Visszafordítható a fogszuvasodás?

A fogszuvasodás egy többlépcsős folyamat, amelynek során a baktériumok megtámadják és felpuhítják testünk legerősebb és legkeményebb anyagát, a fogzománcot.

A kórokozók egyre mélyebbre jutnak, és káros működésük során gyulladást okoznak a fogszövetben, kezelés nélkül jelenlétük pedig hosszabb távon a fog elvesztését is eredményezheti.

A rohanó életmódból fakadó szájápolási hiányosságok és a helytelen táplálkozás a fogainkat sem kíméli, ezért a fogszuvasodás ma már népbetegségnek számít, amelyben a felnőtt lakosság nagy része szenved.

„Szuvas-e a fogam?”

A fogszuvasodás is az alattomos fogászati problémák közé tartozik, hiszen amíg látható vagy érezhető jele nincs, addig sokan nem is keresik fel vele a fogorvosukat. Sok páciens egészen addig elhúzza a szükséges kontrollt és kezelést, amíg nyilvánvalóvá nem válnak a különböző tünetek, így például a fájdalom és érzékenység.

Hogy ez miért baj?

Azért, mert a fogszuvasodás gyakran látványos előjelek nélkül tör előre, és idővel olyan következményekkel jár, amiket sokkal nehezebb kezelni, mintha már a kezdeti stádiumban fogorvoshoz fordultunk volna.

A fogszuvasodás első jele a fogon megjelenő fehér foltok. Ezeken a területeken meggyengült a fogzománc, ezért könnyebben károsítják a roncsoló anyagok, valamint a cukros és savas ételek.

Ekkor még rendszeres, fluoridos fogkrémes fogmosással megállítható, sőt, visszafordítható a folyamat, ha kellő időben észleljük a jeleket.

A második stádium során már fájdalom jelentkezik, amely többnyire magas cukortartalmú ételek és italok fogyasztása során lép fel. Ez a kellemetlen érzés amilyen hirtelen jött, úgy el is múlik.

Amennyiben időben látogat el a páciens a fogorvosához, úgy a fog még menthető egy egyszerű tisztítást követő fogtöméssel. A tömés során megszabadítjuk a fogat a beteg részektől, és esztétikus (fehér színű) tömőanyaggal kipótoljuk a hiányzó területet.

Mivel a baktériumok - helyes fogápolás mellett - nem roncsolják tovább a zománcot, könnyen helyreáll a fog egészsége.

Feltéve, ha a szükséges kezelést megfelelő időben elkezdjük, és nem odázzuk el a dolgot, mert ha ez a helyzet, akkor jöhet a következő stádium:

A harmadik fázis sokaknak lehet ismerős: ez már a kínzó, folyamatos fájdalom időszaka, ami a fogbél gyulladását és visszafordíthatatlan károsodását jelzi. Ebben az esetben a baktériumok mér elérték a fog belsejét, valamint gyulladásba hozták a gyökereket, az idegeket és a fogágyat.

Legtöbbször még ilyenkor is menthető a fog, ha egy precíz gyökérkezeléssel eltávolítjuk a beteg részeket, majd egy hatásos, de biztonságos gyógyszeres tömés alkalmazásával megszüntetjük a gyulladást. Ezt követően egy állandó fedőtömés behelyezésével újabb gondtalan éveket nyertünk a fog számára.

Bármelyik tünetet észleljük is magunkon, keressük fel fogorvosunkat! Az időben kezelt fogakkal elkerülhetővé válnak a fájdalmas pillanatok, sőt, az esetleges fogelvesztéssel járó kellemetlen következményektől sem kell tartanunk.

Visszafordítható vagy megelőzhető?

A fogszuvasodás időben kezelve megállítható, valamint megfelelő szájhigiéniával és helyes táplálkozással megelőzhető. Az elveszített foganyagot sajnos nem kapjuk már vissza, de az esztétikus tömésekkel vagy fogászati betétekkel ez a probléma is orvosolható.

Amit feltétlenül tudni kell: a fogszuvasodás nem egy azonnali, látható eredménye a helytelen táplálkozásnak és szájhigiéniának, sokkal egy inkább egy hosszú folyamat következménye.

Avagy: a lefekvés előtt elmulasztott fogmosásnak vagy a túlságosan szénhidrátközpontú étrendnek akkor is meglesz a szomorú következménye, ha másnap vagy harmadnap még semmit sem látunk a tükörben.

Már kicsi korban sokat romlanak a fogak, ha az esti fogmosás után még tejes vagy cukros italokat adunk a gyermeknek, esetleg cumisüveggel a szájában hagyjuk elaludni.

A túlságosan feldolgozott, puha ételek, valamint egyes szájszárazsággal járó betegségek - például a cukorbetegség – pedig csak elősegítik a fogszuvasodás kialakulását. Már egy beteg fog is könnyedén tönkre teheti a többi, szomszédos fogat, ha azt nem kezeljük idejében.

Éppen ezért hangsúlyozzuk ki: helyes táplálkozás és teljes körű, alapos fogápolás mellett elkerülhető a fogszuvasodás. Rendszeres fogorvosi ellenőrzés javasolt az esetleges károsodások kiszűrésére és mielőbbi javítására, hiszen a kellő időben elkezdett kezeléssel sokat tehetünk mosolyunk szépségéért és egészségéért.

Hogyan kerülhető el a fogszuvasodás kialakulása?

Fogmosáshoz fluoridtartalmú fogkrémet használjunk, mivel ez megerősíti a fogzománcot, így az ellenállóbb lesz a savakkal szemben.

Az esti fogmosás után kerüljük a nassolást, csak tiszta vizet igyunk szomjúság esetén, hiszen éjszaka mérséklődik a szánkban a nyáltermelés, vagyis csökken a szájüregünket óvó védelmi vonal ereje is. A fogainkra rakódó lepedékben pedig reggelre már milliós számra szaporodnak a baktériumok, amik savat termelve beindítják a fogszuvasodást.

Ha savas, vagy erősen cukrozott ételeket eszünk, akkor a fogmosással várjunk pár percet, de mindenképpen tisztítsuk meg fogainkat fél óra elteltével.

Rágjunk többet! A nyers gyümölcsök, zöldségek nemcsak mechanikailag tisztítják a fogat, de az erőteljes rágás nagyobb nyáltermelést indít el. A több nyál pedig könnyedén átmossa a fogközöket, eltávolítja a baktériumok egy részét.

Emellett látogassuk meg rendszeresen a fogorvosunkat! A kontroll ugyanis fogakat menthet!

A fogakat gyakran támadják meg a baktériumok az alsó, ínnyel borított rész felől. Az itt megtelepedő lepedék nehezebben eltávolítható, fogkővé alakulva pedig páncélként védi a mélyben munkálkodó kórokozókat.

Van, hogy kívülről szinte láthatatlan a károsodás, azonban megfúrva a fogat szinte beomlik a fog. Tehát a fog tisztítása nem ér véget a napi kétszeri fogmosásnál, azt szükséges folyamatosan kontroll alatt tartani, hogy nincsenek-e rejtett problémák!

Bizonyára Ön is vigyáz csontjai épségére, igyekszik elkerülni a törést, egyéb sérüléseket. Figyeljen oda a fogaira is, hiszen egy hiányos, beteg fogsor befolyásolhatja a társasági életét és táplálkozási szokásait, ráadásul ez mind kihat a fizikai és mentális egészségére.