Betegbiztonsági protokoll a DENTOP-ban

Fogászati rendelőnkben maximálisan eleget teszünk a hatályban lévő aktuális rendelkezéseknek, és a koronavírus elleni lehetséges védekezés számos formáját foganatosítjuk. A fogászat veszélyes üzem. Az alábbiakban felsorolt intézkedésekkel azonban megteremthetőek a biztonságos fogászati ellátás szükséges és elégséges feltételei. 

Rendelőnk minden munkavállalója és orvos kollégái is maszkot viselnek. A Pacienseink számára is kötelező a rendelő területén az orrot és szájat takaró maszk viselése. A maszkviselés megtagadása esetén, mint felelős egészségügyi szolgáltató megtagadjuk az egészségügyi szolgáltatás nyújtását.

A védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának hatodik fokozatáról szóló 365/2021. (VI. 30.) Kormányrendelet értelmében kötelező a maszk viselése az egészségügyi és szociális intézményekben, ügyfélfogadási helyeken. Természetesen a fogászati (és minden egyéb egészségügyi) rendelőben is kötelező viselni.

Felhívjuk figyelmét, hogy kizárólag a helyes maszkhasználat mellett beszélhetünk hatékony védelmi eszközről, ezért szükséges mind a szájat, mind pedig az orrot takarni.


A rendelőbe belépő Pácienseknél testhőmérséklet-mérésre, adategyeztetésre és kézfertőtlenítésre kerül sor. A hozzátartozók, kísérők kizárólag akkor léphetnek be a rendelőbe, ha a páciens kiskorú vagy mozgásában korlátozott vagy egyéb okok miatt önállóan közlekedni, ügyet intézni nem tud.

A COVID-kérdőív Paciensek által történő kitöltése minden alkalommal kötelező.* Ebben olyan kérdésekre kell válaszolni, amelyek alapján a kezelőorvos el tudja dönteni, hogy fertőzöttség szempontjából kiemelt kockázatnak minősíti az adott Pacienst, vagy sem. Bármely gyanús tünet tapasztalása esetén a kezelést megtagadhatjuk és azt csak friss negatív PCR-teszt birtokában végezzük el.

* 2021. július 5-től a COVID-kérdőív kitöltése Védettségi igazolvánnyal kiváltható abban az esetben, ha a 2. oltás dátumát követően a hivatalosan ajánlott 2 hét már eltelt. ( 1. fázisú vakcina esetében hasonló szabályok érvényesek) Szakszemélyzetünk a kérdőív kiváltása esetén is minden esetben rákérdez, hogy tapasztal-e bármilyen COVID tünetet az igazolvánnyal rendelkező Páciens.

Kérjük tisztelt Pacienseinket, hogy ezen járványidőszak alatt lehetőleg tehát kísérő nélkül érkezzenek. Ellenkező esetben a rendelőn kívül van lehetőség várakozni.

Kérjük továbbá Önöket, hogy az előirányzott kezelési időpontjuk előtt max. 5 perccel érkezzenek, hogy a rendelőben töltött időszakot a lehető leginkább képesek legyünk lerövidíteni.


A rendelő bejárati ajtaja előtt, a váróhelyiségben és a mosdóban kézfertőtlenítőket helyeztünk el, melyek használatára nyomatékosan kérjük Pacienseinket a hatékony vírus elleni védekezés érdekében.


Fogászati kezelések során speciális védőöltözetet viselnek mind az orvosok, mind pedig a fogászati asszisztensek. A COVID-tavaszi időszakában már megszokhatták ennek helyenként riasztó látványát Pacienseink, de a biztonságra törekvés égisze alatt járványidőszakban ez lett az új norma. Jellemezhetjük tulajdonképpen szkafandernek is, ahogy a lenti képen is látszik.

A védőöltözet (látogatói védőköpeny) az érkező Paciensekre is szükséges annak érdekében, hogy mind a kívülről, a külvilágból a ruhán keresztül potenciálisan behozott kórokozás valószínűségét csökkentsük, mind pedig a kezelések során keletkező (csökkent mennyiségű) aeroszol se a beteg ruhájára kerüljön. A ruházatokat használat után minden esetben higiéniai sterilizáló mosás alá vetjük, elkülönítve kezeljük, tároljuk.

A védelmi intézkedések egy részének feloldását követően a védőruházat nem minden esetben kötelező, de a nagyobb beavatkozások, továbbá a nagy aeroszol képződéssel járó kezelések esetén továbbra is elengedhetetlen.


Fokoztuk, a járvány-előírásokhoz igazítottuk az infekciókontroll-protokollunkat. Ez azzal is jár, hogy több időt hagyunk ki az egyes Paciensek között, hogy a felületfertőtlenítést a kollégák alaposan el tudják végezni.


A légfertőtlenítés a fertőzések elleni hatékony védekezés elengedhetetlen kiegészítője, ha a fokozott infekciókontroll-t hatékonyan kívánjuk működtetni. Mi pedig ezt szeretnénk. Annak érdekében, hogy mind a kezelőhelyiségekben, mind a váróban csökkentsük a kockázatokat, profi, orvosi légtisztító berendezéseket szereztünk be, valamint központi elszívást is üzemeltetünk. A szükséges berendezések mellett kiemelten fontos továbbra is az alapos szellőztetés.


A váróban UV-C fényt használó légfertőtlenítő/csírátlanító berendezés keringteti folyamatosan a levegőt. A kibocsátott UVC-fény fotokémiai reakciót vált ki, lebontva ezzel a mikroorganizmusok RNS-ét és DNS-ét, gátolva azok szaporodását. Természetesen a Pacienseink számára ez nem jelent veszélyt, az UVC-fény egy zárt "házban" van a képen látható módon, így egy ventillátor keringteti a levegőt a fénykezelt kamrában, elérve a kívánt hatékonyságot, környezetre gyakorolt negatív hatás nélkül.

Az UV-C sugárzás közismert fertőtlenítő módszer a levegő, felületek, tárgyak és víz esetén is, ezért segít csökkenteni a fertőzés kockázatát, és széles körben használják több mint 40 éve*. Minden eddig tesztelt baktérium és vírus (az évek folyamán több száz, beleértve számos koronavírust is) reagál az UV-C fertőtlenítésre**. A laboratóriumi tesztelés során UV-C fényforrások semlegesítették az egy adott felületen található SARS-CoV-2 vírusok 99%-át 6 másodpercnyi sugárzással***. Ez jól igazolja, hogy az UV-C értékes része lehet a védelmi stratégiájának. Forrás


* EPA jelentés, „A levegőben terjedő vegyi és biológiai kibocsátások ellen nagyobb védelmet biztosító berendezések építése”, 56. oldal ​

** A baktériumok, véglények, vírusok és algák hatékonyabb semlegesítéséhez szükséges besugárzottság (UV-mennyiség) – Adel Haji Malayeri, Madjid Mohseni, Bill Cairns és James R. Bolton által felülvizsgált, javított és bővített kiadás. Korábbi kiegészítések Gabriel Chevrefils (2006) és Eric Caron (2006) szerzőktől; A szakértői vizsgálatot Benoit Barbeau, Harold Wright (1999) és Karl G. Linden végezte

*** A Boston University egyetemen az új fertőző betegségeket vizsgáló nemzeti laboratórium (National Emerging Infectious Diseases Laboratories, NEIDL) által biztosított, dr. Anthony Griffiths (a Boston University orvosi karának mikrobiológiai docense) és csapata által a NEIDL telephelyén végzett laboratóriumi kísérlet során gyűjtött adatok (az ilyen adatok a Boston University jövőbeni tudományos publikációjában fognak megjelenni) azt mutatják, hogy amikor a Signify UV-C fényforrásaival besugározták egy SARS-CoV-2 vírussal (a COVID-19 fertőzést okozó vírus) beszennyezett anyag felületét 5 mJ/cm2 UV-mennyiséggel (6 másodpercig), a felületen található SARS-CoV-2 vírus mennyisége 99%-kal csökkent. A tanulmány azt állapította meg, hogy 22 mJ/cm2 UV-C mennyiség a felületen lévő SARS-CoV-2 vírus 99,9999%-os csökkenését okozza (25 másodpercig tartó sugárzás esetén).

Rendszeres időközönként használjuk az ózont is, tekintve, hogy bizonyítottan képes semlegesíteni a vírusokat, baktériumokat, erősen oxidatív gáz lévén. Így a fertőtlenítési hatékonyság fokozódik, mind a ruházatnál, mind pedig a bútorzat tekintetében. (A vonatkozó egyetemi kutatásról itt is beszámoltak.)

Az eljárásrend szerint a fogászati ellátás kiemelt kockázatú tevékenységek között van listázva. Ennek oka alapvetően az aeroszol-képződéssel járó kezelések végzése. Tekintve, hogy a teljeskörű fogászati ellátás nem nyújtható az aeroszol-generáló berendezések alkalmazása nélkül, úgy döntöttünk, hogy bizonyos fogászati eszközök használata és az orvos-csapatunk által kockázatosabbnak ítélt beavatkozások végzése esetén extra (szájon kívüli) elszívást is alkalmazunk, amely jelentősen (és bizonyítottan) lecsökkenti a kezelések során a levegőbe kerülő, aztán ott szálló aeroszol-cseppek koncentrációját. A szellőztetés is ezen koncentráció csökkentését szolgálja, de a kezelések alatt működő extra elszívás, valamint a kezelőhelyiségben használatos általános orvosi légtisztítás meglátásunk szerint megfelelő védelmi vonalat jelentenek.


Azt gondoljuk, hogy ezen intézkedések betartásával továbbra is biztonságos a fogászati ellátás nyújtása COVID-közben is.

Kérjük, hogy segítse munkánkat, tartsa be Ön is a védelmi szabályokat, és amennyiben bármi tünetet tapasztal magán, ami felveti a koronavírus-fertőzés gyanúját, értesítsen bennünket, hogy időpontját át tudjuk ütemezni.

Jó egészséget kívánunk! Együttműködéssel sikerül győznünk!

A DENTOP csapata.