Miért ne moss fogat közvetlenül evés után
2024.07.11.
Napi tipp az egészségesebb fogakért!
“Minden étkezés után alaposan tisztítsuk meg a fogainkat”. Ez a jótanács a mai felnőtt generációnak jó esetben egy életre bevésődött, hiszen mesekönyvektől kezdve az orvosi rendelő várójában kihelyezett plakátig mindenhol ezt lehetett olvasni. Pedig az a helyzet, hogy ez így, ebben a formában rossz tanács. Természetesen fontos a rendszeres és alapos fogmosás, azonban egyáltalán nem mindegy, mikor tesszük ezt. Étkezés után semmiképpen nem javasolt, ugyanis a fogmosást követő azonnali étkezés károsíthatja a fogakat.
A fogápolás kapcsán ez az egyik legmeglepőbb dolog, hogy evés után érdemes legalább fél, de inkább egy órát várni a fogmosással, mivel az étkezés utáni fogmosás tehát több kárt okozhat, mint hasznot.
És hogy miért nem szabad étkezés után egyből sikálni?
A fogzománc az egyik legellenállóbb anyag az emberi szervezetben, melynek funkciója a fogak védelme. Azonban az étkezés által megjelenő savak roncsolhatják ezt a zománcréteget. Számos étel és ital – például a zöldségek, gyümölcsök, édességek és szénsavas üdítők – savas hatású, ezáltal pedig saveróziót idéznek elő. Ennek során a fog kemény szöveteiből ásványi anyagok oldódnak ki és a fog felpuhul, vagyis jóval sérülékenyebbé válik. Talán hihetetlennek tűnik, de ebben az állapotában még a fogkefével is sérüléseket tudunk okozni a felületén.
A savas ételek egyébként nem csak közvetlenül hatnak a zománcra. Azáltal is fokozhatják a saveróziót, hogy csökkentik a szájüreg pH-értékét. Ha ez 5,5 pH-érték alá esik, akkor közvetett módon is elkezd kioldódni a foganyag.
Ha viszont mi ráerősítünk erre és fogkefénkkel azonnal ledörzsöljük, az eleinte még nem okoz látható változást, később azonban mattá válik tőle a fogfelszín, ahogy pedig egyre több anyag oldódik ki a fogból, kopások keletkezhetnek a koronán, a gyökérfelszínen vagy mindkettőn. A kopásokat nehéz tisztítani, növelhetik a plakkok képződését, rossz esetben pedig a környező szövetek is begyulladhatnak, és ezek is okozhatnak panaszokat, vérzést, fájdalmat. Extrém esetben megnyílhat a fogbél csatorna, és a gyökérkezelésig is eljuthatunk – pusztán azért, mert lelkesen fogat mostunk étkezés után, nehogy az ételmaradék kárt okozzon.
Azonban a szervezet kis idővel természetes úton korrigálja a szájban lévő magas savszintet, és a szájban lévő ph érték visszakerül a normál szintre, ami a nyáltermelés által megy végbe. Az étkezést követő azonnali fogmosás így tulajdonképpen egy támadás és nem védelem a fogak számára. De akkor mikor mossak fogat evés után? Ilyenkor a legjobb, amit tehetsz, hogy hagyod a nyáltermelés által visszaállni a normál ph értéket. Segítheti a visszaállás folyamatát a vízzel való öblögetés, vagy egy cukormentes rágó, ami elősegíti a nyáltermelést.
A víz egyébként étkezések után más formában is hasznos lehet: aki mindenképpen szeretne szájhigiéniájára rögtön étkezés után odafigyelni, egyszerűen öblögessen egyet – ez is sokat segít a komfortérzeten addig, amíg már károkozás nélkül fogat tudunk mosni.
Legközelebb fogmosás előtt gondolj erre és várj egy órát a fogmosással étkezést követően.
És ne felejtsd naponta legalább 2x minimum 2 percig mosni a fogad.
Lektorálta: Dr. Sulyok Lili
Erősítsen rá fogaira kedvezményes ajánlatunkkal!
Tárgyalás, randi, fontos megbeszélés? Vagy csak régóta gondolkodsz fogfehérítésen?
BlancOne™ Fogfehérítés + EMS™ Irányított Biofilm Terápia a fogkőeltávolítás új dimenziójával párosítvabevezető áron
73 500 Ft helyett 59 900 Ft-ért. Valódi wellness a fogaidnak, amit megérdemelsz! A fogfehérítés új korszaka!