Korona vagy híd? Fémvázas porcelán korona vagy fémmentes cirkónium korona? Segítünk eligazodni!

Amikor már kevés foganyag áll rendelkezésre ahhoz, hogy megfelelő tartóssággal tömőanyagból építsük fel a sérült fogat, koronát alkalmazhatunk. 

Ilyenkor előkészítjük a fog felületét és fogtechnikai partnerünk a precíziós (nagy pontosságú) lenyomat alapján elkészíti a koronát. Legfőbb jellemzője, hogy sapkaszerűen beborítja a megmaradt fogat/csonkot és megvédi a további igénybevételtől. Amíg a technikusok elkészítik a kért koronát, a rendelőben azonnal ideiglenes koronát helyezünk fel, így addig sem kell fog nélkül maradnia.

Többféle anyagból is készülhet korona, legjellemzőbbek a gyakorlatban a fémkerámia, a cirkon és az e.max koronák. Gyártásuk hagyományos technológiákkal, illetve a legmodernebb számítógép vezérelte tervezéssel és gyártással is történhet.

A hiányzó fog(ak) pótlása megoldható híddal. A híd egy vagy több fog hiányának megszűntetésére alkalmas fogmű, mely a meglévő stabil fogakon rögzül, azok az ún. hídpillérek vagy pillérfogak. Több fog hiánya is kezelhető híd alkalmazásával. Megjelenését tekintve teljesen azonos a természetes fogakéval.

A körhíd kifejezést akkor használjuk, ha a teljes fogívra koronák, hídtagok kerülnek. Az összekapcsolódó hídtagok megfelelő stabilitás mellett biztosítják a a rágás okozta terhelés egyenletes elosztását.

Akkor alkalmazunk jellemzően körhidat, ha a fogíven kevés a saját foganyag (pl. nagy kiterjedésű tömések miatt), vagy több fog is hiányzik már az adott fogívből és a megmaradó fogak tartópillérként tökéletesen funkcionálhatnak a továbbiakban.

Természetesen esztétikai célokat is követve is eshet a választás körhíd alkalmazására, ha valami magabiztosabb mosolyt szeretne. Korrigálhatók a fogak esztétikai problémái, úgy mint a szín és a forma is.


Miért javasoljuk a fémmentes cirkon koronát/hidat? 

Teljesen fémmentes fogpótlás, melyet a magas stabilitás, nagy precizitás és az esztétikum jellemez.


 • 100 % természetes, esztétikus hatású fogpótlás
 • Antiallergén, teljesen fémmentes, így fémallergiásoknak is nyugodt szívvel ajánljuk
 • CAD/CAM számítógépes csúcstechnológia által vezérelt tervezés és gyártás
 • Prémium minőség, garanciával
 • Pontos és tartós megoldás (Összehasonlításképp, egy átlagos jól sikerült hagyományos fém-kerámiai korona széli záródása 50-80 mikron, ezzel szemben a cirkon 5 mikron pontássággal készül!) => a pontos illeszkedéssel elkerülhető az íny visszahúzódása!


Porcelán korona készítésének folyamata

Elkészítése során a precíziós lenyomatról számítógépes tervezéssel készül el a virtuális váz. A “virtuális váz” a cirkónium-oxid váz alapja, melyet számítógéppel vezérelt gyártóegységen, 5 mikron pontossággal készítenek el. További előny, hogy a cirkon korona nem tartalmaz fémet, ennek köszönhetően éri el azt az áttetsző és élettel teli megjelenést, mint amit egy természetes fognál megszoktunk. Szakmai véleményünk szerint a cirkon adja az egyik legtartósabb, áttetsző, és talán a legszebb fogpótlási lehetőségét.


Mikor ajánlott a koronát választania?

Ha a fog koronája nagy mértékben károsodott, töméssel már nem helyrehozható, úgy Önnek koronát érdemes választania. Tartós, esztétikus, élethű megoldás, mely a fogaknak is védelmet nyújt.


Miért kell ellenőriztetni rendszeresen a régebben készült koronáit is? 

A régebbi megoldások kevésbé voltak pontosak, mint a ma elkészülő fogművek. Ha esetleg nem illeszkedne már jól a régi koronája, alatta szuvasodhat, ami a fog elvesztéséhez is vezethet. 

Amennyiben probléma merülne fel a régen készült koronákkal kapcsolatban a kontroll vizsgálat folyamán, fogorvosaink javasolják fogkorona cseréjét, segítve ezzel a fog hosszútávú megtarthatóságát.


Melyek a cirkon korona/hídtag további előnyei?

 • A hagyományos fémkerámia fogpótlásokkal szemben lényegesen nagyobb cirkónium-dioxid fényáteresztő képessége, ami fontos a tökéletes esztétika eléréséhez.
 • A cirkónium-dioxid alkalmas hidak készítésére is erős vázának köszönhetően annak ellenére, hogy nem tartalmaz fémet.
 • A vállas kialakítás elkerülhetővé teszi a fogíny szélénél megjelenő fekete szegély kialakulását.
 • A cirkon korona nem rendelkezik hővezető tulajdonsággal, ezáltal nem következik be hideg vagy meleg túlérzékenység, mely a hagyományos fémvázas koronákra jellemző. Továbbá a fémes íz érzete sem jelentkezik, tekintve, hogy az elektromosságot sem vezeti!


Példa-kalkuláció, akciós cirkónium (teljesen fémmentes) korona esetében


Cirkónium korona hídtag: 85.000 Ft helyett 75.000 Ft (10.000Ft kedvezménnyel tagonként)

 • Egy hiányzó fog pótlásához olyan híd készül, amely összesen 3 tagból áll. Ennek ára tehát 3 x 75.000Ft = 225.000Ft. A megtakarítás összege 30.000Ft ez esetben.
 • Két egymás melletti foghiány pótlásához olyan híd készül, amely összesen 4 tagból áll. Ennek ára tehát 4 x 75.000Ft = 300.000Ft. A megtakarítás összege 40.000Ft.

A kedvezmény cirkónium (antiallergén, fémmentes) körhíd esetén is érvényes!

12 tagú körhíd esetén: 75.000 Ft x 12 = 900.000 Ft

Összes megtakarítás akár 120.000 Ft (12 x 10.000Ft) is lehet állcsontonként!


Példa-kalkuláció, fémkerámia korona esetében


Fémkerámia korona hídtag: 55.000 Ft / tag áron, INGYENES infekciókontroll mellett!

Nálunk minden fémkerámia korona vállas preparálással (+ "schulter") készül, megszüntetve ezzel minden ínyirritációt és későbbi "szürke" elszíneződést az ínyvonalnál!

 • Egy hiányzó fog pótlásához olyan híd készül, amely összesen 3 tagból áll. Ennek ára tehát 3 x 55.000Ft = 165.000Ft. 
 • Két egymás melleti foghiány pótlásához olyan híd készül, amely összesen 4 tagból áll. Ennek ára tehát 4 x 55.000Ft = 220.000Ft.

Kalkuláció fémkerámia körhíd esetén:

12 tagú körhíd esetén: 55.000 Ft x 12 = 660.000 Ft


Az árak - bármely anyagú korona esetén - az alábbi kezeléseket tartalmazzák

 • állapotfelmérés
 • konzultáció
 • személyre szabott kezelési terv készítése
 • érzéstelenítés (1x)
 • csonk előkészítése a koronákhoz (csiszolás/preparálás)
 • lenyomat és pontos tervezés
 • vázpróbák
 • igazítás, harapás beállítása (finomhangolások)
 • ideiglenes, majd végleges beragasztás
 • rövid és hosszú távú kontrollok


Szeretnénk, ha hosszú távon szolgálnák új fogai, ezért kollégáink megtanítják Önt a koronák és a körhíd tisztításának módjaira, azok élettartamának fokozásáért. Ez is a feladatunk, örömmel instruáljuk.


Miért bízzon a DENTOP-szakértelmében?

 • Mert orvosaink a legjobban képzett klinikai szakemberek
 • Rendszeresen részt vesznek az egyetemi fogászati, fogpótlástani oktatásban
 • Szeretünk szépet, tartósat alkotni, mert tudjuk, hogy ez kell az Ön elégedettségéhez
 • Mindig van lehetőség nálunk orvosi konzultációra, így garantált, hogy Ön a legmegfelelőbb kezelési tervet kapja akkor is, ha komplex esettel állunk szemben
 • Rendelőnkben minden fogászati kiemelt szakterület egy helyben megtalálható (szájsebészettől egészen a fogágybetegségek kezeléséig)
 • Kizárólag minőségi munkát végző fogtechnikai partnerekkel, laborokkal dolgozunk, csak a tökéletes munkát fogadjuk el mi is!


Gondoskodunk arról, hogy a végleges korona elkészültéig sem kell fog nélkül maradnia!

A korona előkészítés és a végleges korona átadása közötti időszakra ideiglenes koronát készítünk. Ez készülhet a szék mellett azonnal kül. műanyag alapú anyagok felhasználásával, vagy a labor is készíthet ideiglenes koronát különböző erősségű anyagokból. Labor által készített ideiglenes korona készítésre általában olyankor kerül sor, ha azt a koronát nem végleges ellátásra szánjuk, de várnunk kell még a végleges korona elkészítésével. Az ideiglenes koronának köszönhetően elkerülhető a fogérzékenység.

Amennyiben több korona ideiglenes pótlására is szükség van, kérje egyedi kedvezményes ajánlatunkat.


A technika és a fogorvostudomány fejlődésének köszönhetően ma már a fogpótlások a legmagasabb esztétikai igényeket is kielégítik, és a legkülönfélébb foghiányok ellátására többféle megoldás közül választhatunk. Rendelőnk csapata valamennyi fogpótlástípus kiemelkedő szakértelemmel, modern technológiával és gyakorlattal készíti el, legyen szó akár fémvázas porcelán koronáról vagy fémmentes cirkónium koronáról.

A hiányzó fogak pótlása nem csak az esztétika miatt fontos. 

A nagyobb kiterjedésű foghiányok miatt a rágás elégtelen lesz, ami a későbbiekben emésztőrendszeri zavarokat okozhat, az állkapocs ízületi problémákról nem is beszélve. Mindenképpen pótoltassa hiányzó fogait!

Ha pótolni kell a fogait, az nem feltétlenül az Ön hibája!

Az életkor előrehaladtával teljesen normális, hogy egyre több fogászati jellegű problémával kell számolni. A fogazat épségben történő megőrzése még nagy odafigyelés mellett sem minden esetben egyszerű. Meghatározó a fogápolás mellett az egyén genetikája, illetve a szájflóra jellege is. Vannak szuvasodásra hajlamosabb szájflórával rendelkező emberek, akiknek fokozottan kell figyelni fogaik állapotára. A szuvasodás sajnos legtöbbször ennek ellenére nem elkerülhető. Amíg a szuvasodás kismértékű, a helyreállításra megfelelő megoldás egy tömés vagy egy esztétikus betét/inlay készítése, de ha nagyobb terület károsodik, akkor már jellemzően csak egy korona lehet megfelelő megoldás. Szerencsére ma már a fogpótlás teljesen rutinművelet, legyen szó fogfelépítésről vagy foghiány pótlásáról. Az anyagok precíziósak, a kezelés fájdalommentes. Nincs mitől tartania!


Jelentkezzen be esztétikai fogászatunkra!


Köszönjük jelentkezését!