Dr. Markó István - bemutatkozó interjú / 2. rész

Dr. Markó István - bemutatkozó interjú / 2. rész

Az előző részben értekeztünk a konzultáció jellegéről, hogy mely fogászati területeket tartod kiemelten fontosnak, így eljutottunk az esztétikus fogászathoz és fogpótlásokhoz is. Ennek kapcsán folytassuk az interjút.


Tartósság szempontjából mi a véleményed a betétekről, tömésekről, mikor lesz már a korona a megfelelő választás?

Dr. Markó István: A fent említettek közötti döntést mindig a hiányzó foganyag-mennyiség és az adott rész terhelése szablya meg. Az újabb tömőanyagokkal töméseknél már hosszú évekkel lehet számolni. Amennyiben gyökérkezelt fogról van szó vagy rendkívül nagy kiterjedésű üregről (pl többször tömött fog, amalgám tömés melletti csücsök törés stb.), akkor szóba kerül biomechanika szerepe, hisz ekkor már nagy veszély van a fog törésének. Ilyenkor már valamilyen fogpótlást célszerű tervezni. Én alapvetően betéteket szoktam készíteni gyökérkezelt fogakra. Amennyiben nagyobb a foganyaghiány, vagy több csücsök is hiányzik akkor korona mellett döntök, de ezt mindig az adott eset határozza meg.


Érdekel a mikroszkópos endodoncia? Gyökérkezelések egyértelműen a fogmegtartást szolgálják. Meddig menthető egy fog?

Rendkívül érdekel ez a terület, nemcsak a gyökérkezelés során de tömések, fogpótlások készítésénél is egyre többször szeretném a mindennapi gyakorlatban használni. Több ilyen gyakorlati továbbképzésre is jelentkeztem a közelmúltban.

A fogak mentése mindig a kiindulási állapot (foganyag hiány, gyulladás mértéke, panaszok erőssége) és a fog mentésével elérhető állapot (felépíthető-e ez a fog, várható-e a gyulladás megszűnése, mennyire fontos ez későbbi fogpótlás területén, mennyi szuvasodás van még stb.) közötti útvonal bonyolultságán múlik. Amennyiben túl sok a lehetséges buktató és túl sok kompromisszumot igényel a fog megtartása, felépítése akkor kell az eltávolítás mellett dönteni. Természetesen ez csak rossz állapotban lévő, vagy nagyon elhanyagolt száj állapot esetén gyakori, rendszerint nagyon jól lehet a fogakat gyökérkezeléssel és megfelelő felépítménnyel még hosszútávon megtartani.


Említetted a továbbképzéseket. A legutóbbi továbbképzéseden mivel foglalkoztál?

Egy dedikált témájú mikroszkópos továbbképzésen vettem részt, rendkívül érdekes volt nagyon sok dolgot sikerült megtudni a gyökérkezelésről és mikroszkóp használatáról. Az újabb gyökérkezelési irányelvekről, eszközök használatáról, valamint a mikroszkóp gyakorlati használatáról szólt a képzés. 


Mit gondolsz az orvos-beteg kapcsolat ideális jellegéről? Te is a partnerségben hiszel? Mi az alapja az eredményes együttműködésnek szerinted?

Ennek alapjai a megfelelő orvosi kommunikáció, ha többször kikérjük a páciens véleményét, vagy hagyjuk beszélni, és a kezelés ne egy traumaként történjen. Nagy segítség ha megfelelően elmagyarázom a kezelés lépéseit, felkészítem a különböző fázisokra ( feszülés érzés, fúrás, víz használata stb.). Fontos hogy kerülni kell a szakszavak használatát és úgy kell az információt átadni, hogy a páciens is megértse. Amennyiben sikerül megalapozni egy kezdeti jó viszonyt akkor egyre bátrabban mondja el különböző problémáit, egyre jobban tudja közölni az igényeit, így a lehető legjobb kezelési tervet és végeredményt tudjuk létrehozni. Ezenkívül én akkor tartom sikeresnek ha visszajönnek a páciensek éves kontrollra, hogy az elvégzett kezelések után a szanált állapot nagyon sokáig fenntartható legyen.


A DENTOP-ban különböző szakterületek orvosai dolgoznak, gyakori a közös kezelés. Szerinted hogy a legsikeresebb ez a kooperáció? Mire kell vigyázni, hogy "ne vesszen el" a rendszerben a paciensre fókuszált figyelem?

Első lépése, hogy az orvos tudja melyik az az állapot amikor specialistához kell utalni a pácienst. Ez egyszerűnek hangzik, de nagyon sokan inkább belemennek heroikus küzdelmekbe amelyekkel csak részlegesen, vagy abszolút nem sikerült a problémát megoldani. 

Amennyiben én arra jutok, hogy továbbirányítom a pácienst, akkor először elmagyarázom, hogy miért van erre szükség, és hogy milyen kezelést fog végezni a kolléga. Ez egy fontos dolog hisz a páciens egyrészt tisztában lesz azzal hogy neki erre miért van szüksége, másrészt nem szorong amiatt hogy a másik orvosnál mi fog történni.

Itt jegyezném meg hogy fontos az orvosok közötti megfelelő kommunikáció, fontos kommunikálni a feltételezett diagnózist, és az anamnézist is.

Az is fontos hogy páciens adjon nekünk visszajelzést amennyiben eljutott a kollégához. Attól hogy adott állapotban másik orvos látja el, nem jelenti, hogy minden kezelésre ottmarad. Ebből is gyakran van félreértés mert picit feszélyezve érzik magukat a páciensek „jaj most kihez menjek akkor vissza?!” így már a továbbirányítás során fel kell hívni a figyelmét, hogy nyugodtan jöjjön a kezelések folytatására vissza.


Sok sikert a munkádhoz, örülünk, hogy csatlakoztál hozzánk!

Dr. Markó István profilját az alábbi linkre kattintva éri el.


Időpont-foglaláshoz töltse ki az alábbi űrlapot és felvesszük Önnel a kapcsolatot!

Köszönjük megkeresését!