Nyáron nagyobb veszélyben vannak a gyermekfogak

Nyáron nagyobb veszélyben vannak a gyermekfogak

Biciklizés, csúszdázás, foci vagy csak egy nagy esés szaladgálás közben - számtalan veszélyforrás leselkedik szabadtéri tevékenységek közben a gyerekekre. Az esély pedig, hogy baleset is történik ezek során, a nyári szünet ideje alatt ugrásszerűen megnő. Sok esetben ilyenkor a fogak is sérülnek, ilyenkor pedig nem mindegy, hogyan reagálunk.


A nyár a gyerekek számára a szabadságról szól. Sokkal többet vannak házon kívül és mozognak, mint az év többi időszakában, így a balesetek száma is ugrásszerűen megnő. E tekintetben a fiúk jóval veszélyztetettebbek: egyrészt rizikósabb mozgásformákat végeznek, másrészt a társaság miatt sokszor hajlamosak kockázatosabb dolgokba is belemenni.

Ha ütés éri az arcot, sok esetben a fogak is sérülnek, ennek esélyét pedig sokszorosára növeli ha a felső metszőfogak előre állnak. Esztétikailag minden korban zavaró, ha egy fog kiesik vagy eltörik, ha azonban a gyermek már idősebb, tehát maradandó fogat érint a baleset, az akár egy életre szóló következménnyel is járhat. Leggyakrabban a felső középső és metszőfogak sérülnek, mivel pedig ezek látszanak a legjobban, mindenképpen érdemes azonnal cselekedni, hiszen egész életének mosolyára rányomhatja ez a szerencsétlenség a bélyegét. 


Lássuk, különböző sérülések esetén mi a legjobb, amit tehetünk:

  • Ha a fog csak kilazult, akkor is érdemes megmutatni orvosnak. Ha tejfogról van szó, általában nincs vele teendő, azonban mivel tejfogsérülésnél fennáll a maradó fogcsíra sérülésének veszélye, érdemes megnézetni fogorvossal, addig pedig javallott pépes ételeket fogyasztani. Maradandó fog esetében viszont sínnel kell rögzíteni. Ennek időtartama alatt figyeljünk oda a nagyon gondos szájhigiénére, valamint kíméljük a fogat, kerüljük az erőteljes rágást.
  • Ha beljebb nyomódott, tejfog esetében a legjobb, ha semmit nem teszünk vele, hiszen sérülhet a maradó fogcsíra. Maradandó fog esetében ezen a problémán fogszabályozással lehet segíteni.
  • Ha a fog egy darabja tört le, annak függvényében, hogy mekkora a letört darab és hány éves a gyermek, szükség lehet a fogbél eltávolítására, vagy pedig különböző tömőanyagokkal való helyreállításra. Maradandó fog esetében ha a letört rész megvan, bizonyos esetekben az is visszailleszthető.
  • Ha teljesen kiesik a fog, maradandó esetében szóba kerülhet annak "visszaimplantálása". Az első és legfontosabb, hogy keressük meg. Ha megvan, tegyük tejbe, vagy ha már nagyobb a gyerek és megbízunk benne, kérjük meg, hogy tartsa a szájában, vigyázva, hogy ne nyelje le. Ha a fogorvos néhány órán belül fogadni tudja, jó eséllyel vissza tudja helyezni, a fog pedig egy idő után visszacsontosodik. Természetesen soha nem lesz már olyan, mint volt, hiszen elhalt fogról van szó, mely például el is színeződhet, de mindenképpen jobb megoldás, mint egy implantátum, vagy a foghiány.


Látható tehát, hogy sok esetben megoldható a sérült vagy elvesztett fog helyreállítása. Bármilyen baleset esetén ezért érdemes azonnal szakorvossal konzultálni. Ettől függetlenül a legfontosabb a megelőzés: hívjuk fel gyermekünk figyelmét, hogy arcára, szájára különösen vigyázzon, a barátok elismerése vagy egy jó videó az internetre ugyanis nem ér annyit, hogy esetleg egy életre megváltozzon fogsora.