Mi az a furcsa szemüveg Önön, Doktornő? Dr. Fehér Evelinnel a lupe használatáról beszélgetünk.

Mi az a furcsa szemüveg Önön, Doktornő? Dr. Fehér Evelinnel a lupe használatáról beszélgetünk.

Kérlek röviden mutasd be, hogy mi is az a bizonyos Lupe, amiben pacienseid jellemzően láthatnak kezelés közben. Milyen kezelések során használod?

Dr. Fehér Evelin: Munkám során elkezdtem szükségét érezni a precizitás fokozásának, ami csakis a pontosabb, részletgazdagabb vizualitás által tudott megvalósulni. Így bukkantam rá a loupera, ami egy nagyító eszköz. Segítségével az apró részletek is megfigyelhetőek. Manapság a fogászat megköveteli a beavatkozások során az aprólékosságot, hiszen csak így lehet a tökéletességre törekedni.

A Zeiss márka mellett tettem le a voksomat, ami egy német cég. Nagyon régóta készítenek lencséket, optikai berendezéseket a csillagászati távcsövektől kezdve egészen a mikroszkópokig. 


Miért döntöttél úgy, hogy lupe használatával dolgozol?

Dr. Fehér Evelin: A 3,5 X nagyítású loupe használata mellett azért döntöttem, mert tudtam, hogy a beavatkozások során a szemem már nem nyújt kielégítő pontosságot. Nehezített területen dolgozunk mi fogorvosok, hiszen a lágyrészek szinte állandóan mozgásban vannak, nedves, párás, szűkös környezetben kell aprólékos munkát végezzünk. A precizitás alapkövetelmény, aminek szerintem csakis a nagyítás és a magas szakmai kvalitások révén lehet megfelelni.

 

Miben jelent ez előnyt számodra, és hol érhető tetten a használat előnye a pacienseid számára?

Dr. Fehér Evelin: Leginkább a diagnosztizálás és a különböző restaurátumok elkészítése során nyújtja a legtöbb segítséget a nagyító szemüvegem. Lehetővé teszi a koronáknak, betétekek nagyon pontos illeszkedését. Ezt az előnyt nem csak én tapasztaltam, hanem különböző vizsgálatok is ezt támasztották alá. 


Lupe alkalmazása miben tér el a mikroszkópétól, hol érdemes az egyiket, és milyen esetekben a másikat elővenni?

Dr. Fehér Evelin: A loupe egy praktikus eszköz, amely egy szemüveghez hasonló, így gyorsan bevethető. A mikroszkóp több ráfordított időt igényel, viszont több nagyítási opció van rajta. Emiatt inkább a gyökérkezelés során van létjogosultsága. 


Mi a tapasztalatod, mennyiben befolyásolja, esetleg lassítja/gyorsítja a kezelést, ha az orvos lupe-t, avagy "zsebmikroszkópot" használ?

Dr. Fehér Evelin: Az anyagok minősége és felhasználhatósága sokat fejlődött az elmúlt években, de használatukhoz a fog gondos előkészítésére, pontos restaurációjára, és a fogorvos tudatosan megtervezett munkájára van szükség. Ennek sokszor mindössze olyan egyszerű a feltétele, mint a közeli tiszta látás. A fogak előkészítése, kezelése, és az eredetihez legjobban hasonlító restauráció elkészítése egy nagyítón keresztül sokkal eredményesebb, mintha azt a fogorvos szabad szemmel végezné.

Pontosan ezek miatt számomra elképzelhetetlen a loupe nélkül a fogorvosi szakma.


Doktornő, köszönöm, hogy megvilágította a lupéval kapcsolatos legfontosabb, engem foglalkoztató kérdéseket. Reméljük, hogy olvasóinknak is hasznosnak bizonyul, és immár pontosan fogják tudni, hogy számukra milyen előnyökkel jár, ha az orvos lupeban, vagy akár mikroszkóp segítségével dolgozik.

További sok sikert kívánok.


Dr. Fehér Evelin profilját itt tekinthetik meg.