Az implantátum tisztítása

Az implantátum tisztítása

Az implantátumra épülő fogpótlás hosszú és költséges eljárás - ezért mindenkinek érdeke, hogy évtizedekig megfelelően szolgálja célját, vagyis hogy tökéletesen helyettesítse az elveszített fogat. De mit tehetünk azért, hogy ez így is legyen? Erről beszélgettünk dentálhigiénikusunkkal.

Aki implantátum beültetésre szánja el magát, biztos lehet benne, hogy a lehető legkorszerűbb módon pótoltatja fogát. Azonban a műtét utolsó fázisának befejezése nem azt jelenti, hogy többé nem kell foglalkozni az implantátummal - mi több, legalább olyan odafigyelést igényel, mint az eredeti, saját fogak.

- Általában direkt felcsavarozható modelleket ültetnek be a fogorvosok, amivel nincs különösebb teendő, ha a csavar nem lazul ki - mondta el Vranyecz Csilla dentálhigiénikus. - Az rendszeres kontroll vizsgálatok azonban elengedhetetlenek. Fontos időben észre venni, ha az implantátum vagy a benne lévő felépítmény stabilitása nem megfelelő. Ebben az esetben ugyanis rés képzőhet, mert a felépítmény ami a koronát tartja, már nem zár szorosan, így baktériumok és az ételmaradék is bejuthat alá. Mivel pedig nem élő fogról van szó, a problémát sokszor már csak akkor érzékelik a páciensek, amikor az íny begyullad és az implantátum körüli csont elkezd leépülni. Ez a folyamat még az esetek többségében szerencsére megállítható, segítségül hívva a modern lézerfogászatot is. Jobb azonban nem kockáztatni!

Az implantátum beültetést természetesen szájsebész szakorvos végzi, állapotát azonban a dentálhigiénikus is tudja ellenőrizni. Vranyecz Csilla elmondta, amellett, hogy stabilitását rendszeresen kell kontrollálni, semmiképpen nem szabad félvállról venni az implantátum “gondozását” sem.

- Az implantátum ugyan olyan alapos tisztítást igényel, mint az eredeti fogak. Erre a legmegfelelőbb a hajlított fejű, speciális fogkefe. Az implantátum környékén legideálisabban fogköztisztító kefével tisztíthatók az oldalfelületek. Fél évente egyszer mindenképpen ajánlott a kontroll vizsgálat, ahol akár röntgenfelvétel készítése is indokolt lehet az elváltozások nyomon követése miatt. Akinek viszont fogágybetegsége, vagy bármi egyéb olyan egészségügyi problémája van, mely kihatással lehet fogazatára, annak 3-4 havonta javasolt célszerű megmutatnia implantátumát, hogy az valóban hosszú ideig, tökéletesen funkcionálva, problémamentesen szolgálja Önt.