Mi is az a fogágybetegség?

Az ínyproblémák és kezelésük

Vérző fogíny fogmosáskor? Duzzadás, fájdalom? Vegyük komolyan az intő jeleket, hiszen ez komoly betegség tünete is lehet!

A fogágy a fogakat körülvevő és rögzítő szövet, amely egészséges állapotában kellemesen rózsaszín színű. Nem duzzadt, nem fáj, de fogselyem használatakor előfordulhat némi vérzés.

Az egészséges ínynek viszont gyorsan búcsút mondhatunk nem megfelelő szájhigiénia esetén, hiszen az ilyenkor elszaporodó baktériumok annak irritációját és gyulladását okozzák.

Sajnos, ebben az esetben nincs feltételes mód: előbb-utóbb a szájápolási szokások be nem tartása ínséges időkhöz vezet.

Az íny ilyenkor elkezd visszahúzódni a fognyakról, és tasakos üregek alakulnak ki, amelyek még több baktériumnak biztosítanak letelepedési lehetőséget.

A fogágybetegségek stádiumai

A fogínyvérzés egy gyulladásos folyamat kezdetét jelzi, amelynek kezelés nélkül súlyos fogínysorvadás és csontelhalás lehet a következménye.

Az íny betegsége miatt a fogak meglazulnak, majd kihullanak, a gyulladás pedig szervezetünk egészére nézve is veszélyes, hiszen kellemetlen tüneteket és súlyos következményeket válthat ki.

Maga a fogínygyulladás már a fogmosás 1-2 napos kihagyásától kialakulhat, de a problémát ilyenkor alapos, a fogközöket is érintő rendszeres tisztítással még jó eséllyel megszüntethetjük.

De ahogy haladunk előre az időben, úgy romlanak esélyeink.

A tények és az okok

A fogágybetegség egy súlyos állapot, ám a betegség megállítható, ha idejében kezeljük a tüneteket, és megszüntetjük a gyulladást kiváltó okokat.

Az első lépés, hogy fogínyvérzés esetén fel kell keresni egy fogorvost!

Ezt a lépést semmi esetre se odázzuk el, hiszen akkor súlyos, mosolyunkat és egészségünket is veszélyeztető kockázatokkal kell szembenéznünk.

A fogínyvérzés több okra is visszavezethető, amelyek lehetnek:

  • vitaminhiányos állapot,
  • cukorbetegség,
  • emésztőrendszeri betegségek,
  • csontritkulás
  • vagy a helytelen fogtisztítási szokások.

Hajlamosító tényezők még a dohányzás, a stressz és a helytelenül elkészített fogpótlások; utóbbi esetben a fogműveken megtelepedő fogkőtől kell félnünk.

A fogágybetegség hatása a szervezetre

Az ínybetegség egy gyulladásos állapot, amely az egész testre kiterjedő negatív hatással bír, jelentősen megterhelve ezzel immunrendszerünket.

A gyulladás fő oka az íny közelében felhalmozódott lepedék, majd az ebből kialakuló fogkő. A baktériumok folyamatos jelenléte miatt megduzzad a fogíny, harapáskor vagy tisztításkor vérzik, fáj. A beteg íny ki van téve a vírusfertőzéseknek is, ami nehezebben kezelhető, súlyos állapotot eredményez.

A fogágybetegségeket kísérő kellemetlen szájszag hosszú távon ugyancsak az életminőség romlásához vezethet.

Megéri elodázni a fogorvos meglátogatását vagy a megfelelő szájápolási szokások betartását? Ugye, hogy nem!

A fogágybetegség kezelése

Otthon

A fogínygyulladás sikeresen kezelhető a gyakori és alapos fogmosással. Válasszunk puha, sűrű sörtéjű fogkefét, ez ugyanis nem sérti fel az érzékeny fogínyt, mégis hatékonyan tisztítja a fogakat.

A fogközök tisztítása kiemelten fontos, ezt fogselyemmel és fogköztisztító kefével végezhetjük el napi legalább egyszer.

A fogköztisztító kefe több méretben is kapható, amely igazodik a fogaink között lévő rés nagyságához, így biztosan befér a szorosan egymás mellett álló fogak közé is. A szájzuhany kevésbé elterjedt, ám annál hasznosabb eszköz, amelynek rendszeres használatával elkerülhető, hogy a fogak tövénél lerakódó plakk mineralizálódjon - tehát fogkő képződjön -, és ezáltal a terület később baktériumok táptalaja legyen.

A fogorvosnál

A fogágy a fogakat körülvevő és rögzítő szövet, ide tartozik az íny is, amelyet egészséges állapotában könnyű felismerni, hiszen rózsaszín.

A legfontosabb lépés a gyógyulás felé a fogkő rendszeres, félévenkénti eltávolítása, és súlyosabb esetekben az íny alatti terület küretteszközökkel való kitisztítása. Ez utóbbi - antibiotikumos kezeléssel kiegészítve - hatékonyan gyógyítja a fogágybetegséget annak kezdeti stádiumában, mivel a fog teljes felszíne, a gyökerek és lágyrészek is megszabadulnak a baktériumoktól.

A küretteszközös tasakos kezelést minden esetben érzéstelenítésben végzi a fogorvos, és csak a beteg ínyrészt tisztítja ki. A fájdalommentes kezelés kiegészíthető lézeres terápiával is, amely még hatékonyabb gyógyulást ígér.

Egyre elterjedtebb az ultrahangos Vektor terápia, amely a küretteléssel tisztított ínyrész sima visszatapadását segíti elő.

Ha makacs, visszatérő fertőzéssel állunk szemben, akkor antimikrobális fotodinamikus terápiát javaslunk, amely az antibiotikum kúra során immunissá vált baktériumtörzsekkel szemben veszi fel a harcot.

Tartsuk szem előtt, hogy a fogágybetegség késői stádiumban legfeljebb lelassítható csupán, de van olyan pillanat, amikor a fogvesztés sajnos már nem akadályozható meg.

Éppen ezért jobban járunk, ha a megelőzésre helyezzük a hangsúlyt, hogy elkerüljük az esetleges későbbi kezeléseket.

2x3 perc naponta

Igen, ennyi időt kell csak fogmosásra szánnunk naponta, hogy elkerülhessük a fogágybetegségek kialakulását. A napi egyszeri alapos fogköztisztítással megelőzhető a fogkőképződés is.

Ha mindezek ellenére gyulladt és vérzik az íny, akkor ne csak a félévente aktuális kontrollra menjünk el!

Sok páciens csak a fogfájás észlelésekor fordul fogorvoshoz, márpedig megelőzéssel szinte az összes fogászati problémának elejét vehetjük.

Kérjünk azonnal időpontot fogorvosunkhoz, hogy mielőbb ők megkezdhessék a szükséges kezelést.