Lehet-e láthatatlan fogszabályozóval csókolózni? Valódi válaszok valódi kérdésekre - közhelyek nélkül

Lehet-e láthatatlan fogszabályozóval csókolózni? Valódi válaszok valódi kérdésekre - közhelyek nélkül

Lehetetlen nem észrevenni azt a tendenciát, hogy egyre több és több páciens, aki konzultációra jelentkezik be hozzám, láthatatlan fogszabályozó iránt érdeklődik. Nincs ebben semmi rendkívüli: ha már fogszabályozó, legyen minél kényelmesebb, legyen minél kevésbé feltűnő!

Szakorvosként persze felkészültnek érzem magam, hogy kompetens módon tájékoztassam a pácienseimet a különféle fogszabályozókról. Hamar rá kellett azonban döbbennem, hogy a pácienseimet nem feltétlenül az érdekli, hogyan gyártják a síneket, hány órán keresztül kell viselni, vagy hogyan kell tisztán tartani.

A láthatatlan fogszabályozók alapvető működési elvét ugyanis nagyon könnyű átlátni és megérteni, a páciensek pedig el is végzik a maguk kis kutatómunkáját az interneten már az első találkozónk előtt. A konzultáción így már azok a kérdések hangozhatnak el, melyekre az interneten nem feltétlenül találnak választ: valódi, az életmódjukat, életminőségüket érintő kérdések. Az alábbiakban ezekre válaszolok!

Pácienseim által leggyakrabban feltett kérdések:

1 . Mennyi idő múlva látom majd a változást?

Valójában igen hamar, akár már 1-2 hónap elteltével érzékelhető, szemmel látható változást eredményez a sínek rendeltetésszerű viselése. A kezelések persze ennél hosszabbak, de a páciensek motiváltságát nagyban támogatja, hogy gyakorlatilag a kezelés elejétől figyelemmel kísérhetik mosolyuk alakulását a kívánt cél felé. Olyan ez, mint a body-building: bár a cél még távol van, az 5. edzés után is már tónusosabbak az izmok, formásabb a test, ez pedig segít, hogy ne veszítsük el hamar a lelkesedésünket.


2. Még nem múltam el 18 éves, van állami támogatás a láthatatlan fogszabályozóra?

Sajnos nincs. A támogatást hagyományos fogszabályozó készülékre vehetik igénybe a fiatalkorú páciensek, láthatatlan fogszabályozást kizárólag magánellátás keretében lehet végezni.


3. A barátnőmnek volt ilyen fogszabályozója, és neki kis fehér gombóckák is voltak a fogán. Az micsoda?

A láthatatlan fogszabályozás során gyakran alkalmazunk kiegészítő kezelésként úgynevezett „attachmenteket”, melyek azt a célt szolgálják, hogy a fogszabályozó sín jobban kapaszkodhasson a fogakra. Ezeket fogszínű, fényre kötő anyagból készítjük és építjük a fogfelszínekre, és valóban apró gombócokra emlékeztetnek. Előnyük, hogy a páciensen kívül más számára teljesen észrevehetetlenek, a kezelést pedig sokkal hatékonyabbá teszik.


4. Szeretnék láthatatlan fogszabályozót, de még nem múltam el 18 éves. Várnom kell, amíg nagykorú leszek?

Nem szükséges várni, a láthatatlan fogszabályozást 15-18 éves korban is bátran lehet már viselni, sőt, akár ennél fiatalabb életkortól is. Ha a fogváltás lezajlott, és már csak maradandó fogak vannak a szájban, a kezelésnek elméletileg nincs akadálya.


5. Sokkal drágább a láthatatlan fogszabályozó, mint a hagyományos?

Egyáltalán nem. Átlagos kezelési időtartamokkal számolva a láthatatlan fogszabályozás teljes költsége a hagyományos, porcelán fogszabályozókkal van körülbelül egy szinten. Tény, hogy a fém készülékek költsége alacsonyabb, de közel sincs akkora különbség az árban, amennyivel kényelmesebb és esztétikusabb egy láthatatlan készülék.


6. Rendesen fogok tudni beszélni a fogszabályozóval?

Az első napokban a sín viselése szokatlan lehet, és ez bizonyos pácienseknél hallható változást okoz a hangképzésben az első napokban. Ez azonban minden esetben megszűnik rövid idő alatt – gyakorlással pedig még ez az idő is lerövidíthető.


7. Dohányos vagyok. Lehet láthatatlan fogszabályozóm?

Nos, a dohányzás a fogmozgatást, ennél fogva a fogszabályozási kezelés végeredményét biztosan nem fogja befolyásolni. Mindemellett cigaretta a sok-sok ismert káros következménye mellett a fogszabályozót, és így a fogakat is elszínezi, ezért érdemes tartózkodni tőle. Ha a páciens feltétlenül rá szeretne gyújtani, érdemes ezt az étkezések előttre vagy utánra időzíteni, amikor a sínt eleve ki kell venni. Dohányzás után fogat kell mosni, és így helyezni vissza a sínt. A fogszabályozás egyébként kitűnő apropó lehet a leszokásra is!


8. És végül a legfontosabb kérdés: lehet-e láthatatlan fogszabályozóval csókolózni?

Igen, lehet, és egyik fél számára sem lesz zavaró :)


Láttad már akcióinkat?


Őszi fogszabályozás konzultációs kedvezmény

Jelentkezz be a DENTOP-ba és találkozz Dr. Pém Barbarával!