Fogágybetegség okai és következményei

Fogágybetegség okai és következményei

Banális fogínyvérzéssel indul, de akár súlyos szövődményeket is okozhat a fogágybetegség. Szinte mindenkit érint ez a probléma, a legtöbb esetben azonban megfelelő szájhigiéniával orvosolható.

Fogágybetegségről akkor beszélünk, amikor a fog rögzítő szövetei közül a fogmedercsont, a fogat felfüggesztő rostok, vagy az íny begyullad, károsodik. A Közép- és Kelet- európai népesség csupán 1,7 százalékának teljesen egészséges az ínye, vagyis ez a probléma szinte minden embert érint. A bajt viszont sokan már csak akkor veszik észre, amikor panaszaik vannak, ezért fontos, hogy rendszeresen járjunk ellenőrzésre, mert így elkerülhetjük a sokszor visszafordíthatatlan következményeket.

És hogy mik ezek? Ha egy régóta kezeletlen ínygyulladás fogágybetegségre hajlamos páciens esetén hosszú időn keresztül fennáll, a gyulladás megtámadhatja a mélyebben lévő szöveteket, vagyis a fogágyat. Először az egészséges ínytapadás bomlik fel, és kialakul a gyulladásos tasak. Amennyiben a betegség továbbra is kezeletlen marad, a fogágy többi részét, azaz a csontot, a rostokat és a gyökércementet is pusztítja a fennálló gyulladás, így a fog megtámasztása is gyengül, mozgathatóvá válik. Később az íny visszahúzódik, ami hárányos esztétikai megjelenést okoz.

A következmények tehát akár nagyon komolyak is lehetnek, pedig legtöbbször banális okra vezethetők vissza. A fogágybetegség leggyakrabban azért alakul ki, mert a nem megfelelő hatékonyságú tisztítás során elszaporodnak az ínyszélen felrakódott lepedékben a kártékony baktériumok. Leggyakrabban az alsó metszőfogak belső felszínét érinti ez a probléma,ahol gyakran képződik fogkő is.

Súlyosbíthatja a fogágybetegség lefutását, ha szabálytalan állású, szabályozatlan a fogsor, vagy pótlás nélkül maradt foghiányok következtében a fogak elmozdulnak eredeti helyükről.

A betegség legsúlyosabb formája az agresszív fogágybetegség. Ezt is baktériumok okozzák, azonban igen gyakran genetikailag meghatározott. Gyógyításának nehézségét az adja, hogy a szövetpusztulás gyorsasága és mértéke nincs arányban a károsító tényezők mennyiségével. Ez azt jelenti, hogy a betegség még kiváló szájhigiéne mellett is kialakul, azonban szerencsére ez a forma jóval ritkább, mint a lassan progrediáló, krónikus fogágybetegség.

A fogágybetegség nem csak a jellegzetes tünetek kialakítása miatt lehet veszélyes. Gócot is képezhet, mely aztán a szervezet teljesen más pontjain okozhat problémát. A tasakokban lévő nagyszámú baktérium időnként – akár fogmosás során is – a véráramba kerül és távoli szerveket betegíthet meg. Érintheti a szívet, az ízületeket, a vesét. Mindemellett kutatások bizonyítják, hogy a fennálló fogágybetegség súlyosbítja a cukorbetegséget, szív és érrendszeri megbetegedéseket okozhat, illetve koraszüléshez vezethet. Vagyis a legjobb, amit tehetünk, hogy már az első jeleknél megszüntetjük a problémát.



Kérjen időpontot parodontológus szakorvosunkhoz! Segítünk stabilizálni fogait!

Köszönjük megkeresését!