Fogágybetegség és a koraszülés

Fogágybetegség és a koraszülés

Több mint 3 százalékkal nagyobb a koraszülés esélye azoknál, akik fogágybetegségben szenvednek.

ezt állapította meg egy magyar kutatás. A szegedi klinikán éppen ezért már szűrik a koraszülés miatt veszélyeztetett kismamákat.


Magyaroszágon évente átlagosan 95 ezer gyermek születik, akik közül körülbelül 8500 koraszülött. Az idő előtt világra jött újszülöttek komoly terhet jelentenek mind az egészségügyi ellátórendszer, mind az éreintett családok számára, hiszen a nem megfelelően kifejlett szervezetet hosszadalmas és drága kezelése során lehet csak egészségessé tenni, illetve sok esetben így is életre szóló fogyatékosságok vagy betegségek maradnak vissza.

A Szegedi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyszati Klinikáján Radnai Márta kutatta azt, hogy a fogágybetegségek összefüggésbe hozhatók-e a koraszüléssel. Feltételezése az volt, hogy a fogínyben elszaporodó baktériumok és a szervezet immunrendszere által termelt gyulladás gátló anyagok a véráram útján eljutnak az anyaméhbe, így a magzathoz is. Összesen 161 nőt vontak be az eset-kontroll vizsgálatba, akik a szegedi klinikán kaptak ellátást. A fogászati vizsgálatot a kutatócsoport fogorvos tagja végezte el a szülést követő három napon belül, számára a koraszülés ténye akkor nem volt ismert.

A vizsgálat kimutatta, hogy a koraszülés valószínűsége 3,31 százalékkal nagyobb a terhesség kezdeti stádiumában már fogágybetegséggel bíró édesanyák esetén, az egészséges fogínyű édesanyákéval szemben. De nem csak a koraszülés, hanem az alacsony születési súly is ugyanígy összefüggésben volt a fogászati problémákkal. A kutatás lezárása után ezért a világon először olyan fogászati rendelőt rendezek be a szegedi Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán, ahol rendszeresen professzionális szájhigiénés kezelést kapnak azok a fenyegető koraszülés miatt bent fekvő terhes nők, akiknél fogágybetegséget diagnosztizálnak.

Amennyiben tehát fogágygyulladás gyanúja merül fel, a fogakat, fogínyt lehetőleg már a terhesség előtt kezeltetni kell. Emellett problémamentesség esetén is a terhesség során legalább két alkalommal fogászati vizsgálat, illetve szájhigiéniai kezelés ajánlott.



Kérjen időpontot parodontológus szakorvosunkhoz! Segítünk stabilizálni fogait!

Köszönjük megkeresését!