Új fogorvos csatlakozott csapatunkhoz - Dr. Markó Istvánnal beszélgetünk

Új fogorvos csatlakozott csapatunkhoz - Dr. Markó Istvánnal beszélgetünk

Bemutatkozó interjú / 1. rész


Új kollégaként üdvözlünk a DENTOP-ban, ilyenkor fontos, hogy a meglévő és leendő Pácienseink is megismerjenek. Mit mondanál el magadról röviden? Honnan és milyen ambíciókkal érkeztél csapatunkba?

Dr. Markó István: Szeretem ha a rendelés stresszmentesen és nyugalomban zajlik, mert a fogászati ellátás önmagában sokaknak okoz fokozott szorongást, így az általam kialakított nyugodt légkörben sikerül kialakítani egy megfelelő bizalmat a páciens részéről, és bátrabban vissza mer jönni későbbi kezelésekre.


Nálad hogy néz ki egy első konzultáció? Mennyire vagy "magyarázós" típus? A paciens-tájékoztatás szerintünk az egyik legfontosabb, de hogyan éred el, hogy "át is menjen az információ"? (fehérköpeny-szindróma-kezelése)

Dr. Markó István: Első alkalommal felteszem a kérdést „milyen problémával érkezett hozzánk”, így alkalmat adok a páciensnek, hogy elmagyarázza mi az ami miatt eljött. Ezáltal már kapok egy képet arról hogy milyen jellegű problémával van dolgom és arról milyen igényei vannak, ugyanakkor lehetőséget biztosítok a páciensnek, hogy beszéljen, ez nagyon fontos. Készítünk egy panoráma röntgent és elvégzem a száj vizsgálatát ebbe nemcsak a fogak hanem az íny, nyálkahártya és nyelv is beletartozik. Miután ezt rögzítettük, páciensnek elmagyarázom számára is érthető módon milyen kezelés szükséges, az mivel jár, és melyiket javasolnám első alkalommal.

Sokkal könnyebben tud kialakulni egy jó bizalmi kapcsolat ha többször szóhoz engedjük a pácienst. Egyrészt látja, hogy ő is aktív része a kezelésnek, másrészt el tudja mondani az igényeit, valamint tudja jelezni ha probléma van. Kezelés előtt felhívom a figyelmét, hogy tudja jelezni ha valami probléma van, ez nálam bal kéz emelésével történik. Ez is fontos, mert ha nyitva van a szája, és az asszisztens és én dolgozunk, elég komoly pánikot okozhat hogyha valami nincs rendben. Pusztán a tudat elég a nyugodtabb lelkiállapothoz, hogy csak a kezét kell felemelni és mi abbahagyjuk.


Én rengeteget magyarázok a kezelés közben, mert sokkal stresszmentesebb a kezelés ha páciens tudja, hogy most feszülést fog érezni, most UV lámpát használok, most ismét fúrni fogok stb. Így nem azon stresszel, hogy mi fog történni, meddig fog még tartani, tud erre készülni lelkiekben, nem éri váratlanul ha ismét fúrok vagy levegőt/vizet használok. Ismét a nyugodt lelkiállapot fenntartásához ez is fontos. A kezelés végén megkérdezem, hogy van-e valami kérdése. Itt lehetősége van az éppen elvégzett kezelésről, vagy a szükséges további kezelésekről érdeklődni. A kezelés végén lehetnek még kérdései amelyeket ilyenkor sokkal könnyebb megbeszélni, ha már túljutott rajta és megkönnyebbült, és látja, hogy én is partner vagyok. Ismét nagyban segíti a hosszú távú bizalmi viszony kialakítását.


Kedvezményes konzultációs ajánlatunkért kattintson:

Megnézem az ajánlatot


Az új generációs fogorvosok táborába tartozol. Milyen technikai/technológiai újdonságok alkalmazása kíséri a munkanapjaidat? Ezek hogyan és miben segítik a Pacienseket, hogy a fogorvos-látogatás számukra egyre komfortosabb legyen? 

Dr. Markó István: A fogászat is egy rendkívül dinamikusan fejlődő ágazata az orvostudománynak, gyakorlatilag nincs olyan év, hogy ne lenne egy újabb eszköz, tömőanyag, lenyomat anyag stb. a piacon. A mindennapi életben elég rutinszerűen a gép gyökérkezelést végzem, mely gyakorlatilag megfelezi a kezelés időtartamát így a páciensnek rövidebb ideig tart az adott fog ellátása, valamint a CBCT-t (fogászati CT felvétel) rendkívül nagy segítségre vannak a gyökérkezelés során. Érdeklődöm a mikroszkóp használata és a digitális lenyomatvételi technikák iránt, ezen technológiák azt a célt szolgálják, hogy a legprecízebb ellátást tudjam nyújtani a páciensnek.


Konzerváló fogászat területén milyen instrukcióid/javaslataid vannak, ha a megelőzésről kérdeznek? Fogselyem és fogköztisztító "hívő" vagy?

Dr. Markó István: Nagyon fontosnak tartom a mechanikai tisztítást, ha a lepedéket sikerült megfelelően eltávolítani akkor hosszútávon megőrizhető a foganyag és íny egészsége. Ebben segít a fogselyem és fogköztisztító, melyek részét kell képezzék a mindennapi szájápolásnak. Valamint a rendszeres fogkőeltávolítás és éves fogorvosi kontroll, ami a megelőzésnek fontos részét képezik, hisz így tudhatjuk biztosan hogy nincs semmi probléma.


Kiemelt szakmai területed az esztétikai fogászat és fogpótlástan. Milyen kezeléseket szeretsz leginkább csinálni és miért? Mit tekintesz sikeres kezelésnek?

Dr. Markó István: Sikeres kezelésnek azt tekintem ha a páciens nem tudja megmondani, hogy neki tömés/korona készült mert annyira „beolvad” a saját mosolyába, valamint akkor tekintem sikeresnek az orvos-beteg kapcsolatot ha a páciens éves kontrollra bátran visszajön, akkor is ha nincs problémája. Nagyon szeretek esztétikus töméseket, betéteket készíteni, és több továbbképzésen is részt vettem, hogy fejlesszem a képességeimet e téren. Valamint fogpótlások közül a kivehető és kombinált fogpótlásokat szeretem a legjobban készíteni, ezen pótlások kellően bonyolultak és nagy precizitást igényelnek, így megfelelő kihívást jelentenek számomra.


Mely fogászati területeket tartod kiemelten fontosnak a mai világban és miért? 

Dr. Markó István: A fogak elvesztésének két vezető oka a szuvasodás és fogágybetegség, így konzerváló fogászatot és parodontológiát, amennyiben lehetséges fogmegtartó kezeléssel a páciens saját foganyagát próbáljuk megtartani. A parodontológia viszonylag „fiatal” szakterület, pont ezért gyakran fogágybeteg páciensek nincsenek a mindennapi ellátásban kellő hangsúllyal kezelve, ezért mindig külön figyelmet fordítok erre.


Ugyan szakmai specifikálódás egyre erősebb, mégis érteni kell több területhez. Neked mik az erősségeid?

Dr. Markó István: Én szeretek nem elveszni a részletekben, és mindig az összképet figyelni. Igyekszem nem egy szakterületre fókuszálni, hogy minél többféle lehetséges ellátást tudjak a páciensnek nyújtani. Nyilván van, hogy be kell vonni specialistát (szájsebészet, parodontológus, fogszabályozás), ezért másik fontos tulajdonságom, hogy nem félek továbbirányítani, ha úgy érzem ez meghaladja az én tudásomat. Másrészt szeretek folyamatosan fejlődni, sosem nyugszom bele hogy én ebből már eleget tudok. Szerencsére Magyarországon rendkívül sok továbbképzés elérhető, így bőven van lehetőségem fejlődni, és a lehetőségekkel rendszeresen élek is.


István, köszönjük. Bemutatkozó interjúnkat folytatjuk újabb érdekes és izgalmas kérdésekkel. 

Dr. Markó István profilját az alábbi linkre kattintva éri el.


Időpont-foglaláshoz töltse ki az alábbi űrlapot és felvesszük Önnel a kapcsolatot!

Köszönjük megkeresését!