Páciens esettanulmány blog – Fogpótlás implantátummal 2. rész

Páciens esettanulmány blog – Fogpótlás implantátummal 2. rész

Visszautalva a sorozat előző részére, egy viszonylag összetett fogászati problémám adódott, melynek evolúcióját tekintve szuvasodás, fogvesztés, majd hosszú időn keresztüli foghiány állapota írja le röviden, de velősen. Azt hiszem erre a "sorozatra" sokan felszisszennek egy "vajon én is érintett vagyok" kérdéssel mélyen magukban.


Miután a kezelési tervet elfogadtam (az előző verzióban leírtam a kezdeti folyamatot), minden bátorságomat összeszedve vágtam bele az ún. csontpótlásba annak érdekében, hogy a foghiányomat implantátummal lehessen megszüntetni.


Az első komoly beavatkozásom tehát ez a csontpótlás volt, melyet egy CBCT felvétel előzött meg, ami alapján a szájsebész doktornő véglegesítette a műtét (igen, mert ez már műtétnek számít) részleteit; milyen csontpótló anyagra lesz szükség, milyen mennyiségben, milyen kiegészítő anyagokkal, szóval megtervezte az egész procedúrát. Azt fontosnak tartom megjegyezni, hogy ez rutinműveletnek számít ma már. Ezt többször el is mondták, hogy ne aggódjak túlzottan. Igyekeztem nem túlreagálni semmit, bár azért ezen a ponton szerintem mindenki feszült paciensként.


A nagy nap.


A csontpótlásra egy hétfő délután került sor, nem féltem, mivel már elég sok minden történt a fogaimmal. A doktornő és az asszisztense már vártak, műtéti előkészítés már folyamatban volt, a szükséges csontpótló anyagok is előkerültek, végül én, mint (aggódó) páciens is a székbe került. Ilyenkor az orvos, az asszisztense és a paciens is steril védőöltözékben van. Ekkor kezdtem ráeszmélni, hogy ez nem egy sima fogtömés lesz, de bíztam a szakemberekben körülöttem. Kaptam pár érzéstelenítő injekciót, ez persze nem volt kellemes, de innentől lényegében túl van az ember a nehezén. 


A következő kicsit több mint egy órában alig éreztem valamit az egész beavatkozásból. Ha megkérdeznék, hogy mi volt szerintem a legrosszabb része, akkor visszaemlékezve azt mondanám, hogy a varratok behelyezése, de mivel erősen hatott az érzéstelenítő, és az orvos is elmondta, hogy mit fog csinálni, nem elviselhetetlen ez a része sem, de valahogy az nekem különös érzés volt. A varratok befejezésével is végeztünk; csontpótló anyag & membrán bent, sebek összevarrva. 


A recepción kaptam még egy doboz fájdalomcsillapítót és egy jégzselét otthonra. A doktornő tájékoztatott, hogy várható kismértékű feldagadás a következő napokban, és érdemes kivenni (részben emiatt is) pár nap pihenőt a munkából. Hazasétáltam az új csontokkal (pontosabban csontpótlóanyaggal) a számban, és elkezdődött a gyógyulási szakasz. 


Mire kellett figyelnem a csontpótló beavatkozást követően? 


Ugyanúgy, ahogy egy komolyabb foghúzás esetében is előírt, ilyenkor sem szabad tejtermékeket, kávét, alkoholt fogyasztani a következő napokban. Erre van egy részletes összefoglaló a fogászat honlapján, kérték, hogy tanulmányozzam át nyugodt körülmények között, és az első napokban nagyon figyeljek oda az ott olvasható instrukciókra. 

Tekintve az első két napos állapotomat, annyira nem is hiányoztak a tiltólistán szereplő ételek és italok, mert örültem, hogy ébren tudtam lenni néhány órát, és akkor is leginkább a feldagadt arcomat jegeltem. Számomra ez az időszak nem volt kellemes, de a cél lebegett a szemem előtt, így viselhető volt összességében.

Sok pihenés és a jégzselé átsegített ezeken a napokon. Pozitív, hogy az evés alapvetően nem okozott gondot, de az első napokban erre is oda kellett figyelni. A műtétet követő négy-öt nap után már csak a varratok bentléte volt számomra némileg zavaró, ezeket két héttel a beavatkozás után távolították el. Már vártam.

Innentől a gyógyulás időszakát éltem. Ez az én esetemben 6 hónap volt. Hosszú időszak, de a biztonság érdekében szükséges. 


Célegyenesben az implantáláshoz vezető úton!


A következő (3.) részben pedig azt írom le, hogy mit tapasztaltam a 2. fázisban, azaz az implantátumok beültetésekor. Előrebocsátom, hogy rövid bejegyzés lesz, mert meglepően gyors procedúra, a csontpótláshoz viszonyítva. Meglepően egyszerű volt, bár az sem teljesen izgalmaktól mentes. Ez az én formám...


Disclaimer: A blogbejegyzés (sorozat) a Dentop Fogászati Rendelő egyik paciensének saját írása, melyet a hozzájárulásával tettünk közzé.