Fogágybetegség súlyosbító tényezői

A fogágybetegség lefolyására közvetlenül ható súlyosbító tényezők

  • rossz szájhigiéne

A nem megfelelő eszközökkel és gyakorisággal végzett fogtisztítás járul hozzá leginkább a fogágybetegség kialakulásához. Fogágybetegségben kiemelten fontos a fogközök tisztítása. Ehhez speciális eszközökre van szükség, legfontosabb a fogköztisztító kefe használata, a csupán fogkefe alkalmazásával nem tartható fenn az ideális szájhigiéne.

  • tisztítást nehezítő tényezők

Sajnos az is előfordulhat, hogy a páciens olyan restaurátumokkal rendelkezik, hogy a legalaposabb tisztítással sem érhető el a megfelelő szájhigiéne. Ilyen lehet az elálló tömésszél, vagy a túlzott mértékben íny alá érő koronaszél.

  • dohányzás

A dohányfüstben jelenlévő anyagok károsítják az íny vérkeringését, ezért még nehezebben vehető észre az ínygyulladás, hiszen csökken az ínyvérzés is. A tartósan alacsony véráramlás gátolja az immunrendszer védekező sejtjeinek a fertőzés helyére jutását, továbbá közvetlenül is gátolják az immunsejtek védekezőképességét. Ezek együttesen súlyosbítják a fogágybetegséget dohányos páciensekben.

  • örökletes tényezők

Bizonyos immundrendszeri fehérjék/sejtek örökletes tényezők miatti csökkent működése is hátrányosan befolyásolja a baktériumok elleni védekezőképességet.

  • hormonális tényezők

A hormonrendszerben bekövetkező változások is hatással vannak a gyulladásos reakciókra. Terhességben, serdülőkorban bekövetkező hormonális hatások súlyosbíthatják a fogágybetegséget a fokozottabb gyulladásos reakciók miatt.

  • cukorbetegség és immunhiányos állapotok

Curkorbetegségben és immunhiányos állapotok esetén sajnos gyakran a jó szájhigiéne mellett is kialakulhat fogágybetegség a kórokozók elleni csökkent immunválasz miatt.

  • gyógyszerek szedése

Csontritkulásra és néhány daganatos megbetegedésben alkalmazott biszfoszfonát tartalmú gyógyszerek csontot érintő műtétek esetén nehezített, súlyos panaszokkal járó sebgyógyulást okozhatnak. Ezt a típusú gyógyszert szedő pácienseknél nagyon fontos, hogy még a gyógyszer szedése előtt megtanítsuk a helyes szájápolást és tökéletesen tisztítható restaurátumokat alakítsunk ki.

Egyes gyógyszerek szedése gyulladásos ínymegnagyobbodáshoz vezethetnek, ilyenek lehetnek a Cyclosporin immunszupresszív szerek, a magas vérnyomásnál alkalmazott Ca-csatorna blokkolók, vagy az epilepsziában alkalmazott hydantoin-származékok.

Kezelés

A fogágybetegség kezelésénél fontos kiderítenünk, hogy mi áll a háttérben, mert az egyes súlyosbító tényezők módosíthatják a kezelési tervet.

Minden esetben a kezdeti fázisban ultrahangos fogkőlevételeket végzünk és instruáljuk a pácienst, segítünk a tökéletes szájhigiéne kialakításában. Ugyanis a rendelőben végzett bármilyen szájhigiénés kezelés sikerességének kulcsa az otthoni együttműködés, ami alatt a megfelelő eszközökkel történő fogtisztítást/szájápolást értjük.

Az íny alatt mélyen végződő tasakok teljeskörű tisztítása nem elérhető az ultrahangos fogkőlevétellel. Itt gyökérsimítást kell végeznünk. Ezt a beavatkozás zárt kürettnek nevezzük. Helyi érzéstelenítésben erre a feladatra speciálisan kialakított műszerekkel eltávolítjuk az íny alatti fogkövet.

Ha a tasakok mérete miatt már a zárt kürett sem elégséges a tökéletes tisztításhoz, akkor nyitott kürettet végzünk. A fogorvos helyi érzéstelenítésben finoman lefejti az ínyt az érintett területeken, hogy a mélyebb csonttasakok jobban hozzáférhetőek legyenek, mert a teljes tisztítás csak így lehetséges. Ezt a műtéti tisztítást gyakran regeneratív anyagok felhasználásával egészítjük ki a teljesebb gyógyulás érdekében. Ezen anyagok felhelyezése után történik az íny varratokkal történő újraegyesítése. Egyes fogak mentén kialakult csontos tasakok regeneratív műtétekkel, fehérjekivonatok, illetve csontpótló anyagok felhasználásával kezelhetőek. A műtétet követően a pácienst visszarendeljük, hogy ellenőrizni tudjuk a megfelelő szájhigiénét, illetve 10 nappal a beavatkozást követően varratszedés történik.

Foglaljon időpontot specialistánkhoz!

Köszönjük jelentkezését!

Orvosaink akiknek ez a szakterülete: