Fogkőlevétel

Nézzen szét akciós ajánlataink között:

Kérjen visszahívást, hogy az időpontját a leggördülékenyebben le tudja foglalni!


Köszönjük megkeresését!


Szájhigiénés kezelés

A fogak épségének és a szájüreg egészségének megőrzésében elengedhetetlen szerepet kap a fogtisztítás. Ez magában foglalja a rendszeres otthoni szájápolást, és a szintén rendszeres fogorvos vagy dentálhigiénikus által végzett fogtisztítást. Az otthoni fogmosás segít megelőzni a lepedék és fogkő felhalmozódását, de az elmeszesedett lepedéket (fogkövet) csak szakember segítségével lehet eltávolíttatni. Leggyakrabban olyan helyeken alakul ki fogkő, melyek közel vannak a nyálmirigy kivezető csöveihez, vagy ahol nehezebb a fogak tisztítása. Kialakulhat továbbá elálló szélű tömések, illetve helytelenül kialakított fogpótlások mentén, érdes fogfelszíneken.

Fogaink és a fogkő is hajlamos az elszíneződésre a különböző ételekben, italokban található színező anyagok, vagy akár a dohányzás következtében is. Egyes egyének hajlamosabbak a fogkőképződésre, ami függ a táplálkozási szokásoktól, illetve a nyálösszetételtől.

Ínygyulladástól a fogágybetegségig

A fogkő ínygyulladást, kezeletlenül fogágybetegséget is okozhat. Ennek jelei a vörös, duzzadt ínyszövet, vérző íny, és gyakran a kellemetlen szájszag. A fogkő az íny alá is terjedhet, meleg ágyat képezve így, a már csontpusztulással is járó fogágybetegségnek, mely súlyos esetben a fogak elvesztéséhez vezethet. Ennek megelőzésére a megfelelő otthoni szájhigiénia mellett, félévente fogkő eltávolításon ajánlott részt venni. Fogágybeteg pácienseinknek ajánlott 3 havonta elvégezni a szájhigiénés kezelést, hasonlóképp a rögzített fogszabályozó készüléket viselőknek is.


Gyakori és fontos kérdések a fogkőről

A rendszeres fogmosás és fogselyem használat segítségével a lepedék nagy része eltávolítható a fogakról, de házilag a még nagyon lelkiismeretes fogtisztítással sem tüntethető el 100%-osan. A lepedékben idővel a nyálból származó mészkristályok rakódnak le, így kialakul a fogkő.

A fogkő kialakulásának megelőzése (vagy közvetlen eltávolítása) érdekében ezért érdemes dentálhigiéniás kezeléseken részt venni, amely során teljesen eltávolítható a megkövesedett lepedék.

Mivel a fogkő erősen tapad a foghoz, ezért nem lehet egyszerű fogmosással, vagy házi praktikákkal hatékonyan (vagy egyáltalán) eltávolítani.

Elhelyezkedése alapján a fogkő két típusát lehet megkülönböztetni:

  1. Az ínyen kívül elhelyezkedő (szupragingivális) fogkő a nagy nyálmirigyek kivezető csöveinek nyílásai közelében alakul ki. Színe lehet fehér, sárga vagy barna, ezek különféle árnyalataiban. Ez a fogkőtípus gyorsan kialakul, azonban a fogak felületéhez csak közepes erősséggel tapad.
  2. Az íny alatt elhelyezkedő (szubgingivális) fogkő a fogínytasakokban alakul ki. Színe a sötétbarnától a feketéig terjedhet. Lassan alakul ki, és nagyon erősen rögzül a fogakhoz.

A fogkő képződés üteme és mértéke mindenkinél egyedi, függ az életmódtól és egyéni adottságoktól is. A szájhigiéniás kezelést évente legalább kétszer javasolt igénybe venni, hogy fogaink és a fogágy egészségessége megmaradjon.

Leggyorsabban és leggyakrabban a felső őrlőfogak (molárisok) arc felőli (külső) oldalán, valamint az alsó metszőfogak nyelv felőli felszínén rakódik le. Mivel ezek az íny feletti fogfelszínen (látható) alakulnak ki szupragingiválisnak hívja a szakirodalom.)


6 fontos érv a fogkő rendszeres eltávolítása mellett


  1. A fogkő rendszeres eltávolításával és a megfelelő szájhigiéniai ápolással érdemben csökkenthető a fogszuvasodás kialakulásának kockázata.
  2. A kezeletlen fogkő ínysorvadáshoz vezet, ami a fogak elvesztésével (valamint költséges megelőző fogászati beavatkozásokkal, akár műtétekkel) járhat.
  3. Komolyabb és hosszan elhúzódó ínygyulladás esetén a csont és más szövetek is károsodhatnak (akár a gyulladás következtében leépülhetnek).
  4. Fogkőeltávolítással és helyes szájápolási szokásokkal megállítható a fogínyvérzés!
  5. A fogkő felelős a kellemetlen szájszag kialakulásáért.
  6. A fogkövesség közvetlenül kihat a megjelenésére is, ugyanis elszínezi a fogakat, megköti a kávét, teát, dohányfüstöt, valamint az ételekből származó mesterséges színezéket, amelyek bejuthatnak a fogzománc alsóbb rétegeibe is.


Mi történik egy szájhigiénés kezelésen?

A fogkőlevétel rendelőnkben ultrahangos készülékkel történik. Ez az eszköz nem károsítja a zománcot, a fogfelszínekről lerezegteti a fogkövet. Ezt követően homokfúvó készülékkel folytatjuk a tisztítást, mely a nehezen hozzáférhető felszínekről is eltávolítja az elszíneződéseket. A homokfúvás különösen hasznos fogszabályozót viselő pácienseinknek, hiszen a felhelyezett tappancsok mentén könnyebben halmozódik fel lepedék. A tökéletes tisztaság eléréséért még kézi eszközökkel is kiegészítjük a kezelést. A fogkőlevétel befejezéseként polírozzuk a fogakat a tökéletes ragyogásért. 


Dentálhigiénikus szakembereink segítenek Önnek megismerni és elsajátítani a helyes fogápolás technikáját és eszközeit, hogy megőrizhesse fogai és az ínye egészségét.


Mire érdemes odafigyelni a kezelést követően?

A beavatkozás elvégzését követően a fog pár hétig a megszokottnál érzékenyebb lehet, de ez mondhatni része a kezelés utáni természetes gyógyulási folyamatnak. Az esetlegesen ilyenkor tapasztalt érzékenység leggyakoribb oka ugyanis az, hogy a nagymértékben lerakódott fogkő eltolja a fogínyt a dentincsatornáról, így az a lerakódás eltávolításával szabaddá válik. A fog ezen része érzékeny a hidegre és a melegre, ami miatt evés és ivás közben hideg vagy forró ételek/italok fogyasztása esetén éles fájdalom tapasztalható.

A fogérzékenység ritkább esetben kezelendő csak fájdalomcsillapító tablettákkal. Legtöbbször elegendő az érzékeny fogak védelmében használandó fogkrém is. Erősebb fájdalom a kezelést követő 1-2 órán belül elmúlik, a tünetek pedig 1-2 hét elteltével enyhülnek, majd teljesen elmúlnak.


Mit kell tenni abban az esetben ha szeretne gyorsan és fájdalommentesen megszabadulni fogkövétől fogászati rendelőnkben?

Ezt most egyszerűen megteheti, hiszen csak fel kell hívni a +36 70 408 7088 -as telefonszámot, és kérni kell egy időpontot mentálhigiéniai kezelésre (vagy kitölteni a lenti űrlapot, és felvesszük Önnel a kapcsolatot).

Segítünk megelőzni egy egyszerű ultrahangos fogkőeltávolítással vagy fogkő leszedéssel a komolyabb fogászati- és íny problémák kialakulását.

Fogorvosaink és klinikai dentálhigiénikusaink várják Önt szeretettel.


Ön mikor távolíttatta el a fogkövét? Jelentkezzen be fogászati rendelőnkbe és előzzön meg számos fogászati problémát!

Köszönjük jelentkezését!

Orvosaink akiknek ez a szakterülete:

Kiss Gábor

"Fogászatunkon csak a legjobb elég jó. Minőségi ellátást biztosítunk, személyre szabottan, Önt, mint Embert középpontba állítva."

További információ
Kiss Gábor Praxismenedzser, dentálhigiénikus