Interjú Dr. Balogh Enikővel, a fogszabályozás aspektusairól 2. rész

Interjú Dr. Balogh Enikővel, a fogszabályozás aspektusairól 2. rész

Pár napja tettük közzé a bemutatkozó interjúd első részét, amit azzal zártunk, hogy további izgalmas kérdésekkel-válaszokkal jövünk, így ne csigázzuk az érdeklődőt, folytassuk a beszélgetést! 


Fogorvostan hallgatóként kiemelten foglalkoztál a prevencióval. Miket tapasztaltál és mit javasolsz tapasztalataid alapján? Nehéz a fogszabis "prevenció"?

B.E.: A szájápolás miértjét megérteni és hogyanját elsajátítani és megszerettetni már gyerekkorban igazán fontos dolognak tartom, mert szerintem ez az egyetlen lehetőségünk arra, hogy egy igényes szájhigiéniájú felnőtt lakosság legyen Magyarországon. Tapasztalataim azt mutatják, hogy sokan nem tudnak ellátáshoz jutni és sok helyen sajnos a szülők sem tudják a helyes szájápolást, hiszen régen erre nem fektettek ekkora hangsúlyt, mint napjainkban és ha nem volt senki, aki megmutatta volna nekik, hogyan kell helyesen fogat mosni, akkor saját kútfőből elég nehéz a jó technikát kifejleszteni.

Tartottam percenciós alkalmakat óvodákban és általános iskolák alsó tagozatos osztályaiban. Az a tapasztalatom, hogy a gyerek kiváncsiak, figyeltek, lelkesen gyakorolták a mozdulatokat, meglepődtek, hogy a plakkfestő fogmosás után is még mennyi lepedéket festett meg a fogukon és megértették a fogmosás fontosságát.

Nagyon nagy szükség van az ilyen alkalmakra.

A fogszabis prevenció laikusnak rettentően nehéz. A lakosság nagy részének nincsen ismerete a fogváltás idejéről, folyamatáról és így nehéz megítélni, kik azok a gyerekek, akiknek fogszabályozó kellene. Szerencsére rendszeres fogorvosi kontroll mellett időben észlelni tudják a fogorvosok, ha szakorvosi segítségre van szükség a fogváltás befolyásolására, harapási rendellenességek javítására.


A fogszabályozásról elmondható, hogy ma már igényességi kérdéssé vált?

B.E.: Régen teljesen más volt a fogszabályozó készülék megítélése. Szégyellték az emberek. Napjainkra a fogszabályozó divattá vált, a kamaszok külön szeretik viselni és az igényes felnőttek is gyakran vállalnak be fogszabályozó kezelést a tartósabb, szebb eredmény elérésének érdekében. 


Mivel bátorítanád azon felnőtteket, akik szeretnének mosolyukon változtatni, de nem tették meg eddig az első lépést? Miért téged válasszanak?

B.E.: Ha valakit szívesen változtatna a mosolyán, de óckodik a fogszabályozástól én azt javaslom mérje fel a lehetőségeit. a Fogszabályozás egy dinamikusan fejlődő ága a fogászatnak és megeshet, hogy elképzeléseikhez képest egy sokkal jobb ajánlattal találják szemben magukat. Az első lépés egy konzultáció, ahol elmondjuk szükséges-e a fogszabályozás és körvonalazzuk a lehetőségeket, ám ez még semmilyen elköteleződést nem igényel. Mindenkinek személyre szabott, egyedi kezelési tervet készítek, melynek átadása után minden felmerülő kérdésre nagyon szívesen válaszolok, a legcikibbekre is. A fogszabályozás egy hossszú együttműködést igénylő kezelés.

Aki gondolkodik rajta, de még nem döntött, neki azt javaslom, jöjjön el egy konzultációra, mérje fel mennyire vágyik ténylegesen az önfeledt mosolyra és csak a személyre szabott kezelési terv után, mikor ténylegesen tudja mire kellene vállalkoznia döntse el szeretne-e kezelést. A konzultáció során meg tudjuk mondani, hogy az eltérése, ami most még lehet nem zavarja annyira, hogy bevállalna miatta egy fogszabályozó kezelést, a későbbiekben hogyan változhat, milyen mellékhatássai lesznek, ha nem kezeljük. Egy korai felismerés, kis eltérés sokkal gyorsabban és könnyebben orvsolható, ha időben szakemberhez fordulunk.


Az összetettebb mozgatásokhoz mikroimplantátumot/minicsavarokat is alkalmazol. Milyen esetben szükséges ez, és az esetek hány százalékában vezethet eredményre a "normál" készülékekkel végzett korrekció?

B.E.: A minicsavarok nagyban segítik a munkámat. Rövidítik a kezelési időt és csökkentik a mellékhatásokat. Eszköztáram szerves részét képezik. Rengeteg esetben lehet alkalmazni őket. Vannak rendellenességek, melyek megszűntetése csak minicsavarokkal lehetséges és vannak esetek ahol egyik alternatíva a minicsavar,éppen ezért a kezeléseim 80%-ában szerepel, mint válaszható opció. Az eredmény sokkal gyorsabb és biztosabb minicsavarral. Minicsavar nélküli rögzített készülékes kezeléssel is lehet jó eredményeket elérni, csak lasabban, több munkával.


Azt tapasztaljuk, hogy a fogszabályozás, mint kezelés ma egyre inkább interdiszciplináris. Azaz több szakterület is dolgozik 1-1 eseten közösen. Tudnál hozni erre pár szemléltető példát? (sebészet? parodontológia?) Ars poetikánk a DENTOP-ban a teljes rehabilitáció, és ez a fogszabira is vonatkozik. Mit jelent ez a Te praxisodban?

A teljes rehabilitáció mindig interdiszciplináris. Hosszútávon stabil eredmény csak rendezett fogsorban lehetséges. Szinte minden fogazati eltérés korrekciójánál szükség van egy fogszabályozó fogorvosra is: rések zárása esetén vagy a foghiányok pótlása előtt a még meglévő fogak felállításával elegendő helyet tudunk teremteni az implantátumoknak vagy hidak készítése esetén sok foganyagot óvhatunk meg, ha a lecsiszolás előtt a fogak tengelyét korrigáljuk vagy fogágybetegség miatt mozgó fogak élettartama növelhető, ha a parodontológiai kezelést fogszabályozással egészítjük ki.

Fordított esetben is működik az együttműködés, van hogy a fogszabályozozó fogorvosnak van szükséges segítsége például a kezelés után a bölcsességfogak eltávolításához vagy impaktált fogak sebészileg támogatott feltárása esetén a műtétet a szájsebész végzi.

Szinte minden egyes fogszabályozó kezelés team munkát igényel. Gyakran nem csak fogorvosokkal, de gyerekgyógyász, logopédus, pszichológus, gyógytornász, gnatológus és manuál terapeuta is segíti a fogszabályozó szakorvos munkáját.


Köszönjük az interjút, sok sikert kívánunk a további munkádhoz!

Dr. Balogh Enikő profilját az alábbi linken találják.


Időpontfoglaláshoz az alábbi űrlapon vegye fel velünk a kapcsolatot, vagy hívjon minket telefonon!

Köszönjük megkeresését!