A mikroszkópos gyökérkezelésről

A mikroszkópos gyökérkezelésről

Ha azt halljuk, gyökérkezelés, az egyik legdrasztikusabb fogmegtartó kezelés jut egyből mindenkinek az eszébe. A technológia előrehaladtával azonban már ezt is jóval precízebben és kíméletesebben el lehet végezni, mint akár csak néhány évvel korábban: a jelenleg elérhető legmodernebb, mikroszkópos eljárást már a DENTOP-nál is alkalmazzuk.

Gyökérkezelésre akkor van szükség, amikor a fog szuvasodása áthatol a zománcrétegen, és a dentinen keresztül eléri a fogbelet. Ez a folyamat nagyon heves fájdalommal járhat, az egyetlen megoldás pedig a fogbél elölése, tehát a fog addig élő részének kinyitása és eltávolítása. Az elhalt fog továbbra is elláthatja funkcióját, vagyis jóval kíméletesebb és hosszútávon költséghatékonyabb megoldás a gyökérkezelés választása (amennyiben ez reális opció a fog megmentésére), mint a húzás és egy megfelelő fogpótlás elkészítése.

Az eljárás során minden élő szövetet el kell távolítani, minden csatornát fel kell tárni, és megfelelő fertőtlenítés után tömőanyaggal kell ellátni azokat, hogy ne szaporodhassanak el a baktériumok a csatornákban és megfelelő stabilitást érjen el a kezelt fog. A hagyományos módszer esetében ez azt jelenti, hogy az orvos szabad szemmel készíti a gyökértömést, mely  kivitelezhető, azonban rendkívül nehéz feladat. A teljes csatornarendszer feltárása, vagy az extrém görbe gyökerek teljes kitisztítása ugyanis néhány esetben szinte lehetetlen feladat. A nem megfelelően elvégzett gyökérkezelés után viszont a baktériumok megtelepedhetnek és elszaporodhatnak. Ilyenkor immunrendszerünk próbál védekezni, a gyökércsúcson pedig létrehoz egy krónikus gyulladást. Ez lehet teljesen tünetmentes is, akut szakaszokban azonban már járhat az arc duzzanatával, elesettséggel, rossz közérzettel, vagy állandó gennyürüléssel.

Ezek a problémák azonban ma már mind kiküszöbölhetők a mikroszkópos gyökérkezeléssel, mely a ma elérhető legkorszerűbb módszer. 

Ennek lényege, hogy a beavatkozást a fogorvos többszörös nagyításban végzi. A szabad szemmel nehezen megtalálható gyökércsatornákat így sokkal könnyebb feltárni és kitisztítani, ezzel pedig a gyökérkezelések sikerességi mutatója akár 100 százalékos is lehet. A probléma láthatóvá válásának köszönhetően nehéz esetekben az eddigieknél pontosabb diagnózis és kezelési terv készülhet, és célzottan tud dolgozni a szakember. Az így végzett gyökérkezelés során ráadásul a csonttörés vagy repedés veszélye a minimálisra csökken, és sokkal kevesebb ép foganyagot kell eltávolítani, mert a nagyítás miatt elégséges egy pici lyukat készíteni. Ezzel az eljárással egyébként a régi gyökértömések is biztonsággal eltávolíthatók és precízebb megoldással pótolhatók.

A nagyító berendezés nem érintkezik a szájüreggel, az a páciens feje fölött helyezkedik el. A hagyományos pozíció helyett ennél a kezelésnél tehát hanyatt fekve végzik a kezelést, mely még kényelmesebb a betegek számára.

Nézze meg a kezelés előnyeit az alábbi linken!