Végre egy könnyed beszélgetős alkalom a fogorvosi székben - Dr. G Kovács Lilla, iTOP-tréner mutatja be a szemléletet.

Végre egy könnyed beszélgetős alkalom a fogorvosi székben - Dr. G Kovács Lilla, iTOP-tréner mutatja be a szemléletet.

Olvasóink számára talán még ismeretlen lehet, hogy mit is takar az iTOP betűszó, és mit jelent ez a gyakorlatban? Rántsuk le róla a leplet!

Az iTOP jelentése magyarra fordítva: individuálisan tanított orális profilaxis. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a páciensek tanítása a helyes szájápolási rutinra és az alkalmazott eszközök kiválasztása, az ő egyéni adottságaikra szabva történik meg.

 

Hivatalos tréner vagy. Mi fogott meg az ITOP szemléletben?

Fogorvosi munkánk legnagyobb részében, sajnos, a már kialakult betegségek gyógyítása, vagy azok következményeinek helyrehozatala történik. Felmerült bennem a kérdés, ha ezek a folyamatok javarészt megelőzhetőek és elkerülhetőek, akkor miért nem arra fektetjük a hangsúlyt, hogy ezt megtanítsuk pácienseink számára. Ekkor találtam az iTOP módszerére, aminek ez az alapja. Sajnos az emberek jelentős részének úgy alakul ki a fogmosási és a szájápolási rutinja, hogy általában szüleik vagy adott esetben a pedagógusok, akik maguk sincsenek birtokában a kellő tudásnak ebben a kérdésben, próbálják megtanítani őket. Azonban ha szakemberként rászánjuk a kellő időt és figyelmet és megtanítjuk pácienseink számára a helyes szájápolási rutint, a fent említett problémák megelőzhetőek. 


A Pácienseid számára milyen előnyöket hordoz, ha részt vesznek egy ilyen oktatási programon Nálad?

A fogak elvesztéséért 90 százalékban a fogszuvasodás, a fogágybetegség és ezek következményei tehetők felelőssé. A lepedék hatékony eltávolításával ezen betegségek javarészt elkerülhetőek. Az oktatás célja, a tökéletes otthoni szájápolási rutin kialakítása és helyes kivitelezésének megtanítása a pácienseim számára. 


Mit tapasztalsz a praxisodban, hogy mennyire tudatosak a Páciensek a fogkefén kívül rendelkezésre álló higiéniai kiegészítő eszközök használatával kapcsolatban?

A szakdolgozatom megírása során, végeztem egy felmérést az emberek által használt egyéb szájápolási eszközökről. Sajnálatos módon, a megkérdezett emberek 74 százaléka a kémiai higiéniai eszközöket választja a fogkefén kívül. Teszik ezt annak ellenére, hogy 86 százalékuknak valamilyen rendszerességgel vérzik az ínye. Mint tudjuk ezek a kémiai szerek, a fog felszínére kitapadt lepedékre hatástalanok, így ezek használatával nem érhető el a tökéletes szájhigiénia. Egyéb mechanikus eszköz és helyes technika alkalmazására van szükség. 


Miből áll az iTOP, egyénre szabott oktatás, mire számítsanak a betegek, hogyan kell elképzelni az alkalmat?

Végre egy könnyed beszélgetős alkalom a fogorvosi székben. Viccet félre téve, egy kis elmélettel indul ez a találkozás. Elmagyarázom pácienseimnek hogyan alakul ki a lepedék, hol halmozódik fel, milyen károsodásokat okoz, miért fontos a tökéletes eltávolítás, majd természetesen áttérünk arra, hogyan és milyen eszközökkel tudják ezt megtenni. A legfontosabb rész a gyakorlat, amikor az Ő szájukban, az Ő egyéni adottságaikhoz igazítva tanítom meg a helyes kivitelezést. Kiválasztom a helyes eszközöket, melyeket természetesen rögzítünk egy páciens kártyán is, hogy könnyebb legyen az otthon gyakorlás. 


Dr. G Kovács Lilla profilját az alábbi gombra kattintva érhetik el közvetlenül:

Megnézem Dr. G Kovács Lilla profiloldalát


Szeretne még tudatosabbá válni a szájápolásban? Jelentkezzen be és kérjen hozzáértő segítséget, az Ön egyéni igényeire szabva!

Köszönjük megkeresését!