Fogászati lézerterápia

Soft lézer kezelés

Lézer a fogászatban


A lézer az egészségügy számos területén bizonyította, hogy haladó terápiás eljárásnak számít, nem kivétel ez alól a fogászat sem. A berendezés alkalmazásával a beavatkozások könnyebben kivitelezhetővé válnak, a kockázatok pedig jelentősen lecsökkennek.

Érthető tehát, hogy a mai modern rendelők kötelező tartozéka a fogászati lézerberendezés, tekintve, hogy széleskörű alkalmazási területein hathatós segítséget jelent alkalmazásuk orvosainknak. A pácienseink számára a leghatékonyabb fogászati lézerterápiákat nyújtjuk, folyamatosan képezve magunkat a területen, hogy a lehető legtöbb területen önállóan, vagy a javasolt hagyományos terápia kiegészítéseként használjuk kompakt SIRONA lézerünket az Önök megelégedésére.

Fogászati lézer kiemelt alkalmazási területei 

                 •   Endodoncia / gyökérkezelések

                 •   Implantológia

                    Szájsebészeti beavatkozások

                    Általános fogászati alkalmazás, gyulladáscsökkentés, biostimulatív hatás.


Hogyan működik a fogászati soft lézer?

Különleges fizikai tulajdonságai miatt a soft lézer sugár az élő szövetekben biostimulációs, sebgyógyulást gyorsító, gyulladáscsökkentő hatást hoz létre, azonban a magyar nyelvben „soft”-nak fordítanak minden olyan berendezést, ami nem keményszöveti (csont) megmunkálásra hivatott. Tekintve az alábbiakban bemutatott változatos felhasználási területeket, rendelőnkben a kompakt, 3 dióda (vörös, infravörös, kék) kombinált használatát lehetővé tevő „state-of-the-art” SIROLaserBlue diódalézert használjuk.

                 •   Fogágybetegsége van?

                 •   Szájsebészeti műtéte vagy implantátum beültetése volt?

                 •   Fél az injekciótól?

                 •   Gyorsítaná a fogászati kezelés utáni gyógyulást?

                 •   Aftája vagy herpesze van?

                 •   Gyökérkezelésre lenne szüksége?


A softlaser kezelés egyik legfőbb előnye, hogy kiemelkedően segíti a sebgyógyulást, gyors hámosodást eredményez, teljesen fájdalommentes, így érzéstelenítő nélkül alkalmazható. Kiegészítő terápiaként használható nagyobb szájsebészeti műtéteknél, akár implantátum beültetés során is, azonban fontos, hogy alkalmazását gondos klinikai vizsgálat és pontos diagnózis előzze meg. A modern technikának köszönhetően a lézersugaras kezelés rejtettebb, nehezebben hozzáférhető területeken is könnyen alkalmazható. A nagyobb beavatkozások után minimálisra mérsékeli a fájdalommal, duzzanattal és esetlegesen táplálkozási nehézséggel járó tüneteket és csökkenti a szövődmények kialakulásának lehetőségét. A kezelés jótékony hatásaként a szájsebészeti beavatkozások után rövidíti a gyógyulási időt, segíti a sebgyógyulást. A lézer terápia legtöbb esetben az alap, hagyományos gyógymódok mellett kiegészítő kezelésként alkalmazható, de bizonyos esetekben önállóan is kellő eredmény érhető el vele. Ezekről olvasson alább, a teljesség igénye nélkül, illetve kérdezze fogorvosainkat.


A lézeres fogászati eszközök használatának legnagyobb előnyei:

   Érzéstelenítő injekció használata sok esetben elhagyható (pl.: fogszuvasodás kezelésénél).

   Lágyszövet kezelésekor kevesebb a vérzés, gyorsabban és szebben gyógyul a kezelt terület, a gyulladás lehetőségét és a gyógyulási időt is minimalizálva.

•   Szájsebészeti műtétek közben vérzés csökkentő hatású, precíziós sebészetet tesz lehetővé

   Gyökérkezelés alkalmával – A lézersugár foggyökérbe juttatva elpusztítja a gyökércsatornában lévő baktériumokat.

   Fogágybetegség esetén, gyulladás és a fog megmentése érdekében is alkalmazható

   Elősegíti az afta, herpesz, nyálkahártya fekély, nyálkahártya gyulladás gyors gyógyulását, kialakulásuk gyakoriságát csökkenti

   A kezelések utáni gyógyulási időt akár felére csökkentheti

•   A soft lézer kezelés kiemelkedően alkalmas baktériumok elpusztítására, bizonyos szöveti területeken alkalmazva.

   Fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő, sebgyógyulást elősegítő és biostimulatív hatású

Kinek ajánljuk kifejezetten a lézerterápiát:

  Cukorbetegeknek, mivel a cukorbetegséggel járó lassabb sebgyógyulás mérsékelhető.

  Kismamáknak, hogy az injekció elhagyásával minél kevesebb „idegen” anyag kerüljön a szervezetbe.

  Gyermekeknek és felnőtteknek, akik nem szeretik vagy félnek az injekciótól.

•   Minden olyan páciensünknek aki szeretné, hogy minél gyorsabban, a fájdalmat és a gyulladást elkerülve gyógyuljon a fogászati beavatkozás helye. 


Lézeralkalmazás példálózó esetei, lézer használata a fogászatban


Lézer alkalmazása gyökérkezelés során

Az általános gyökérkezelési lépések mellett lézer alkalmazásával a komplikáltabb esetekben a nehezen elérhető gyökércsatorna is elérhető és tisztítható, lezárhatók a dentintubulusok, így a lézer használata a gyökérkezelés sikerességét is nagy mértékben növeli, amellett, hogy teljesen fájdalommentes. Gyulladáscsökkentő hatása miatt kiváló kezelést nyújthat gyökércsúcsi elváltozások, ciszták kezelésénél, megelőzésénél is. A lézerkezelés pulpotomia végzésénél is hatékony, ugyanis a hagyományos pulpa eltávolítást követően a pulpa maradványait a lézer eredményesen képes eltávolítani. Hasonlóan alkalmazható gyökérkezelés során gangréna csírátlanításra is.

Előny a páciensek részére:

   Fokozott hatékonyságú gyökércsatorna csíramentesítés

•   Rövidebb kezelési idő, köszönhetően a lézersugár csirátlanításban kimutatható hatékonyságának.

Meglazult fogak kezelése lézerrel

Amennyiben a meglazult fogakat még tartja egészséges csontszövet, eredményesen alkalmazható lézerterápia, a meglazult fogak stabilitásának javításában, majd rendszeres kontroll alatt tartva az állapot fenntartásában.

Lézer használata fogfehérítéshez

A fogászati lézer fogfehérítés során is alkalmazható, elszíneződött gyökérkezelt (nem élő) fogak esetében, a fogakra felvitt speciális fehérítő anyag aktiválásához. Lézer használatával a kezelési idő lerövidül és akár 3-4 árnyalattal is fehérebbé válhat a kezelt fog.

Lézer használata a fogszuvasodás diagnosztizálásánál, fogtömés készítésénél

Az alacsony intenzitású soft lézer alkalmas a fogszuvasodás korai felismerésére. Fogtömés készítése során a kifúrt szuvas üregben lézer használatával teljesen elpusztíthatók a baktériumok, növelve a tömés tartósságát.

Lézeres direkt pulpasapkázás

Mély fogszuvasodás esetén, ha a pulpa még nem nyílt meg, eredménnyel alkalmazható a lézerterápia. Egyrészt biostimulatív hatása okán életben tartható az ideg, valamint pozitív hatás, hogy megindul a pulpa felszínén a hámburjánzás. A gyógyszeres kezelések után a fognál nagyobb eredménnyel lesz elkerülhető a gyökérkezelés.

Afták kezelése

Lézeres aftakezelés során a fogorvos hagyományos terápiát is alkalmaz, azonban a lézer felgyorsítja a gyógyulási folyamatot, és ritkul az ismétlődő megjelenése. A nehezen elérhető helyeken megjelenő afták kezelésére is alkalmas a lézerünk, ugyanis a lézerre száloptikák is csatlakoztathatók.

Egyéb szájfájdalmak kezelése

Lézer fájdalomcsillapító hatása előnyös különböző szájfájdalmak kezelésekor is, melyeket pl. Egy-egy rossz fogsor, éles fogak harapása, vagy akár egy fogpiszkáló okozta traumás sérülések okoznak. Lézerkezelés hatására a fájdalom már az első alkalom után mérséklődik, 1-2 nap alatt pedig a tünetek is megszűnnek.

Herpesz kezelése

A felnőtt lakosság kb. 20%-át érinti a herpesz. Ajakviszketéssel jár, majd hólyag keletkezik rajta, ami fájdalmas, kellemetlen és egyáltalán nem esztétikus. A herpesz egy-két hétig marad fenn jellemzően. Lézerkezeléssel az első panaszok megjelenésekor (feszülés, a viszketés fellépésekor) célszerű a fogorvosnak elkezdeni a terápiát a megfelelő lézerrel. Ilyen esetben potenciálisan két-három nap alatt megszűnnek a tünetek, és a herpesz jó eséllyel ki sem fejlődik. Amennyiben valaki kiújuló herpesztől szenved, lézerkezeléssel ezek előfordulási/visszatérési gyakorisága csökkenthető.

Lézer használata szájsebészeti beavatkozások során

Szájsebészeti alkalmazásában a SiroLaser Blue egyedülálló vágási hatékonysággal rendelkezik.

A lézerrel több szájsebészeti kezelés elvégezhető, a hagyományos eljárásnál nagyobb precizitással, fájdalom nélkül. A tűhegynyire fókuszálható lézersugárral nagy műtéti pontosság érhető el, a segítségével végrehajtott beavatkozás során a környező ép szövetek nem, vagy csak csekély mértékben sérülnek, ezért a műtét utáni fájdalom minimálisra csökken. Vérzéscsillapításra is használható, ami különösen véralvadási problémákkal küzdő pacienseknek, ill. a cukorbetegeknek jelent pozitív terápiás hatást.


A soft lézer használatának előnyei között a legfontosabbak az alábbiak:

•   Minimalizált műtét utáni fájdalom

   Rövidebb beavatkozási idő

•   Minimális vérzés, magas műtéti pontosság

   Gyorsabb, szebb, heg nélküli gyógyulás

   Varrat nélküli beavatkozás

   Seb azonnali sterilizálása

   Elkerülhető a gyógyszeres utókezelés, ugyanis közvetlen fájdalom, duzzanat és gyulladáscsökkentő hatást fejt ki a műtéti területen, ennél fogva elmarad vagy csökken a műtét utáni duzzanat, véraláfutás

   Minimális szövetkárosodás mellett végezhető a műtét


Milyen műtéteknél alkalmazható a fogászati diódalézer?

•   Nyelv és ajakfék műtét

   Lézerrel kiegészített lebeny sebészet

   Bemetszések és tályogok elvezetése

   Rejtett fog kiszabadítása

   Leukoplakia lézeres kezelése

   Ínyplasztika, ínykimetszés (korrigálás, gingivektómia)

   Ínydaganat, rostdaganat eltávolítása során

   Implantátum felszabadítás – a pár hónappal implantátum beültetése után implantátum felszabadításakor a feltárást gyorsan, vérzés nélkül lehet elvégezni a sebészeti lézerrel

   Bölcsességfog körüli gyulladás lézeres kezelése

   Implantátum körüli gyulladás kezelése - csírátlanításra


Jelentkezzen be gyakorlott specialistánkhoz!

Köszönjük jelentkezését!