Fogszabályozással összefüggő 10 leggyakoribb kérdés COVID-időkben

Fogszabályozással összefüggő 10 leggyakoribb kérdés COVID-időkben

A kialakult helyzetben sajnos nem lehetséges a fogszabályozó készülékek rendelői körülmények közötti fizikai ellenőrzése, aktiválása. 

Szeretnék mindenkit megkérni, hogy még nagyobb figyelmet fordítson az alapos tisztításra, a fogköztisztító kefék használatára. 

Dr. Pém Barbara, fogszabályozó szakorvos.


Az alábbiakban összegyűjtöttük a leggyakoribb kérdéseket, amelyekkel pacienseink kerestek meg minket, és azt gondoljuk, hogy a válaszok publikálása jelentős segítség lehet a karanténban rekedt fogszabályozási kezelésben részesülő paciensek számára, valamint kitekintést nyújtunk a fogszabályozási 'teledentistry' alkalmazásának kényszer szülte, kezdeti, de egyáltalán nem rossz lehetőségére. #progress


Az utolsó sínt kell tovább hordani addig, ameddig biztosítani tudjuk a következő időpontot, ahol átadásra kerülnek az új sínek.

Láthatatlan fogszabályzó esetén be lehet tenni az eggyel korábbi sínt. Retenciós készülék törése esetén keresse fel rendelőnket e-mailben vagy telefonon. 

Óvatosan le lehet vágni a kilógó rész egy körömvágó ollóval a mögött a tappancs mögött, amiben még benne van az ív. Ehhez érdemes egy szemöldökcsipesszel megfogni a kilógó részt, hogy levágás után könnyen ki tudjuk venni.

Igen, lásd előző kérdés, vagy tehetünk rá viaszt. 

A bracketet meg kell igazítani, hogy ne szúrjon, és tisztításkor fokozottan kell ügyelni, hogy ne maradjon alatta lepedék. Használjuk a fogköztisztító kefét. 

A kezelés továbbra is halad, csak lassabb ütemben.

  • Önligírozó készülék esetében: a készülék "önműködő" a fogmozgatás továbbra is halad előre.
  • Hagyományos ragasztott készülék esetében: A kezelés halad, de lassabb ütemben, ügyeljünk a tappancsok körüli gumik alapos tisztítására. 

Mindenképpen jelezze a fogorvosának és ügyeleti időben javasolt átvenni a fogászaton, vagy akár az is megoldható, hogy postán kerüljön eljuttatásra Önnek.

Ezek az elemek idővel elvesztik rugalmasságukat így aktivitásuk csökken. Nem tudja túlhúzni, -tágítani a rést. 

Amennyiben ilyet tapasztal kérjük készítsen róla fényképet és küldje el kezelőorvosának/fogászati rendelőnek e-mailben. 

Fontos az alapos tisztítás minden étkezés után. Használjuk rendszeresen a kiegészítő fogköztisztító, illetve egy csomós fogkefét fogmosás után. 


Telemedicina a fogszabályozó kezeléseknél? - Igen, lehetséges.

Fogszabályozás területen jól alkalmazható fogászat területén is a telemedicina, azaz az elektronikus csatornán keresztüli távkonzultáció, beleértve a folyamatban lévő kezelések folyamatos monitoringját. 

Ehhez egy egyszerű (hanem a legegyszerűbb) megoldás, ha a kezelőorvosát olyan e-mailen küldött fotókkal látja el, amelyek segítségével megállapítható a kezelés aktuális státusza, megbeszélhetőek ezekre alapozva az orvosi javallatok. Természetesen a klinikai vizsgálatot nem képes helyettesíteni ez a megoldás, de jelen időkben határozottan jobb, mint a kontrollálatlan kezelés, és ezen a területen vélhetően a későbbiekben is bevett gyakorlattá alakulhat a #teledentistry.


Milyen fotókat kell küldenem?

Fontos, hogy minél több szögből látható legyen a fogazat. Az alábbiakra mindenképpen szükség van, de lehetőség szerint, kellően megvilágított verzióban nyitott szájról alulról (felső) és felülről (alsó) készített fogsorképekre is szükség lehet.

Reméljük összeállításunkkal segítünk eligazodni. Amennyiben kezelésével kapcsolatban további kérdése merül fel, írjon a [email protected] email címre, és szakorvosunk válaszol a kérdésekre. A fogászat is alkalmazza a Telemedicina lehetőségeit, amelynek az egyik leggyorsabb módja a képküldés.


Kitartást kívánunk! Keressenek minket bizalommal elérhetőségeinken, de javasoljuk elsősorban az email-es megkeresés előnyben részesítését.