A fogmosás közvetlen étkezés után káros is lehet

A fogmosás közvetlen étkezés után káros is lehet

“Minden étkezés után alaposan tisztítsuk meg a fogainkat”. Ez a jótanács a mai felnőtt generációnak jó esetben egy életre bevésődött, hiszen mesekönyvektől kezdve az orvosi rendelő várójában kihelyezett plakátig mindenhol ezt lehetett olvasni. Pedig az a helyzet, hogy ez így, ebben a formában rossz tanács. Természetesen fontos a rendszeres és alapos fogmosás, azonban egyáltalán nem mindegy, mikor tesszük ezt. Étkezés után pedig semmiképpen nem javasolt: legalább fél, de inkább egy órát célszerű várni ezzel a művelettel.


Számos étel és ital - például a zöldségek, gyümölcsök, édességek és szénsavas üdítők - savas hatású, ezáltal pedig saveróziót idéznek elő. Ennek során a fog kemény szöveteiből ásványi anyagok oldódnak ki és a fog felpuhul, vagyis jóval sérülékenyebbé válik. Talán hihetetlennek tűnik, de ebben az állapotában még a fogkefével is sérüléseket tudunk okozni a felületén.


A fogmosás elodázásával azt segíthetjük elő, hogy a zománcból, illetve a fog kemény szöveteiből kioldódott foganyag képes legyen a remineralizációra, vagyis az ásványi anyag visszaépülésére. Ha azt a fogkefével azonnal ledörzsöljük, az eleinte még nem okoz látható változást, később azonban mattá válik tőle a fogfelszín, ahogy pedig egyre több anyag oldódik ki a fogból, kopások keletkezhetnek a koronán, a gyökérfelszínen vagy mindkettőn. A kopásokat nehéz tisztítani, növelhetik a plakkok képződését, rossz esetben pedig a környező szövetek is begyulladhatnak, és ezek is okozhatnak panaszokat, vérzést, fájdalmat. Extrém esetben megnyílhat a fogbél csatorna, és a gyökérkezelésig is eljuthatunk - pusztán azért, mert lelkesen fogat mostunk étkezés után, nehogy az ételmaradék kárt okozzon.


A savas ételek egyébként nem csak közvetlenül hatnak a zománcra. Azáltal is fokozhatják a saveróziót, hogy csökkentik a szájüreg pH-értékét. Ha ez 5,5 pH-érték alá esik, akkor közvetett módon is elkezd kioldódni a foganyag. Ezt megfelelő mennyiségű folyadék - elsősorban víz - fogyasztásával megelőzhetjük, hiszen a pH-érték így hamarabb vissza tud állni a normál tartományba. A víz egyébként étkezések után más formában is hasznos lehet: aki mindenképpen szeretne szájhigiéniájára rögtön étkezés után odafigyelni, egyszerűen öblögessen egyet - ez is sokat segít a komfortérzeten addig, amíg már károkozás nélkül fogat tudunk mosni.