7 dolog, amit nem mondanak el a fogszabályozásról, de mindenképpen tudnod kell - szakorvosunk válaszol!

7 dolog, amit nem mondanak el a fogszabályozásról, de mindenképpen tudnod kell - szakorvosunk válaszol!

Mindig nagyon érdekelnek azok az őszinte beszélgetések a pácienseimmel, amikor valós tapasztalataikról, élményeikről számolnak be a kezelésük során vagy annak lezárásakor. Érdekes látni, hogyan alakulnak át a prioritások a kezelés folyamán, mit éreznek a páciensek fontosnak a kezelés előtt, közben és a végén. Szinte mindannyian találkoztak olyan kihívásokkal, amelyekre a kezelés előtt nem számítottak, és amelyek kellemes- vagy épp váratlan meglepetésként érték őket.


Az alábbi kis összeállítással azoknak szeretnék segíteni, akik már tudják, hogy fogszabályozót szeretnének, de még nem tudják elképzelni, hogyan hat majd a kezelés a mindennapjaikra.


Pácienseim az alábbiakat emelik ki a leggyakrabban:


1. Hogy az étkezési szokásaid bizony át fognak alakulni.

Ha eddig folyton szendvicset ettél, vagy imádtad az indiai konyhát, akkor nagy változások állnak előtted. Fogszabályozóval bizonyos ételeket jobb elkerülni: az erősen pigmentált ételek elszínezhetik a fogszabályozó átlátszó elemeit, a keményebb falatoktól a brekettek lepattanhatnak a fogunkról, és van, amit pedig egyszerűen annyira macerás kitisztogatni a fogszabályozónkból, hogy nem éri meg a fáradtságot a pár másodpercig tartó öröm.

2. Hogy hihetetlenül hamar látni fogod a változást magadon.

Bár a fogszabályozás ritkán ér véget egy évnél rövidebb idő alatt, az eredmény látványos részére általában nem kell éveket várni. Sőt, igen gyakran a kezelés látványos része – például egy torlódás megszüntetése vagy egy rés zárása a kezelés első fél évében zajlik le, ezt követően pedig a harapás precíz beállításával foglalkozunk, amely bár legalább annyira fontos, messze nem annyira látványos.

3. Hogy számos kis kiegészítő használatát kell elsajátítani a kezelés során.

Bár minden kezelés más és más, sok esetben alkalmazunk a kezelést támogató kiegészítőket (pl. gumigyűrűk, tágítólemezek). Ezek használatát természetesen segítünk megtanulni, de végső soron a páciens szorgalmán múlik, hogy azokat rendeltetésszerűen használja-e a mindennapokban. A jó hír az, hogy alig-alig találkozunk rossz példával, a pácienseink többségében nagyon fegyelmezetten betartják az orvosi utasításokat, és akár álmukból felkeltve is pontosan tudják, hogyan akasszanak a helyére egy gumigyűrűt.

4. Hogy tudatosabb leszel a szájhigiéniádra, mint valaha.

A fogszabályozó viselése gyakoribb és alaposabb tisztítást kíván meg a megszokottnál. Új eszközök használatát is el kell sajátítanunk, és ez elsőre a legtöbb páciensünk számára ijesztő. Az új rutin azonban viszonylag hamar, többnyire már napok alatt kialakul. A fogszabályozó felragasztását követő első találkozásunkra a pácienseink már a saját kis utazó-szettjükkel érkeznek, és az első félelmeik ellenére eddigre már megtalálták a módját, hogy beillesszék napi rutinjukba a többszöri fogmosást.

5. Hogy néhány hónap alatt az anyagok és kiegészítők igazi szakértőjévé válsz.

Pontosan tudni fogod, melyik típusú ív milyen érzést okoz, hogy melyik fogadon mi van, és annak hogy hívják a különféle kis elemeit. Olyan szavakat, mondatokat fogsz használni, amelyeket korábban meg sem értettél volna, és amelyeket csak azok az ismerőseid értenek, akik maguk is viseltek fogszabályozót.

6. Hogy milyen könnyen barátkozol össze más fogszabályozósokkal.

Bizony, fogszabályozót viselni kicsit hasonlít a sorkatonai szolgálatra, legalábbis abból a szempontból, hogy amikor két fogszabályozós találkozik, ott –hasonlóan a volt katonákhoz- órákig biztosítva van a beszédtéma. A fogszabályozó kimeríthetetlen forrása a sztoriknak, ötleteknek, poénoknak – ki tudja, a szép mosolyok mellett talán életre szóló is barátságokat is képes teremteni?

7. Hogy végső soron szeretni fogod a fogszabályozódat.

Az a tapasztalatom, hogy voltaképpen mindegy, mennyi extra energiát igényel a készülék tisztítása, vagy, hogy melyik kedves ételünket kell mellőznünk a kezelés idejére. Azok a pácienseim, akik elkötelezték magukat a fogszabályozás mellett, pontosan tudják, milyen változásokra számíthatnak a kezelés után. Azok mellett az előnyök mellett, amit a magabiztos, gyönyörű mosoly hozzáad az életükhöz, már mit sem számít az a pár extra perc, amit fogmosással kell tölteni!


Láttad már akcióinkat?


Őszi fogszabályozás konzultációs kedvezmény


Jelentkezz be a DENTOP-ba és találkozz Dr. Pém Barbarával!