A fogágybetegség, mint góc

Többek között daganatot, szív-érrendszeri megbetegedést vagy koraszülést is okozhat a fogágybetegség, a szájban kialakuló gócból ugyanis a baktériumok a rágás során szétszóródhatnak. Érdemes tehát komolyan venni a szájhigiénét.


A fogágybetegség rendkívül alattomos - nem csak esztétikailag jelent problémát, de a fogakat is veszélyezteti. Azt azonban kevesen tudják, hogy nem csupán a szájüregben rombol: gócot is képezhet, mely miatt aztán a szervezet bármelyik részén okozhat megbetegedéseket. A fertőzéses eredetű, krónikus gyulladás sok esetben tünetmentes: nem fáj, nem érzékeny. A gócban ugyanakkor felszaporodnak a baktériumok, amelyek a vérkeringésbe kerülve a szervezet csökkent ellenálló képességű területein megtapadnak, és azokat megbetegítik.

Ha ez a góc egy ínygyulladás vagy egy fogágybetegség, már rágáskor és fogmosás során is szóródnak a baktériumok. És hogy milyen betegségeket okozhat egy ilyen banálisnak tűnő probléma? A fog- és szájbetegségek összefüggésbe hozhatók például a tüdőgyulladás kialakulásának növekvő rizikójával, a gyomorfekély, a cukorbetegség, az emésztőrendszeri és hasnyálmirigy-daganatok kialakulásával, okozhat koraszülést vagy alacsony szülési súlyt, szív-és érrendszeri megbetegedéseket, illetve a szájban található baktériumok szerepet játszhatnak az egyes - az agyat, a szívet és más szerveket érintő - fertőzések kialakulásában is.

Nem csak fogaink megtartása tehát a tét, amikor elbagatelizálunk egy jelentéktelennek tűnő fogínyvérzést: akár komoly betegségeket is kockáztatunk a nem megfelelő szájhigiénével. Érdemes tehát komolyan venni a rendszeres fogászati ellenőrzést, ha pedig a felsorolt betegségek bármelyike felmerül, nem árt egy fogorvoshoz is elmenni, hátha egy egyszerű kezeléssel már fel is számolható a góc, ami a problémát okozza.



Kérjen időpontot parodontológus szakorvosunkhoz! Segítünk stabilizálni fogait!

Köszönjük megkeresését!