Ajakfék, nyelvfék műtétje lézeres technikával

Ajakfék, nyelvfék műtétje lézeres technikával

A nyelvfék és az ajakfék gyakori probléma gyermekkorban. Mindkettő gondot okozhat a beszédben, ezért érdemes a műtéti lehetőséget figyelembe venni. A beavatkozást gyermekeknél is elvégzik, de még felnőtt korban sem késő - jelentős állapotjavulás érhető el ugyanis vele. Ma már lehetőség van ennek lézeres kivitelezésére is, mely a szikével való átvágásnál kíméletesebb és precízebb megoldást jelent.

Az ajakfék az ajkak mozgásáért felelős. Ha túl rövid vagy teljesen le van tapadva, a beszéd és a mosolygás is nehézkessé válik. Ráadásul gyakori, hogy a hét elülső fog között emiatt térköz alakul ki, ami esztétikailag sem előnyös. Átvágásával ez még gyermekkorban magától visszarendeződhet, vagyis ezzel az egyszerű beavatkozással elkerülhető a fogszabályzás.

A nyelvfék a szájfenék és a nyelv között helyezkedik el. Ha ez rövidebb a kelleténél, a nyelv nem tud megfelelően mozogni, mely a helyes hangképzést, a beszédet és a megfelelő fogtisztítást is akadályozhatja. Ráadásul gyakran fájdalmas is emiatt a nyelv mozgatása. A nyelvféket helyi érzéstelenítés nélkül is át lehet vágni, a beavatkozás után pedig a páciens megtanulhatja a tökéletes beszédtechnikát.

Varga Renáta, a Dentop szájsebész szakorvosa elmondta, a műtéti eljárás technikai lépései semmiben nem különbözik, ha szikével vagy ha lézerrel végzik. Utóbbi esetben viszont akár teljesen fájdalommentes lehet, ami a gyermekek esetében különösen fontos szempont. - A vágás helye emellett kevésbé vérzik, a seb pedig gyorsabban gyógyul. Ez a ma létező legmodernebb és legkíméletesebb sebészi eljárás, melyet a Dentop minden páciense számára biztosítani tudunk.