Elromlik gyermekem foga, ha üdítőt iszik?

Elromlik gyermekem foga, ha üdítőt iszik?

A fog felszínét képező fogzománc a test legkeményebb és legtöbb ásványi anyagot tartalmazó anyaga. De még ez az erős védelem is meg tud bomlani, elsősorban a táplálkozási és fogápolási szokásaink miatt. Emiatt fogaink érzékennyé válhatnak, később akár szuvasodhatnak is.


Közismert, hogy a zománc épségét a savas élelmiszerek, italok károsítják. A sav romboló hatását az okozza, hogy ez az anyag, megtámadva a fogzománcot fontos ásványok elvesztéséhez vezet. Ez pedig egy lassú folyamatot indít be, melynek vége a fog elromlása. Nem mindegy tehát, mit adunk gyermekünknek inni, hiszen ez a döntés akár egy életre meghatározhatja fogaik épségét, mosolyuk szépségét.


A gyümölcslevek és a turmixok - bár azt gondoljuk róluk, hogy egészségesek és jót teszünk azzal, ha ilyesmiket fogyasztunk - nagyon savasak, pH-értékük 2-3 között mozog. Márpedig ha a száj pH értéke 5,5 alá esik, nő a fogszuvasodás veszélye. Egy kutatás megállapította, hogy a gyümölcslé négyszeresre emeli a valószínűségét annak, hogy a zománc az íny közelében szuvasodni kezd. A cukros üdítők magas cukortartalmuk miatt szintén nem minősülnek jó választásnak, a cukrok ugyanis a baktériumok kedvelt táplálékai: a fogak barázdáiban, fogközökben (a nehezebben tisztítható helyeken) megtelepedve beindítják a szuvasodást. A szénsavas üdítőitalok pedig foszforsavat tartalmaznak, és ha sokáig szürcsölgetjük őket, sokáig is érintkeznek a fogfelülettel, melyet így károsítanak.


Természetesen senki nem állítja, hogy ezek alapján csak szénsavmentes ásványvízzel szabad itatni a kicsiket - ez vélhetően nem is lenne kivitelezhető, hiszen többségük ezt nem kedveli. Fontos azonban odafigyelni, hogy ha ilyesmiket isznak, az ne lassan kortyolgassák, ne szívószállal vagy cumisüvegből iszogassák, hanem gyorsan nyeljék le, hogy ne érintkezzen a szükségesnél tovább a fogakkal. Ezen kívül ajánlott napi kétszer fluorid tartalmú fogkrémmel fogat mosni, de semmi esetre sem rögtön az ivás után, hanem kellő várakozási idő elteltével, vagy inkább előtte. Éjszakára, fogmosás után pedig semmiképpen ne adjunk nekik ilyen italokat, ez esetben ugyanis garantált, hogy károsító hatásuk hosszú órákon keresztül ki tudja fejteni hatását.