A fogszabályzás nem csupán esztétikai kezelés

A fogszabályzás nem csupán esztétikai kezelés

A fogszabályzásra sokan még mindig csupán úgy gondolnak, mint esztétikai kezelésre, pedig az esetek nagy részében nem ezért javasolják a szakemberek. Kinek és mikor érdemes ezt igénybe vennie és min tud segíteni egy ilyen készülék? - ezekre igyekszünk az alábbiakban választ adni.

A fogszabályzóról a legtöbb embernek az jut eszébe: tehetős emberek hóbortja annak érdekében, hogy mosolyuk tökéletes legyen. Az igazság azonban, hogy ennél jóval többről van szó: komoly fejlődési rendellenességeket és funkcionális eltéréseket is ezzel a módszerrel orvosoknak. Ráadásul minél előbb megkezdődik a kezelés, annál jobb eredmények érhetők el.

- A leggyakrabban felmerülő kérdés, amikor fogszabályzásról beszélünk, hogy mikor érdemes elkezdeni - mondta Dr. Sipos Anna, a Dentop fogszabályozó szakorvosa. - Talán meglepő, de a nyugati országokban már 7 éves korban elviszik a gyerekeket az első ilyen szűrésre. Igaz, hogy ekkor még vegyes fogazatuk van, tehát sok még a tejfog, de azok a rendellenességek, melyek az állcsont nem megfelelő növekedéséből adódnak, már felismerhetők ilyenkor, sőt: időben megkezdett kezeléssel befolyásolni is lehet a folyamatot. Kisgyermekeknek olyan kivehető fogszabályzót szoktunk használni, melynek célja, hogy arra a területre gyakoroljon hatást, ahol eltérés van. Ezek a készülékek az izmokat húzzák vagy éppen fordítva: gátolják a növekedést. Rendszeres, napi 18 órás használattal már ezekkel is szép eredmények érhetők el: a csontok átépülnek és megfelelő módon alakulnak ki, vagyis akár a műtét is elkerülhető.

Ha a gyermekkori fogszabályzás elmaradt, vagy később van szükség kezelésre - például egy implantáció vagy szájsebészeti beavatkozás előtt is felmerülhet ennek a szükségessége - felnőttkorban a rögzített készülékek jöhetnek számításba, a foggyökereket ugyanis csak ezzel a készülékkel lehet átmozgatni. - A hagyományos rendszerű készülékek, melyeknél a brekettekre az ívet gumikarikákkal rögzítik, már nem túl korszerűek - mondta el Sipos Anna. -Mi a Dentopnál önligírizó készülékeket használunk, melyekben zárszerkezet tartja az ívet. Ezzel a készülékkel nagyjából felére rövidíthető a kezelési idő, ritkábban kell állítani és a páciensnek is komfortosabb, mert kevésbé feszíti a fogsort.

A szakember elmondta, ma már nincs maximálva az életkor, amikor a fogszabályzás elkezdhető, felnőtt korban azonban a stabil eredmény elérése érdekében lassabban lehet végezni ezt a kezelést. - Azt kell csupán elfogadni, hogy egy fogszabályzó mindig látszik és szükségszerűen némi kellemetlenséget is el kell vele viselni. Aki ezt vállalja, más ellenjavallata nincs annak, hogy belevágjon. Ha pedig nem csupán esztétikai, hanem orvosi oka is van annak, hogy erre szükség lenne, mindenképpen érdemes élni ezzel a lehetőséggel, hiszen akár egy teljesen új, jobb életminőséget is adhat a funkciójában visszaállított állcsont-vagy fogszerkezet.