Miért kiemelt fontosságú a megfelelő dentálhigiénia fenntartása - interjú Pataki Anita dentálhigiénikussal

Miért kiemelt fontosságú a megfelelő dentálhigiénia fenntartása - interjú Pataki Anita dentálhigiénikussal

Miért választottad a fogászati asszisztensi-dentálhigiénikusi szakmát és mit szeretsz benne a legjobban?

P. Anita: Mindig érdekelt az egészségügy, azon belül is a fogászat. Fogtechnikai tanulmányokkal indítottam ezt az irányvonalat a kreativitás és a precizitás kiteljesedésének céljából. Idővel rájöttem, hogy sokkal emberközpontúbb szakmát szeretnék, így jött az asszisztensi-dentálhigiénikusi pályaválasztás. Szeretem benne, hogy a munkám által mosolyt csalok az emberek arcára.

Miben tudsz segíteni a Pácienseknek, és miért tartod fontosnak a rendszeres (fél éves-éves) dentálhigiéniai kezelést?

P. Anita: A fogkő eltávolítás után a cél, hogy otthon is fenntartsák a páciensek a jó szájhigiéniát, amelyet a szék mellett elértünk. Teljes körű tájékoztatást/tanítást kap a fogkefe és fogköztisztítók helyes használatáról.

Fontos vissza járni évente fél évente tisztításra, hiszen visszajelzést tudunk adni a pácienseknek az észrevételeinkről. Tovább tudjuk irányítani a megfelelő szakemberekhez őket időben, így elkerülve az esetleges fennálló probléma súlyosbodását.

Miről ismerhető fel a fogkő, milyen mennyiségnél érdemes felkeresni az eltávolítással kapcsolatban téged?

P. Anita: A dentális plakk, lepedék elmeszesedéséből alakul ki a fogkő. Ez eleinte világos, sárgás, majd barnás színűvé válik. Kellemetlen szájszaggal járhat.

Teljesen egyéni kinél milyen mértékben, gyorsasággal alakul ki a fogkő, ezáltal az is eltérő milyen időközönként kell azt eltávolítani. Az első kezelés alkalmával felmérem az állapotot és úgy határozok meg egy időintervallumot, hogy várhatóan mikor célszerű újból eltávolítani azt.

Sokan kérdezik, hogy milyen fogkrémet és fogkefét használjanak (elektromos, manuális, sörte keménység)? Te mit szoktál ajánlani?

P. Anita: Akár elektromos , akár manuális fogkefe típusról van szó, mindkét fajtával hatékonyan lehet tisztítani, csak a helyes technika elsajátításán múlik minden. Fogkefe sörtéből, a soft sörtét ajánlom, az íny védelmének érdekében.

Emberfüggő, hogy ki milyen fogkrémet szeret, van aki a nagyon habzót, vagy a mentolosat. A legfontosabb, hogy fluoridot tartalmazzon, a fogzománc épségét segíti, szuvasodás ellen véd. Fontos hangsúlyozni, hogy a mechanikai alapos tisztítást egyik fogkrém sem helyettesíti.

Gyakran találkozol olyan Pácienssel, akinek a fogmosási technikája nem megfelelő? Ilyen esetben mennyire szokott hatásos lenni egy fogmosási technika oktatás amikor bemutatod a fogkefe, fogselyem és fogköztisztító használatát?

P. Anita: A páciensek jelentős részénél tapasztalom, hogy nem megfelelő a szájhigiénia. Kevesen használnak fogköztisztítókat, fogselymet. Szerencsére javarészt a szék melletti oktatás során úgy érzem érdeklődőek az emberek, és segítem őket az ismereteik bővítésében. 

Mivel bátorítanád azokat a Pácienseket akik rég jártak fogorvosnál és/vagy félnek, miért érdemes eljönniük hozzád?

P. Anita: Mindenkinek vannak félelmei és ezeket leküzdeni az egyik legnagyobb kihívás. Sok olyan pácienssel találkozom akik félnek beülni a fogorvosi székbe, valamilyen régi trauma miatt. Akiknél érzem ezt a frusztrációt, stresszt, azoknál általában több kisebb megszakítással végzem a kezelést. Sokat tud segíteni egy kis beszélgetés, pihenő. Nyugalom és türelem mellett a stressz csillapodik és máris egy sokkal barátságosabb hellyé válik a fogászati rendelő.

A sikerélmény az, hogy meglépik azt a lépcsőfokot ami eddig szorongást okozott. Ebben a lépésben én segíthetem keresztül őket, és egy legközelebbi kezelés alkalmával, magabiztosabban lépnek be a rendelőbe. 

A Dentop dentálhigiéniai csomagok között található Silver és Gold csomag. Mi a kettő közötti különbség és melyiket kinek ajánlod?

P. Anita: A Silver csomag tartalmazza a fogkőeltávolítást és a fogak polírozását. A Gold csomag ezeken felül kiegészül a fogak sópolírozásával. Kifejezetten hasznos azoknak, akik úgy érzik ételek, italok által elszíneződött a zománcuk. 

Az alábbi linken https://dentop.hu/akcios-fogkolevetel/ részletesen láthatóak az említett csomagok, és be is lehet jelentkezni Hozzám. :)

Dentálhigiénikusként fogfehérítést is csináltok. Mi a különbség a dentálhigiénikus és az orvos által végzett fehérítés között?

P. Anita: A fogfehérítő anyagában van különbség, a munkafolyamat megegyezik orvosnál és dentálhigiénikusnál egyaránt. Az orvos által használt fehérítő anyag, magasabb koncentrátumú hidrogén-peroxidot tartalmaz. Ennek az eredménye, hogy akár több árnyalatot tud fehéredni a fog, viszont a fogérzékenység is jóval erősebb lehet.

Annak ellenére, hogy a dentálhigiénikusok kisebb százalékú fehérítőt használnak, az eredmény és a siker ott se marad el. Tapasztalataim szerint átlagosan legalább 2-3 árnyalatot fehéredik a fogszín a kozmetikai fehérítés során is, ami már elegendő ahhoz, hogy elégedetten távozzanak a páciensek. Előnye, hogy kevésbé válnak érzékennyé a fogak kezelés közben és után sem. 

Köszönöm az interjút!


Köszönjük megkeresését!