Parodontológiáról érthetően - interjú Dr. Nevelits Annamária, parodontológus szakorvossal 1. rész.

Parodontológiáról érthetően - interjú Dr. Nevelits Annamária, parodontológus szakorvossal 1. rész.

Mi vonzott abban, hogy a fogágybetegségekre specializálódj szakorvosként? 

A fogágybetegség terápiája annak rizikófaktoraiból és lefolyásából adódóan egy komplex feladat fogorvosi szempontból, roppant időigényes, így a legfontosabb tényező a fogágybeteg páciens motivációja, türelme és elszántsága a betegség leküzdésére. A legnagyobb százalékban a folyamatok kiváltó tényezője a fogfelszínére tapadt lepedék (még ha szemmel nem is látható vastagságú), így az alapvető helyes szájápolási szokások kialakításától az aktív gyulladásos folyamat megszűntetéséig, teljes szájsebészeti, implantológiai és protetikai rahabilitációjáig követhetem azon páciensem sorsát a fogorvosi rendelőben, akik vállalják ezt a rögös utat a gyógyulás felé. A kezelési terv végeztével a feladat azonban nem fejeződik be, tekintve, hogy a fogágybetegségre való hajlam sajnos sosem szűnik meg, így páciensem folyamatos egész életen át tartó monitorozást, kontrollt és fenntartó terápiát igényelnek. Ebből fakadóan pácienseimmel egy szoros együttműködésen és bizalmon alapuló, akár egész életen át tartó orvos-páciens kapcsolatot alakíthatok ki, amely a személyiségemhez sokkal közelebb áll, mint a ,,futószalag” fogorvoslás. 


Sokat mondjuk mi is Pacienseinknek a fogkőlevétel fontosságát. Ez a parodontológiában kiemelt fontosságú. Miért is? 

A köztudatban elterjedt fogkőeltávolítás (depurálás) igazából egy sokkal alaposabb tisztítást jelent (kellene, hogy jelentsen), nem pedig annyit, hogy a szemmel látható fogkövet gyorsan lepattintgatjuk a fog felszínéről. Maximum fél éves rendszerességgel lenne szükség még az egészséges fogazattal és fogággyal rendelkező páciensek esetében is professzionális tisztításra, ugyanis ilyenkor nem csak a fogkövet távolítjuk el, hanem a fogra tapadt, akár szemmel sem látható vastagságú lepedékréteget (plakk, biofilm). A szuvasodásokat, az ínygyulladást és a fogágybetegséget nem a fogkő okozza, hanem ez a biofilm. A mineralizálódott plakk, a fogkő legfőképpen felületet növel a baktériumok megtapadására, amely a gyulladást és szuvasodást okozza. Meg kell különböztetnünk íny feletti és íny alatti fogkövet szintén. Az íny alatti fogkő előjelezheti számunkra az esetleges fogágybetegség kialakulását, így annak eltávolítása is elengedehetetlen a megelőzés érdekében. Ez azonban nem megy, ha csak onnan távolítunk el fogkövet ahol látjuk. Emiatt egy professzionális tisztításnak minden fog minden felszínére ki kell terjednie, minimálisan íny alá is, a fogközökre, külső, belső felszínekre, az érintkezési/kontakt pontokra, és nem utolsó sorban a rágófelszínekre szintén.

Ahogyan már említettem, a fogágybetegséget, néhány kivétellel, elsősorban a dentális lepedék okozza. Így ahhoz, hogy kezelni tudjuk a folyamatot, az azt okozó tényezőt kell eltávolítanunk, és ahhoz, hogy a kezelés eredményes legyen szükséges megtanítanunk a pácienst arra, hogy a lepedék hogyan ne térjen vissza a fogfelszínekre. A már kialakult fogágybetegség későbbi kezelései közé tartozik még az úgynevezett kürett, illetve szükség esetén különböző műtéti beavatkozások, azonban ezeket nem lehet gyulladt, vérző, szakadékony ínyszél és baktériumokkal teli fogfelszín mellett megfelelő módon elvégezni, így szükség van arra, hogy konzervatív irányból haladjunk az egyre invazívabb felé, biztosítva, hogy egy egyre gyulladásmentesebb környezetben tudjunk dolgozni és tudjon az adott terület gyógyulni. 


A szakterületeden egyre fejlettebb eljárások alakulnak ki és ezekhez berendezések jelennek meg a piacon. Mit gondolsz az EMS Irányított Biofilm Terápiájáról?

Az EMS GBT (Guided Biofilm Therapy – Irányitott biofilm terápia) rendszerét már szerencsére majdnem 10 hónapja használom és rendkívül jó tapasztalataim vannak vele kapcsolatban. Az előnyök közül páciensoldalról kiemelném, hogy a legtöbb esetben sokkal kíméletesebb a tisztítás, mint a hagyományos módszerrel. Ez a rendszer sem mellőzi a hagyományos eszközét, viszont finomabb, így sok esetben nem volt szükség teljes érzéstelenítésre olyan pácienseimnél akiknek mindig szükségük volt rá az azt megelőző professzionális tisztítások során. Rövidebb és hatékonyabb a tisztítás szintén, és ez a legfontosabb. Orvosi oldalról pedig a protokoll szerint plakkfestésre van szükség, ami a kis szivacsával nagyon egyszerű és kevésbé körülményes, mint a hagyományos tablettával. A plakkfestés után láthatóvá válik a szemmel nem látható vastagságú lepedék, így sokkal alaposabb eltávolítást tesz lehetővé. Szintén ehhez járul hozzá a lágyszövetekre ártalmatlan homokfúvója, amely sokkal hatékonyabban távolítja el a plakkot, mint az polírkefe. Segítségével íny alá is tudunk fújni egy bizonyos mélységig, kissé elemelve az ínyszélt ezáltal sokkal könnyebben felfedezhetőek az íny alatti fogkövek és szuvasodások is. Hatékonyan távolítja el a felszíni elszíneződéseket, így nincs szükség a legvégén a hagyományos nyálkahártyát és ínyt esetlegesen felsértő homokfúvásra. Az airflow eltávolítja a lepedékréteget majd az ultrahangos piezo fej pedig a fogkövet. Összességében egy sokkal kellemesebb, gyorsabb, alaposabb eredményt tesz lehetővé.

A protokoll minden esetben tartalmazza a szájhigiénés oktatást, amely a plakkfestés után kezdődik, megmutatva a pácienseknek, hol van probléma az otthoni szájápolással. Miután végeztünk a vele, következik az instruálás, amely során a lehető legobjektívebb módon pontos instrukciókat, kistérképet és eszközök adok pácienseimnek az otthoni szájápoláshoz, hogy azt a lehető leghatékonyabban tudják végezni.


Köszönjük az interjút! 


A folytatásban tovább boncolgatjuk a témát, kitérve a #2 vérző fogínyre; az egészséges, de mozgó fogak kezelési módjaira valamint egy következő részben #3 az íny alatti fogkőről értekezünk, valamint a doktornő beszámol arról is, hogy mitől függ, hogy valaki várhatóan érintett lesz-e fogágybetegségben, mik a súlyosbító körülmények (korábbi összefoglalónkat lásd ITT), és miként lehet az ínyvisszahúzódásokat modern terápiás eljárásokkal kezelni. 


Érdemes lesz beleolvasni, hamarosan jelentkezünk!

Dr. Nevelits Annamária doktornő profilja itt található.


Időpontfoglaláshoz töltse ki az alábbi űrlapot, és felvesszük Önnel a kapcsolatot!

Köszönjük megkeresését!