Betegbiztonsági protokoll a DENTOP-ban

Fogászati rendelőnkben maximálisan eleget teszünk a hatályban lévő aktuális rendelkezéseknek, és a koronavírus elleni lehetséges védekezés számos formáját foganatosítjuk. A fogászat veszélyes üzem. Az alábbiakban felsorolt intézkedésekkel azonban megteremthetőek a biztonságos fogászati ellátás szükséges és elégséges feltételei. 

Rendelőnk minden munkavállalója és orvos kollégái is maszkot viselnek. A Pacienseink számára is kötelező a rendelő területén az orrot és szájat takaró maszk viselése. A maszkviselés megtagadása esetén, mint felelős egészségügyi szolgáltató megtagadjuk az egészségügyi szolgáltatás nyújtását.

A Magyar Kormány 2020.09.16-i döntése értelmében kötelező a maszk viselése a mozikban, színházakban, egészségügyi és szociális intézményekben, ügyfélfogadási helyeken. Így természetesen a fogászati rendelőben is.

Felhívjuk figyelmét, hogy kizárólag a helyes maszkhasználat mellett beszélhetünk hatékony védelmi eszközről, ezért szükséges mind a szájat, mind pedig az orrot takarni.


A rendelőbe belépő Pácienseknél testhőmérséklet-mérésre, adategyeztetésre és kézfertőtlenítésre kerül sor. A hozzátartozók, kísérők kizárólag akkor léphetnek be a rendelőbe, ha a páciens kiskorú vagy mozgásában korlátozott vagy egyéb okok miatt önállóan közlekedni, ügyet intézni nem tud.

A COVID-kérdőív Paciensek által történő kitöltése minden alkalommal kötelező. Ebben olyan kérdésekre kell válaszolni, amelyek alapján a kezelőorvos el tudja dönteni, hogy fertőzöttség szempontjából kiemelt kockázatnak minősíti az adott Pacienst, vagy sem. Bármely gyanús tünet tapasztalása esetén a kezelést megtagadhatjuk és azt csak friss negatív PCR-teszt birtokában végezzük el.

Kérjük tisztelt Pacienseinket, hogy ezen járványidőszak alatt lehetőleg tehát kísérő nélkül érkezzenek. Ellenkező esetben a rendelőn kívül van lehetőség várakozni.

Kérjük továbbá Önöket, hogy az előirányzott kezelési időpontjuk előtt max. 5 perccel érkezzenek, hogy a rendelőben töltött időszakot a lehető leginkább képesek legyünk lerövidíteni.


A váróhelyiségben, mosdóban kézfertőtlenítőket helyeztünk el, melyek használatára nyomatékosan kérjük Pacienseinket a hatékony vírus elleni védekezés érdekében.


Fogászati kezelések során speciális védőöltözetet viselnek mind az orvosok, mind pedig a fogászati asszisztensek. A COVID-tavaszi időszakában már megszokhatták ennek helyenként riasztó látványát Pacienseink, de a biztonságra törekvés égisze alatt járványidőszakban ez lett az új norma. Jellemezhetjük tulajdonképpen szkafandernek is, ahogy a lenti képen is látszik.

A védőöltözet (látogatói védőköpeny) az érkező Paciensekre is szükséges annak érdekében, hogy mind a kívülről, a külvilágból a ruhán keresztül potenciálisan behozott kórokozás valószínűségét csökkentsük, mind pedig a kezelések során keletkező (csökkent mennyiségű) aeroszol se a beteg ruhájára kerüljön. A ruházatokat használat után minden esetben higiéniai sterilizáló mosás alá vetjük, elkülönítve kezeljük, tároljuk.


Fokoztuk, a járvány-előírásokhoz igazítottuk az infekciókontroll-protokollunkat. Ez azzal is jár, hogy több időt hagyunk ki az egyes Paciensek között, hogy a felületfertőtlenítést a kollégák alaposan el tudják végezni.


A légfertőtlenítés a fertőzések elleni hatékony védekezés elengedhetetlen kiegészítője, ha a fokozott infekciókontroll-t hatékonyan kívánjuk működtetni. Mi pedig ezt szeretnénk. Annak érdekében, hogy mind a kezelőhelyiségekben, mind a váróban csökkentsük a kockázatokat, profi, orvosi légtisztító berendezéseket szereztünk be, valamint központi elszívást is üzemeltetünk. A szükséges berendezések mellett kiemelten fontos továbbra is az alapos szellőztetés.

A váróban UV-C fényt használó légfertőtlenítő/csírátlanító berendezés keringteti folyamatosan a levegőt. A kibocsátott UVC-fény fotokémiai reakciót vált ki, lebontva ezzel a mikroorganizmusok RNS-ét és DNS-ét.


Az eljárásrend szerint a fogászati ellátás kiemelt kockázatú tevékenységek között van listázva. Ennek oka alapvetően az aeroszol-képződéssel járó kezelések végzése. Tekintve, hogy a teljeskörű fogászati ellátás nem nyújtható az aeroszol-generáló berendezések alkalmazása nélkül, úgy döntöttünk, hogy bizonyos fogászati eszközök használata és az orvos-csapatunk által kockázatosabbnak ítélt beavatkozások végzése esetén extra (szájon kívüli) elszívást is alkalmazunk, amely jelentősen (és bizonyítottan) lecsökkenti a kezelések során a levegőbe kerülő, aztán ott szálló aeroszol-cseppek koncentrációját. A szellőztetés is ezen koncentráció csökkentését szolgálja, de a kezelések alatt működő extra elszívás, valamint a kezelőhelyiségben használatos általános orvosi légtisztítás meglátásunk szerint megfelelő védelmi vonalat jelentenek.


Azt gondoljuk, hogy ezen intézkedések betartásával továbbra is biztonságos a fogászati ellátás nyújtása COVID-közben is.

Kérjük, hogy segítse munkánkat, tartsa be Ön is a védelmi szabályokat, és amennyiben bármi tünetet tapasztal magán, ami felveti a koronavírus-fertőzés gyanúját, értesítsen bennünket, hogy időpontját át tudjuk ütemezni.

Jó egészséget kívánunk! Együttműködéssel sikerül győznünk!

A DENTOP csapata.