Fogfehérítés - nem csak sztároknak

Fogfehérítés - nem csak sztároknak

A gyönyörű, vakító mosoly a legszebb - ez azonban csak keveseknek adatik meg természetes módon. Szerencsére ma már viszonylag egyszerű eljárások is léteznek ennek eléréséhez - a közhiedelemmel ellentétben pedig egyáltalán nem károsak.

A fogfehérítés ma már szinte divattá vált: bizonyos státusz felett, illetve néhány szakmában majdhogynem elvárás, hogy tökéletes, filmes mosolyt tudjanak villantani férfiak és nők egyaránt. De a mozikból, plakátokról ránk mosolygó modellek láttán civilként is azt hihetjük, a sárgás fogak szinte már cikinek számítanak. Pedig elszíneződésük sajnos kikerülhetetlen és természetes, még akkor is, ha káros szenvedélyekkel nem siettetjük ezt a folyamatot. Szerencsére lehet ellene tenni is - akár rendelői, akár otthoni fogfehérítéssel elérhető a több árnyalattal világosabb fogszín.

Az orvosi rendelőkben többféle fehérítő anyagot is használhatnak az eljáráshoz, melyek közül talán az egyik legismertebb a hidrogén-peroxiddal történő fehérítés. A teljes procedúra kb. 1-1,5 óráig tart (megjegyezzük, hogy a behatási idő 3x10 perc, a többi idő az alapos előkészülethez és az utómunkálatok elvégzéséhez szükséges. Ez az Ön biztonsága érdekében kiemelt fontosságú).

Első körben tehát letisztítják a fogfelszínt, majd a fogfehérítő lámpával megvilágítják a gondosan felvitt fehérítő gélt, ami csak a lámpa határása fejti ki hatását. Ezen a ponton nagyon fontos, hogy milyen technológiát használ a rendelő. Mi a modern, Beyond POLUS hidegfényes technológiát alkalmazzuk, mely a maga területén többszörös díjnyertes, UV-fény nélkül üzemelő eljárás, mellyel a fogérzékenység kialakulása is elkerülhető. Természetesen akár lézeres fogfehérítésre is van lehetőség, ezt is egyre többen keresik. Aki a rendelői módszerek közül választ, biztos lehet a tökéletes eredményben, garantált a több árnyalattal fehérebb fogszín, végig kontrollált körülmények között tartva a folyamatot.

Az otthon alkalmazható fogfehérítésnek is van előnye, mégpedig hogy nem kell rendelőben üldögélni, időponthoz igazodni: lényegében bármikor el lehet végezni, amikor van egy kis szabadidőnk. Persze ehhez is ajánlott a fogorvos induláskor: ő előzetesen egy lenyomatot vesz, melynek segítségével a fogsorra tökéletesen illeszkedő szilikon sín készül. Nem érdemes ezt a lépést megspórolni, hiszen a boltban kapható, előre gyártott sínek nem pontosan illeszkednek, melynek hatására foltosan fehéredhetnek a fogak.

Ebbe a sínbe tölthető bele a szakembertől kapott gél, mely hasonlatos ahhoz, amit a rendelőkben alkalmaznak. Ez egy alapos fogmosás után lényegében bármikor felhelyezhető - akár utazás során, de még egy hosszú egyetemi előadás idejére is. Az otthoni fogfehérítés nem hoz azonnali eredményt, mint a rendelői, ám napi két órányi használattal 3-4 nap után már láthatóan világosabbá válhatnak a fogak.

Léteznek úgynevezett lámpás otthoni fogfehérítő eljárások, ezeknek azonban nem szabad bedőlni. Ezek ugyanis azon a módszeren alapulnak, hogy kiszárítják a fogakat. Ettől azok valóban fehérebbnek tűnnek, azonban hamar visszaszíneződnek. Az elszíneződés természetesen a professzionális fogfehérítés után is előfordulhat - főleg a vörösbor, a savas ételek, a kóla és a cigaretta kerülendő ilyen kezelések után. Ugyanakkor az elért eredmény tartósítható is fehérítő hatású fogkrémek segítségével.

A fehérítés a közhiedelemmel ellentétben nem károsít: évente több alkalommal is biztonsággal elvégezhető. Túlzásba azonban nem szabad vinni, hiszen ez esetben törékenyebbé és érzékenyebbé válhatnak a fogak.