Páciens esettanulmány blog – Fogpótlás implantátummal 1. rész

Páciens esettanulmány blog – Fogpótlás implantátummal 1. rész

Egy már menthetetlenül szuvas, sérült, vagy letört fog fájdalmas és veszélyes is lehet. Ez esetben eljöhet az a pillanat, amikor nincs más hátra, mint megválni a fogtól. Egy foghúzás azonban nem kell, hogy azt jelentse, örökre hézagos fogsorral kell élnünk, sőt saját tapasztalatból mondva nem is ajánlatos, mert a foghiány nemcsak esztétitakilag lehet előnytelen, de az ép fogsor is megváltozhat, a fogak eltolódhatnak, átrendeződhetnek, a csont pedig elvékonyodhat, melynek következtében az implantálás mellett csontpótlásra is szükség lehet, mint ahogy nálam is történt.

A foghiány pótlása legtöbb esetben bonyodalmas és költséges beavatkozás, amely több tíz évre, vagy akár egy életre befolyásolja a fogsor funkcióját és küllemét, éppen ezért érdemes jól átgondolt döntést hozni. Sokan nemcsak a költségek és az utánajárás miatt késleltetik, de a feltételezett fájdalmak miatt is, ami a beavatkozással járhat. A célom, hogy az érdeklődőkkel megismertessem a saját történetemet, az első konzultációtól az új fogakig és eloszlassam a felmerülő kételyeket.

A rossz gyakorlatot követve én is sok évig vártam a fogpótlással. Mindig volt valami más, amivel foglalkozzak. Az első foghúzásom 2012-ben történt a második pedig 2017-ben sajnálatos módon két egymás melletti, esztétikai zónában, tehát látható helyen lévő fogat kellett kihúzni. Az alábbi sematikus ábrán látható a hiányzó fogak helye (24-25). 

Orvosválasztás története

Több, mint 10 évvel ezelőtt költöztem vidékről Budapestre. Először az egyetemi tanulmányok, majd a munka miatt, így Budapesten nem volt ismerős fogorvosom, vidékre pedig a munka miatt nem tudtam volna a kezelésekre járni. Őszintén szólva nem tudtam hogyan kezdhetnék hozzá – túl bonyolultnak képzeltem; megtalálni a jó fogorvost, akinek a tanácsaiban megbízom és biztosan jó eredménnyel zárjuk a költséges és hosszadalmas beavatkozást. Aztán 2018-ban egy rosszul sikerült fényképen szembesültem a mosolyommal. Ekkor határoztam el, hogy utánajárok és megkeresem a számomra szimpatikus rendelőt és szakorvost. Rövid kutatás után megtaláltam a Dentop fogászatot, amit előbb saját keresés alapján találtam szimpatikusnak, majd egy ismerősöm is ajánlotta. Elmentem az első konzultációra, ahol nem csalódtam. A várakozásaimnak megfelelő barátságos fogadtatásban volt részem már a váróban. A szájsebész konzultáción a doktornő minden kérdésemre korrekten válaszolt, úgy éreztem tisztában vagyok a lehetőségekkel, ezt követően kaptam egy laikusok számára is könnyen átlátható ajánlatot, amely egyértelműen tartalmazta a kezelés lépéseit, hogy mi és mikor várható, valamint az egyes részek/vizitek árait is. Közgazdászként számomra ez volt a döntő pillanat, amikor azt éreztem, hogy jó döntést hoztam. Megértettem, hogy mibe vágok bele, így lényegesen lecsökkent a korábban tapasztalt bizonytalanságom.

Több vizites ajánlat?

A tájékozódás érdekében veletek is megosztom az ajánlatom kezelésekre vonatkozó részét. Jól látható ebből, hogy egy ilyen kezeléssorozat több fázisból áll, akár az egyes kezelések között több hónapnyi gyógyulási idővel, főleg ha szükség van csontpótlásra is: 

Azoknak, akik szeretik a rövid, pontokba szedett összefoglalót itt egy rövid csekklista mire figyelj, ha már elhatároztad, hogy megcsinálod a fogpótlást:


  1. Válaszd ki a megfelelő rendelőt és orvost. Érdemes az interneten található ajánlásokból tájékozódni, majd azokat összevetni a baráti ajánlásokkal.
  2. Az első konzultáción beszéld meg közösen a szakorvossal, hogy milyen módon lehetséges a fog pótlása.
  3. Nézz utána melyik fogpótlás felelhet meg számodra leginkább, figyelembe véve elsődlegesen az orvosi ajánlást, valamint az anyagi lehetőségeidet.
  4. Vágj bele és bízd magad a szakértő gárdára, akiket kiválasztottál.


Köszi, hogy elolvastátok, a következő részekben elmesélem azt mire lehet számítani a csontpótlással kapcsolatban és milyen élmény a csavarok behelyzése és hogy telnek a gyógyulás napjai.


Disclaimer: A blogbejegyzés (sorozat) a Dentop Fogászati Rendelő egyik paciensének saját írása, melyet a hozzájárulásával tettünk közzé.