Dr. Székely Zsuzsa csatlakozott csapatunkhoz - interjú

Dr. Székely Zsuzsa csatlakozott csapatunkhoz - interjú

Új kollégaként üdvözlünk a DENTOP-ban, ilyenkor fontos, hogy a meglévő és leendő Pácienseink is megismerjenek. Mit mondanál el magadról röviden? Honnan és milyen ambíciókkal érkeztél csapatunkba?

Sz. Zsuzsa: Sepsiszentgyörgyön születtem és Marosvásárhelyen szereztem a fogorvosi diplomám, kézügyességemre hivatkozva törekszem a precíz munkára, alapos vagyok, nyugodt természetű és türelmes. Örömmel tölt el, hogy a csapat új tagja lehetek.


Te is az új generációs fogorvosok táborába tartozol, milyen technikai/technológiai újdonságok alkalmazása kíséri a munkanapjaidat? Ezek hogyan és miben segítik a Pacienseket, hogy a fogorvos-látogatás számukra egyre komfortosabb legyen? 

Sz. Zsuzsa: napjainkban a fogászat teljesen más, mint régebb, rengeteget fejlődött és napról napra új technológiák kínálkoznak számunkra megkönnyítve a munkafolyamatokat ugyanakkor komfortosabbá téve a páciens számára az üléseket. Igyekszem elfeledtetni a pácienssel, hogy most éppen hol van és mi történik vele, közvetlen vagyok és megértő, nagyon gyakori hogy valaki úgy érkezik a rendelőbe, hogy érte már trauma fogászaton. Ezt beszéddel próbálom oldani, legtöbbször második találkozásra sokat javul a helyzet vagy oldódik. Rendelőben bizonyos kisebb kiterjedésű pótlások előkészítésénél lehetőségünk kínálkozik digitális lenyomatvételre, megelőzve a lenyomatanyaggal járó kellemetlenségeket. Ez az új generációs eljárás nem csak a páciens kényelméért, hanem az új pótlás pontosságáért is igazán jelentősen hozzájárul. Továbbá az egész csapat nevében mondhatom, hogy törekszünk teljes izolaciora nyalrekesz segítségével, ami a legtöbb kezelés munkafolyamatát megkönnyíti. A precíz munkafolyamatokert egyre inkább elhanyagolhatatlan a nagyítás, ezt fogászati lupe (nagyítós szemüveg) és az operációs mikroszkóp segítségével végezzük.


Konzerváló fogászat területén milyen instrukcióid/javaslataid vannak, ha a megelőzésről kérdeznek? Fogselyem és fogköztisztító "hívő" vagy?

Sz. Zsuzsa: függetlenül a kezelés szükségességétől, hogy mely szakterületet érinti, mindig igyekszem felhívni a pácienseim figyelmét a szájhigiéné fontosságára, javasolni és bevetni minden olyan technikát ami hatékonyabbá teszi a fogtisztítást. Nem győzöm eléggé hangsúlyozni a prevenció fontosságát, melynek fő pillérei a helyes fogmosás, a fogselyem- és a fogköztisztítók használata.


Mely fogászati területeket tartod kiemelten fontosnak a mai világban és miért?

Sz. Zsuzsa: nehéz kérdés. Megtartó fogászat roppant fontos, mivel pótlasra majd számtalan lehetőség van, de nálam a prevenció lenne mindennek az alapja.

A prevenció és a parodontologia közt látok összefüggést. Mindig elmondom, hogyha jól tisztít , partner abban amit tanítok, még ha hajlamos is a fogágybetegségre, az állapot fenntartható. Viszont ha nem figyel oda, nincs megfelelő szájhigiéné bárkinél kialakulhat a fogágybetegség. Nagyon fontosnak tartom hangsúlyozni ennek a súlyosságát hiszen egyre gyakrabban találkozunk ezzel a problémával. Nyilván a táplálkozásnak is szerepe van abban hogy egyre több a fogágybetegség.


Mitől szép egy tömés? Ez valahol türelemjáték és művészi ténykedés is. 

Sz. Zsuzsa: telitalálat. néha hajlamos vagyok túlzásokba esni, de valahol "középen" van a legszebb tömés: adjuk vissza az anatómiai sajátosságokat de a legfontosabb az hogy jól zárjon és időtálló legyen az a tömés.


Ugyan szakmai specifikálódás egyre erősebb, mégis érteni kell több területhez. Neked mik az erősségeid?

Sz. Zsuzsa: Mindig is arra törekedtem hogy jobb legyek mint tegnap. Ez a szakmában is így van. Fontosnak tartom a szakosodást, viszont egyelőre a célom az, hogy minél inkább széles körben tudjam megoldani a hozzám érkező páciensek problémáit. Erősségeim az esztétikus restaurálások, élethű kompozit tömések készítése.


Kiemelt szakmai területed az esztétikai fogászat. Milyen kezeléseket szeretsz leginkább csinálni? Mit tekintesz sikeres kezelésnek?

Sz. Zsuzsa: igazából a fogászat minden olyan szakterületét kedvelem, ami preparálást/formálást igényel (csiszolás, tömés), ugyanakkor a gyökérkezelés alatt kínálkozó anatómiai változatosságok is pozitív kihívást jelentenek számomra és nagy türelemmel, precizitással végzem ezeket. Előnyt jelent számomra, hogy a szakmában kamatoztatni tudom a hobbijaim során gyakorolt precíz mozdulatokat, ugyanis gyakran kapcsolódom ki rajzolással, mézeskalács díszítéssel vagy tojásírással.


Köszönöm az interjút, örülünk, hogy csatlakoztál! Sok sikert!


Dr. Székely Zsuzsa profilját az alábbi linken találják meg.Időpontfoglaláshoz töltse ki az alábbi űrlapot, és felvesszük Önnel a kapcsolatot!

Köszönjük megkeresését!