Nemzetközi tapasztalattal rendelkező fogszabályzó szakorvos csatlakozott csapatunkhoz - interjú Dr. Avin Houmannal

Nemzetközi tapasztalattal rendelkező fogszabályzó szakorvos csatlakozott csapatunkhoz - interjú Dr. Avin Houmannal

2010-ben végeztél, mi miatt döntöttél a fogszabályozás mellett?

Magyarországon, Norvégiában, Egyesült Államokban és Iránban szerzett 7 év általános fogorvosi munka után azt éreztem, hogy elegendő tudást és tapasztalatot gyűjtöttem ahhoz, hogy tudjam, mire is szeretnék összpontosítani. Ez pedig egyértelműen a fogszabályozás volt!

A fogszabályozás a fogászat nagyon érdekes szakága, mivel a szakorvosnak előre el kell képzelnie, terveznie a jövőbeli lépéseket, ugyanúgy, mint egy sakkjátszmában. Minden egyes mozgatás további mozgás sorozatot von maga után. Fel kell készülni, készen kell állnia, és számítania kell minden változásra. A fogszabályozás sok türelmet igényel.

A kreativitás, a képzelet, az előre tervezés, a tervek egymás utáni végrehajtása és a hosszú távú eredményekre koncentrálás nagyon érdekessé teszi számomra ezt a szakterületet. Emellett a fogszabályozás jól kombinálható a gyermekfogászattal, amely lényegében a 18 év alatti betegek ellátását jelenti.

Így nem volt más választásom, mint fogszabályzó szakorvossá válni!


Eddig mi volt a legemlékezetesebb eseted és miért?

Gyönyörű mosolyt varázsolni kiváltság, és hálás vagyok, hogy segíthetek a hozzám fordulóknak. Számomra a gyermek páciensek kihívást jelentő eseteinek kezelése sok pozitív visszajelzést ad. A fogszabályozó kezeléseink óriási pozitív változásokat hozhatnak pácienseink arc profiljában és mosolyában. Ezek élethosszig tartó változások, és örülök, hogy részese lehetek az utazásuknak.


Nemzetközi tapasztalattal is bírsz, miben térnek el a hazai szokások pl. Norvégiában tapasztaltaktól, ha a tágabban értelmezve a fogászatról, szűkebben pedig szakterületedről, a fogszabályozásról beszélünk?

Norvégiában a megelőzésen van a hangsúly, és a korai kezelések fontos szerepet játszanak. Hazánkban évenkénti ellenőrzésre és megelőzésre hívunk mindenkit az elkerülhető szövődmények elkerülése érdekében. Tapasztalataim szerint Norvégiában jobban ügyelnek a megfelelő szájhigiénia fenntartására, ezért kevesebb fogat veszítenek el az emberek, mint Magyarországon. A fogak korai elvesztése, különösen fiatalabb betegeknél, egy sor egyéb nem kívánt elváltozást okoz a szájban, ami megnehezítheti a kezelést.


Mit gondolsz a láthatatlan, sínes fogszabályozó rendszerekről? Mikor van létjogosultságuk és mikortól javallott már inkább rögzített készüléket alkalmazni?

Nagyon szeretem alkalmazni a fogszabályozás ezen típusát, és úgy gondolom, hogy a fogszabályozás jövője inkább a láthatatlan sínes rendszerek irányába mutat.

Egyre szélesebb körű felhasználásra fejlesztik őket. Ezáltal egyre több eset megoldására tudjuk alkalmazni. Általánosságban elmondható, hogy ha kisebb problémái vannak az elülső/front fogaival, a láthatatlan sínes megoldás kiváló választás!

Ha mosolyát tekintve tudatos, illetve ha munkája nem teszi lehetővé rögzített fogszabályzó viselését, akkor valószínűleg helyette a láthatatlan síneket gond nélkül tudja használni. Sok tényezőt kell figyelembe venni, amikor fogszabályozó rendszert választunk közösen a Pácienssel. Ezért először mindenképpen javasolt fogszabályozó szakorvosával konzultálni, hogy a Páciens egyéni igényeit és fogazata adta lehetőségeket együttesen mérlegelve szülessen meg a legideálisabb döntés.


Gyermekek fogszabályozásában is komoly eredményeid vannak. Mik a legjellemzőbb szükséges beavatkozások a gyerekeknél?

Magyarországon a legtöbb fiatal beteg kaukázusi népcsoport tagja. Ebben a csoportban a felső állkapocs előretolt helyzetet és az alsó állkapocs retro pozíciója (hátra) a leggyakoribb. A másik jellemző kiemelt probléma a fogak torlódott elhelyezkedése.

Ennek kezelésekor általában kivehető vagy rögzített tágítókat használunk, amelyek helyet csinálnak a torlódott fogak megfelelő helyre való mozgatásához. 

Az összetettebb mozgatásokhoz mikroimplantátumot is alkalmazol. Milyen esetben szükséges ez, és az esetek hány százalékában vezethet eredményre a "normál" készülékekkel végzett korrekció?

Véleményem szerint a mikroimplantátumok jelentik a fogszabályozás jelenlegi forradalmát. Ezek az ideiglenes mikroimplantátumok a hagyományos technikát kiegészítve lehetőséget adnak olyan mozgatásokra, amiket korábban az általános módszerrel nem lehetett kivitelezni. Lényegében egy vagy több fogat is mozgathatunk olyan mértékben és irányban, ahogyan csak akarunk a kívánt eredmény elérése érdekében.

Akkor használjuk ezt a megoldást, ha kizárólag a klasszikus fogszabályzókra hagyatkozva nem érhetjük el a kívánt eredményt.

A mikroimplantátumok lényegében segítenek abban, hogy nagyszerű eredményeket érjünk el sok mellékhatás nélkül. A kezelés időtartama lerövidül, és korlátozzák a szokásos fogszabályozási mozgási/mozgatási mellékhatásokat is.

Nehéz százalékot mondani, mert minden eset más. Ha összetett eseted van, és nem akarsz műtétet végezni, akkor a mikroimplantátum lehet jó alternatíva. Ez akkor is igaz, ha hiányzik egy foga a Páciensnek, és nem szeretne implantátumot (műgyökér) behelyezni. Használhatjuk tehát arra, hogy a foghiány helyére mozgassuk az azt következő fogat.

Nagyon hálás vagyok azért, hogy a világ legjobb fogszabályzóinak irányítása alatt sajátíthattam el a mikroimplantátumok használatát.


Mit gondolsz az esztétikáról vs. funkcionalitásról? Mikor jó az egyensúly?

Mindkettőnek jelen kell lenniük a kiemelt szempontok között, de a stabilitást, mint harmadik tényezőt is fontosnak tartom. A szép, funkcionális és stabil mosoly az, ami a cél. Ellenkező esetben a kezelések visszaeshetnek, és újra kell kezelni.


MIlyen arányban foglalkozol az eddigi praxisodban felnőttekkel vs. gyerekekkel? A fogszabályozásról elmondható, hogy ma már igényességi kérdéssé vált a világ ezen szegletében is?

Magyarországon kb. 50-50%-ban. A skandináv országokban nagyobb hangsúlyt fektetnek a gyermekfogászatra és a fogszabályozásra.

Az esztétika és a mosolygás igénye, azaz a szép mosoly iránti Páciens-igény, határozottan exponenciálisan nőtt mindenhol és Európában. Ma pácienseink tisztábban látják, mit akarnak. És igyekszünk valóra váltani a vágyaikat, esztétikai elképzeléseiket, közösen kidolgozva az elérhető legoptimálisabb mosolyt.


Jellemzően mennyi ideig tart egy "átlagos" fogszabályozós kezelés? Azt kérlek határozd meg Te, hogy mit tekinthetünk itt átlagosnak.

Ha csak néhány apróbb módosításra van szükség, hogy a kívánt mosolyt elérjük, akkor Ön láthatatlan sínes fogszabályozás ideális jelöltje. Ilyen esetben rövidebb, 6-9 hónapos kezelési időre számíthat.

Átfogóbb, rögzített fogszabályozó készülékes kezelések jellemzően 1-2 évig tartanak.

Mivel bátorítanád azon felnőtteket, akik szeretnének mosolyukon változtatni, de nem tették meg eddig az első lépést? Miért téged válasszanak?

Amikor eljön a konzultációmra, minden kérdésére választ kaphat. Vizuálisan hozzáférhet korábbi eseteimhez, hogy megnézze, hogyan nézne ki a mosolya a kezelések után. Az esetbemutatások a leginkább szemléltetőek. Kérdéseit a személyes konzultáció során teheti fel. Ha további kérdései vannak, keressen meg a közösségi oldalakon, szívesen segítek.


Köszönjük, hogy válaszoltál a bevezető kérdésekre, remélhetőleg a meglátásai, válaszai segítenek néhány olvasónak mielőbb időpontot foglalni, és elindulni a fogszabályozás gyönyörű útján.

Dr. Avin Houman profilját itt tekintheti meg. Akciós konzultációs ajánlatunkat pedig az alábbi linkre kattintva találja.


Időpont egyeztetéshez küldje el nekünk az alábbi űrlapot, és mihamarabb felvesszük Önnel a kapcsolatot!

Köszönjük megkeresését!