Évente egyszer mindenkinek ajánlott a professzionális fogkőeltávolítás

Évente egyszer mindenkinek ajánlott a professzionális fogkőeltávolítás

Fogkő előbb-utóbb mindenki szájában keletkezik, bármilyen alaposan is mossa fogait. Ezt pedig érdemes szakemberrel eltávolíttatni, ugyanis számos baj forrása lehet.

A fogkő nem más, mint elmeszesedett lepedék. Azt gondolhatnánk, hogy aki rendszeresen mos fogat, elkerülheti ennek kialakulását, ám sajnos ez nem így van. Aki hajlamos a fogkőképződésre, bizony hiába tesz meg bármit, előbb-utóbb lerakódások keletkeznek fogain. Ennek oka lehet a nyál összetétele, de akár egy észre nem vett ínybetegség is. Egy biztos: érdemes ezzel szakemberhez fordulni, mert a fogkő számos probléma okozója lehet. Alatta ugyanis nem lehet tisztítani a fogat, mely így hamar szuvasodásnak indul, sőt: az ínyben is kárt tehet.

- A fogkövet házi eszközökkel nem tudjuk magunknak leszedni, ezt a beavatkozást rendelőben, professzionális eszközökkel végzik - mondta el Vranyecz Csilla dentálhigiénikus. - A kezelés alapvetően fájdalommentes, de akinek a fogai hidegre vagy melegre érzékenyek, azoknál előfordulhat, hogy ezt is kellemetlen élményként élik meg.  Természetesen azonban ennél a fogászati eljárásnál is van lehetőség érzéstelenítést kérni - igaz, ezt csak orvos végezheti, míg a fogkőeltávolításhoz egyébként egy dentálhigiénikus is elég.

Vranyecz Csilla elmondta, hogy akinek jó a szájhigiéniája, annak évente egyszer elég a fogköveit leszedetni. Ezt egyébként már csak azért is érdemes beiktatni az életünkbe, mert egyúttal egy alapos szűrést is kapunk, hiszen a szakember munka közben, mivel minden fogon végigmegy, észrevesz akár egy kezdődő ínygyulladást, szuvasodást vagy nyálkahártya-elváltozást is. - Aki hajlamos a fogkőképződésre, annak félévente tanácsos ellátogatniuk egy rendelőbe, extrém esetben pedig akár 3 havonta is lehet fogkőeltávolítást végezni. Mivel ez egy ártalmatlan, a fogak szerkezetét és egészségét nem befolyásoló beavatkozás, havonta is lehet ezzel kapcsolatos kontrollt végezni - például idős korban, vagy abban az esetben, ha egy fogpótlást valaki nem tud rendesen tisztítani.