Mennyire tartósak az implantátumok?

Mennyire tartósak az implantátumok?

Az implantátumos fogpótlások tartósságának vizsgálatakor külön kell választanunk az állcsontba ültetett titánium műgyökerek (=implantátumok) és az azokon elhorgonyzott fogpótlások várható élettartamát.

A fogpótlások tartóssága nagyjából megegyezik az implantátum nélküli fogművekével: koronák és hidak esetében 10-15, fogsorok esetében 8-10 év.

Az implantátumok, ha azok stabilan rögzülnek a csontban, a jelenlegi előrejelzések szerint 20-25 évig fognak megfelelően funkcionálni, de az ilyen kijelentéseknél tartsuk szem előtt, hogy a ma alkalmazott legkorszerűbb anyagok, eljárások még nincsenek hosszú ideje használatban, ezért az előrejelzések spekulatív jellegűek, és feltételezhetően a modern implantátumok ennél hosszabb élettartamra számíthatnak.

Ha a páciens általános egészségi állapotában jelentős változás nem áll be, az implantátumokkal probléma leginkább abban az esetben adódhat, ha azok körül az állcsont valamilyen gyulladásos folyamat következtében felritkul. Ezt az elégtelen szájhigiénia miatt kialakuló ínygyulladásból kiinduló folyamatot periimplantitisnek nevezzük.

Ha részt veszünk a rendszeres fogorvosi kontrollvizsgálatokon, betartjuk orvosunk utasításait és a mindennapokban is alaposan, kompromisszumot nem ismerve tisztítjuk fogainkat és fogpótlásunkat, az implantátumok akár élethosszig is tökéletes állapotban megőrizhetők!


Bejelentkezem konzultációra!