Mire számíthatok, ha több éve nem voltam általános fogászati vizsgálaton?

Mire számíthatok, ha több éve nem voltam általános fogászati vizsgálaton?

Sok olyan pácienssel találkozunk nap mint nap, akik évek óta halogatják a fogorvosi vizsgálatot és fogaik rendbetételét. Ennek számos oka lehet. Vannak, akik szégyellik, hogy rég nem jártak szűrésen, mások egyszerűen félnek attól, hogy kellemetlen híreket kapnak a fogorvosuktól - esetleg egy szép hosszú listát az elvégzendő kezelésekről.

Rendelőnkben már az időpont-egyeztetés során recepciónkon is kiemeljük pácienseinknek, hogy nincs okuk aggodalomra, szakorvosaink és kollégáink pontosan tisztában vannak azzal, hogy sokan nem járnak rendszeresen fogorvoshoz. Hivatásunk részének érezzük, hogy az ezzel kapcsolatos tudatosságot fejlesszük, a félelmeket pedig eloszlassuk!

Hová vezethet a halogatás?

Egyénenként eltérő, hogy milyen gyorsan kezdenek szuvasodni a fogaink, vagy milyen gyorsan alakul ki rajtuk fogkő. Ezt legnagyobb mértékben az életmódunk, kisebb mértékben velünk született adottságaink is befolyásolhatják. Igen fontos, hogy tisztában legyünk azzal, minket mely fogászati problémacsoport veszélyeztet leginkább, és hogy mit kell tennünk annak érdekében, hogy elkerüljük a komolyabb problémák kialakulását.

A fogászati problémák egy része –főleg kezdődő stádiumban- nem jár komoly tünetekkel, ezért gyakran nem is érzünk kellő indíttatást, hogy szakemberhez forduljunk. 

Pedig a halogatásnak komoly következményei lehetnek:


1. Lényegesen több költség. Felületi szuvasodásokból mélyebb üregek képződhetnek, melyek idővel a fogbelet is érinthetik. Ilyen esetben egy egyszerű és gyors fogtömés helyet a fogat gyökérkezelni, majd újra felépíteni szükséges, mely több vizitet és nagyobb anyagi ráfordítást is jelent.

2. Fogágybetegség, fogvesztés. A hosszú időn keresztül a szájban lévő fogkő folyamatos gyulladásos állapotban tartja az ínyt, mely nem csak gócbetegségekhez, de a fogak tartószerkezetének meglazulásához, végső soron fogvesztéshez is vezethet.

3. Fájdalom. A kezdődő problémák gyakran nem okoznak komoly panaszt, idővel azonban a legtöbb fogászati probléma előrántja legmeggyőzőbb fegyverét: a fájdalmat.

4. Időigényesebb kezelések. Minél több és minél súlyosabb problémával szembesül a fogorvosunk, annál több beavatkozás árán és annál hosszabb idő alatt tudja helyreállítani fogaink épségét. Ha egyáltalán még lehetséges!

Mire számíthat a vizsgálat során?

Abban az esetben, ha valaki több éve nem járt fogászati szűrővizsgálaton, az állapotfelmérést egy panorámaröntgen készítésével kezdjük, hogy fogorvosunk az általános szájvizsgálatot követően a röntgenfelvétel segítségével teljes diagnózist tudjon felállítani. Ezt követi a fogak és lágyszövetek vizsgálata.

Ha a vizsgálat során kiderül, hogy szükséges a fogak további kezelése, fogszakorvosunk összeállít egy részletes kezelési tervet, feltüntetve a várható költségeket, majd részletesen átbeszéli a Pácienssel a kezelések menetét, időtartamát és a lehetséges alternatívákat. 

A konzultációt legtöbbször egy fogkő-eltávolítás követi. Ez elengedhetetlenül szükséges, hogy kórokozóktól mentes közegben kezdhesse el szakorvosunk a fogak gyógyítását. A jó szájhigiéné és az egészséges íny megőrzése érdekében átlagosan fél évente ajánljuk a fogkő eltávolítását és az általános szűrést.

Szakorvosaink és dentálhigiénikusaink készséggel várnak minden Pácienst egy általános vizsgálatra és dentálhigiéniai kezelésre.

2020-ban is szeretnénk megajándékozni Pácienseinket, így kedvezményes dentálhigiéniai és szűrési csomagokkal várunk mindenkit! 

Csomagajánlatok: ITT


Köszönjük jelentkezését!