Ínyproblémák és kezelésük

Ínyproblémák és kezelésük

Valószínűleg mindenki tapasztalta már, hogy fogmosáskor vérzik az ínye. Bármilyen meglepő, de ez nem természetes - ez a fogágybetegség első jele. A rosszul csengő diagnózis azonban nem jelent nagy bajt: legtöbbször megfelelő szájhigiénével orvosolható.

A fogágybetegség első tünete a fogíny vérzése - ebből már bárki megállapíthatja, hogy probléma van a szájában. Ilyenkor a legtöbben azt gondolják, azzal tesznek jót, ha kímélik az érzékeny területet. Ez azonban csak további baktérium felrakódáshoz vezet. A megoldás ilyenkor a fokozottabb tisztítás. Fogágybetegségre utalhat a megduzzadt íny, illetve a kellemetlen szájszag is. Ezeknél a tüneteknél is a legtöbb esetben a probléma alapos fogmosással, fogselymezéssel, gyulladáscsökkentő szájöblögető használatával gyorsan gyógyul. Ha ennek ellenére sem javul a helyzet, vagy a vérzés továbbra is fennáll, mielőbb fel kell keresni a fogorvost.

A szakember első lépésként professzionális fogtisztítást végez, azaz leszedi a fogkövet, polírozza a fogakat, a tisztítást megnehezítő, a lepedék megtapadását elősegítő koronaszéleket, töméseket pedig lesimítja. Az esetek nagy részében ez elégséges, a panaszok elmúlnak. Amennyiben mégsem, a következő lépés a fogak mellett kialakuló tasakok kitisztítása speciális küret kanalakkal, illetve a tasakok gyógyszeres pakolása. A legsúlyosabb fogágybetegségek esetén azonban parodontológiai műtétekre van szükség. Ennek során eltávolítják a gyulladt szöveteket a tasakokból, illetve csontpótló anyaggal a gyulladás következtében elpusztult csontot is lehetőség szerint pótolják. Ez akkor szükséges, ha már a fog is elmozdult, mert ezáltal visszanyeri a megtámasztását, vagyis rögzül.

Előfordul, hogy a szájhigiéné nem is indokolja a probléma kialakulását. Az úgynevezett agresszív fogágybetegség kialakulásában néhány ismert agresszív baktérium áll, amit egyéni hajlamosító tényezők súlyosbítanak. Ezt gyógyszerekkel, professzionális tisztítással kezelik.

Jó tudni, hogy egyes esetekben nagyon alattomosan, szinte tünetmentesen alakul ki a fogágybetegség. Az első jel már az, hogy mozogni kezdenek a fogak. Ezért nagyon fontos, hogy évente járjunk fogászati szűrővizsgálatra, ahol a fogágyat is ellenőriztetni kell.



Kérjen időpontot parodontológus szakorvosunkhoz! Segítünk stabilizálni fogait!

Köszönjük megkeresését!