Fogfehérítés: Ragyogó mosoly mindenkinek!

Fogfehérítés: Ragyogó mosoly mindenkinek!

A hófehér mosoly elvárás és vágy lett: a szép fogazat csábító, vonzó és megbízhatóságot sugall, ezért egyre többen keresik a lehetőséget, hogy fogaikat még fehérebbé és csillogóbbá varázsolják.

Ennek elérésében segít az esztétikai fogászat, amelynek egyik legnépszerűbb eleme a fogfehérítési eljárás.

Mi okozza a fogak elszíneződését?

A fogak színe természetes állapotukban sem hófehérek: van, akinek világos csontszínű, van, hogy az sárgásabb árnyalatú, a végeredményt rengeteg tényező határozza meg. Függ a genetikai adottságoktól, a táplálkozási szokásoktól vagy épp életmódtól is, de szerencsére a fogászat hatékony módszereket ismer, így senkinek sem kell aggódnia.

Fogaink jellemzően a dohányzás, a kávé- és teafogyasztás során színeződnek, ami vagy a teljes fogsort érintő árnyalatbeli változást jelenti, vagy a frontfogak színének erőteljesebb eltérését eredményezi.

Mitől lesz ragyogóan fehér a fogsor?

Tartósságukat vizsgálva többféle fogfehérítési módszert alkalmaznak a fogorvosok, és ezeket egy konzultáció során át is beszélhetjük a szakemberekkel.

Az egyik módszer a peroxidmentes kozmetikai fehérítés, ami néhány hétre szóló eredményt jelent. Ez nagyon jó megoldás, ha esküvőre, egyéb jeles alkalomra szeretnénk hófehér fogakat varázsolni, hiszen az eredmény gyors és nem igényel különösebb vizsgálatokat. A fehérítő anyag a fogak felszínén fejti ki a hatását, és nem hatol be a fog mélyebb rétegeibe.

Ha tartós ragyogásra vágyunk, akkor a rendelőben történő orvosi fogfehérítési lehetőséget válasszuk! Ez esetben alapos vizsgálatra kerül sor a kezelés előtt, mivel a peroxidtartalmú fehérítő zselé szuvas vagy rossz tömésekkel ellátott fogak felszínére nem helyezhető fel. A fehérítés fogkő-eltávolítás előzi meg.

A szükséges kezelések elvégzése után a fogorvos felteszi a fogsorra a zselét, és hideg kék fénnyel megvilágítva aktiválja azt.

Fontos tudni, hogy az elhalt, gyökérkezelt - emiatt elszürkült - fogakra a fehérítési eljárás nincs hatással. Ilyen esetben a fogászatok cirkonkoronát vagy héjkerámiát javasolnak a pácienseknek: előbbi bármelyik fogra felhelyezhető, utóbbit viszont csak a frontfogak esetében alkalmazzák (cserébe kevés foganyag-veszteséggel jár).

Az otthoni fogfehérítési eljárás egy kedvezőbb árú megoldás, amely bár nem veheti fel a versenyt hatékonyságát tekintve a rendelői megoldással, de azért így is jelentős javulás érhető el segítségével. Ebben az esetben a fogorvos lenyomatot vesz a fogsorról, majd egy (személyre szabott) sínt készít a páciens számára.

Ebbe kerül a fehérítő zselé, majd a sínt fel kell helyezni a fogsorra, naponta 4 órára. A biztonságos megoldással már két hét alatt látványos eredmény érhető el, a sín pedig éveken keresztül használható.

Ha csak nem történik jelentős fogászati átalakítás, akkor csupán a kezeléshez szükséges zselét kell megvenni.

Milyen gyakran ismételhető a fogfehérítés?

A kozmetikai fehérítés a hatás elmúltával, tehát kb. 3 havonta megismételhető, míg a rendelői csak kétévente. A leginkább költséghatékony eljárás az otthoni, fogorvos által koordinált fogfehérítés, hiszen a sín elkészülte után csak minimális kiadást jelent egy következő fehérítési kezelés.

Fontos, hogy az interneten vásárolt fehérítő készülékek, fogkrémek használatával sosem lehet olyan tartós eredményt elérni, mint a rendelői kezeléssel, illetve ezek az eszközök és szerek nem garantálják a fogak épségének megőrzését.

Milyen esetben nem ajánlott a fogfehérítés?

Fogínysorvadásban szenvedő vagy amalgám tömésekkel rendelkező pácienseknek, illetve kismamáknak nem ajánlott a fogfehérítési eljárás.

A fogorvos a kezelés megkezdése előtt állapotfelmérést végez, hogy a fogfehérítés minden esetben eredményes legyen. Fogkövesség és fogszuvasodás esetén először ezeket az állapotokat kell kezelni, és majd csak a későbbiekben megkezdhető el a fehérítés.

Fontos megvizsgálni azt is, hogy a felhasznált anyagokkal szemben fennáll-e az allergia veszélye.

Mik a fehérítés utáni teendők?

Ha nagyon vékony a fogzománc, vagy érzékenyek a fognyakak, akkor rövid ideig tartó kellemetlen érzéssel kell számolni a fogfehérítést követően, ami pár óra alatt megszűnik. Amennyiben teljesen ép fogazaton történt a fehérítési eljárás, akkor szinte semmi mellékhatása nem lesz a beavatkozásnak.

A rendelői fogfehérítés után érdemes odafigyelni néhány napig a táplálkozásra, hogy az eredmény tartós maradjon. Mivel a kezelés után a meggyengült fogzománcba és a fogszövetekbe könnyebben lerakódnak a színváltozást előidéző anyagok, ezért kerülni kell az erőteljes festékanyagokat tartalmazó ételeket és italokat.

Melyek ezek? Vörösbor, kávé, tea, gyümölcslevek, valamint erősen fűszerezett vagy savas ételek. A szemmel láthatóan erős színű zöldségek (cékla, sütőtök) és gyümölcsök (pl. eper, feketeszeder) fogyasztása is ellenjavallt.

A dohányzást legalább egy hétig kerülni kell!

Ha ezeket a szabályokat betartjuk, akkor sokáig megőrizhetjük fogaink hófehér ragyogását.