Lézerkezelések a fogászatban

Lézerkezelések a fogászatban

Kevesebb vérzés, gyorsabb és fájdalommentesebb gyógyulás - a lézer fogászati alkalmazásának számos pozitív hatása van. A ma még nem túl elterjedt eljárásról a DENTOP szájsebész szakorvosával beszélgettünk.

A lézeres terápia egy új és ma még kevéssé elterjedt eljárás a fogászatban. A monokróm fényt használó berendezés azon az elven alapul, hogy különböző szöveteknek eltérő a fényelnyelő képessége, vagyis bizonyos hullámok csak bizonyos részekre hatnak. Egy lágyrészre alkalmazható lézer például nem sérti a csontokat, így nagy biztonsággal alkalmazható akár a szájüregi kezelésekhez is. Mi a DENTOP-nál önállóan, illetve a javasolt hagyományos terápia kiegészítéseként is használjuk kompakt SIRONA dioda-lézerünket.

- Bár kiváltani teljesen nem tudja, a lézer a hagyományos sebészi metodikát egészíti ki - magyarázta Varga Renáta szájsebész szakorvos. - Az ezzel végzett beavatkozások sem igényelnek más előkészítést, csupán annyi a különbség, hogy a beteg védőszemüveget kap a kezelés során. Sok esetben azonban jóval előnyösebben használható, mint például egy szike.

A szakorvos elmondta, a legnagyobb különbség a nyálkahártya sebészetnél érzékelhető. - Ez a terület nagyon vérzékeny, lézeres beavatkozások során azonban kisebb a vérzés, vagyis a műtéti terület az orvos számára jobban kontrollálható. De a beteg számára is előnyös, hiszen így kevesebb a komplikáció, gyorsabban gyógyulnak a hegek és kevésbé is fájdalmas a beavatkozás utáni időszak.

A lágylézer alkalmas bármilyen lágyszöveti műtét kivitelezésére, bölcsességfog körüli ínyplasztika -circumcisio, implantátum felszabadítására, esztétikai koronahosszabbításra vagy bármilyen lágyrész elváltozás (fibroma) eltávolítására. Emellett azonban számos más területen is jól alkalmazható. - Mivel jó antibakteriális hatással bír, a lézert fel tudjuk használni fogágybetegség esetén a gyulladás hatékonyabb megszüntetésére. Szintén ennél a betegségcsoportnál a tasakok kitisztítását is lehet ezzel végezni, kiegészítve a kézi kürettálást. De akár biostimulálásra is bevethető - a műtétek utáni gyógyulás elősegítésére - sorolta Varga Renáta.

A fogászati lézereknek tehát számos előnyük van, az állami szférában azonban még egyáltalán nem használják ezeket és a magánszektorban is kevés helyen elérhetők. Pedig ez egy olyan plusz szolgáltatás, mellyel precízebb és komplikációmentesebb kezelést lehet biztosítani a páciensek számára.