Ciki vagy menő a fogszabályzó?

Ciki vagy menő a fogszabályzó?

A legtöbben még mindig attól tartanak, amikor kiderül, hogy fogszabályzóra van szükségük, hogy kicsúfolják őket, de minimum furcsán néznek majd rájuk. Pedig a ciki vasszáj már régen a múlté: sem fiatal, sem felnőtt korban nem nézik ki azt, aki ilyet visel.

A 30-as-40-es korosztálynak minden bizonnyal élénken él még az emlékezetében, mikor gyermekkorában látott egy-két fogszabályzós fiatalt. Annak idején ez még nem volt egy bevett eljárás, és valljuk be: a készülékek sem voltak túl esztétikusak. Így a fogszabályzó neve egybeforrt a béna, ciki gyerek képével. Sokan éppen ezért még ma is félnek attól, hogy évekre megbélyegzik magukat, ha belevágnak egy ilyen kezelésbe, pedig a fogszabályzó ma már teljesen elfogadott, sőt bizonyos körökben menő is.

Ma már a fogszabályzó nem csupán orvosi segédeszköz, melyet el kell viselni: a gyártók is egyre inkább figyelnek arra, hogy mivel évekig hordott, jól látható szerkezetről van szó, az a lehető leginkább idomuljon viselőjéhez. A hagyományos, fémszínű fogszabályzó mellett így már régóta elérhetőek az ennél sokkal diszkrétebb, porcelán brackettekkel készített készülékek, melyek a fogakhoz hasonló, fehér színűek. Ha ezeket fehér ívekkel kombináltatjuk, gyakorlatilag nagy távolságból észrevehetetlen lesz a fogszabályzó, de közelről nézve sem tolakodó látvány. Aki pedig még ennyire sem szeretné, hogy látsszon, választhatja a teljesen láthatatlan fogszabályzást is, melynek lényege, hogy a készüléket a fogak külső oldala helyett a belsőre ragasztják.

Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy ma már az sem feltétlenül szempont, hogy a fogszabályzó láthatatlan legyen. A fiatalok ugyanis ahogyan egyre több társuknál látják, egyfajta státusszimbólumként tekintenek rá és ma már elmondható, hogy a fogszabályzó divat lett. Annak az üzenete, hogy foglalkoznak szájuk egészségével és azzal, hogy felnőtt korukra tökéletes fogaik legyenek. És mint ilyet, nemhogy nem dugdossák, de sokan kifejezetten feltűnővé teszik. Ez ma már könnyen elérhető, a rögzító gumikarikák ugyanis széles színválasztékban kaphatók, így akár havonta-kéthavonta más színhatással is viselhető a fogszabályzó, vagy alakítható úgy, hogy viselőjének tükrözze, adott esetben kiemelje egyéniségét.