Fogápolási útmutató (nem csak) fogágybetegeknek karantén idejére Dr. Kövér Krisztiántól

Fogápolási útmutató (nem csak) fogágybetegeknek karantén idejére Dr. Kövér Krisztiántól

A hazánkban is egyre szélesebb körben terjedő koronavírus járvány miatt sajnos pillanatnyilag a nem sürgősségi jellegű parodontológiai terápiás beavatkozások elvégzése nem engedélyezett. Ebben a kiszolgáltatott helyzetben a szokásosnál is nagyobb jelentősége van az alapos otthoni szájápolásnak!

Ennek kellékeit és azok helyes használatát vesszük végig a blogbejegyzésben.

Hogyan használjuk helyesen a fogkefét?

Továbbra is érvényes, hogy a hagyományos kézi, vagy elektromos fogkefével legalább naponta 2x mossunk fogat! Ezekben a napokban mindenki a megszokottnál többet tartózkodik otthon, így bizonyára több időnk jut az alapos fogápolásra. A fogmosás optimális időtartama mindenkinél változó, sokkal fontosabb, hogy logikus sorrendet követve összes fogunk minden elérhető felületét tisztítsuk olyan módon, hogy a fogkefe sörtéinek fele az ínyen, fele a fogakon legyen, és a sörtéket ferdén az ínyszél felé fordítsuk. Ebben a helyzetben végzünk 4-5 körkörös mozdulatot, majd a fogkefét csak egyetlen fognyival továbbhaladva folytatjuk a tisztítást. 

Hogyan használjuk helyesen a fogköztisztító kefét?

Nem maradhat el a fogközi területek tisztítása sem! Ezt ideális esetben egyénileg meghatározott fogköztisztító kefékkel végezzük, amennyiben nem minden fogköz átjárható, akkor szükség lehet fogselyem alkalmazására is. 

A fogköztisztítót oly módon használjuk, hogy a fogak érintkezési pontja és a fogak közötti íny csúcsa között egyenesen átvezetjük, majd egy óvatos, egyenes húzómozdulattal eltávolítjuk. 

Nagyon fontos tudni, hogy a fogköztisztító kefére TILOS fogkrémet tenni! 

Hogyan használjuk helyesen a fogselymet?

Fogselyem használatakor ügyeljünk arra, hogy egy legalább 30-40 cm-es darabot vágjunk le, hogy dupla csomózással megfelelő méretű hurkot képezzünk, viszont a használatkor az ujjaink között csak egy pár cm-es darabbal könnyen, és biztos kézzel tudjuk a tisztítást elvégezni. 

Lassan, óvatos „fűrészelő” mozgással vezessük le a fogselymet a fogak érintkezése alá, majd szorítsuk rá a fogfelszínre úgy, hogy az egyik fogat félig ölelje körbe, és óvatosan vezessük az íny szintje alá 1-2 mm-rel, majd továbbra is rászorítva húzzuk fel a fogselymet a fogak érintkezési pontjáig. 

Ezután ismételjük meg ugyanezt a szomszédos fog oldalán is.

Milyen gyakran kell ezeket a tisztításokat alkalmazni?

A fogközi tisztításokat elég naponta 1x elvégezni, azonban elengedhetetlen minden nap használni! A heti 1-2 alkalommal végzett fogközi tisztítás nem elég hatékony a gyulladás megállításában, és a megelőzésében sem.

Amennyiben erős, a fokozott szájhigiéné ellenére sem múló ínyvérzést tapasztal, kiegészítésként megfontolandó a chlorhexidine tartalmú szájvizek alkalmazása naponta 3x 1 percig fogmosás után, szigorúan legfeljebb 2 hétig. (pl: Curasept, Corsodyl)


Jelen helyzetben a legtöbb amit tehetünk fogínyünk védelme érdekében, hogy a fent ismertetett technikával a lehető legalaposabb fogmosásra törekszünk! #maradjotthon #kitartást #együttsikerül