COVID-19 IgM/IgG gyorstesztet használunk

Rendelőnkben a saját kollégákat is forgó rendszerben teszteljük. A GenBody COVID-19 lgM/lgG gyors kromatográfiai immuntesztcsomagot használjuk, mely kimutatja a szervezetben a COVID-19 vírus jelenlétére válaszul termelődő M immunoglobulint (lgM) és G immunoglobulint (lgG) vérsavóból, vérplazmából és teljes vérből.


A nemzetközi tapasztalatok rendkívül nagypontosságú tesztként ismerték el ezt a terméket, amelyet alkalmasnak tartanak tömegtesztelésre is. A standard tesztelési eljárás a molekuláris biológiai teszt (PCR) lett, viszont szükség van gyors, 10-15 percen belüli eredményt produkálni képes (a kínai konkurenseinél lényegesen jobb teljesítményű) gyorstesztre is, amely nagy számban is gyorsan kimutatja a fertőzötteket valamint a tünetmentes hordozókat, hogy nagyobb sikerrátával legyen megakadályozható a vírus átadása, a további fertőződés.


dr. Juhász Attila PhD. (PhD vírusszerológia témakörben, orvosi mikrobiológia szakorvosa, molekuláris genetikai diagnosztika szakorvosa, orvosi laboratóriumi diagnosztika szakorvosa) közreműködésével hazai körülmények között is tesztelte és kontrollmérések elvégzését követően pozitívan véleményezte:

Több száz mérésen vagyunk túl, melynek eredménye meggyőzött bennünket, hogy ez által az orvosi és fogorvosi rendelők pácienseinek ellátása, majd a törvényes teljeskörű újraindulása a lehető legbiztonságosabb körülmények között történhet.


A teszt során SARS CoV-2 rekombináns antigénnel fedett membránt és kolloid arannyal konjugált monoklonális anti-humán lgM és lgG antitesteket alkalmaznak. Amennyiben a mintanyílásba (S) adagolt minta tartalmaz SARS Cov-2 vírus ellen termelődött antitesteket, azok komplexet képeznek az arany partikulumokhoz konjugált lgM (vagy IgG) típusú anti-humán antitestekkel. A képződött immunkomplex tovább vándorol a kazettában és a membránhoz kötött, immobilizált rekombináns SARS CoV-2 antigénhez lekötődve látható sávot képez az M illetve G tesztrégióban. Az oldat tovább vándorol a kazetta kontroll (C) régiójáig, mely kontroll konjugátumot tartalmaz, létrehozva egy újabb látható piros csíkot. A GenBody COVID-19 lgM/lgG gyorsteszttel kimutathatóak a SARS CoV-2 vírusfertőzés hatására képződött antitestek, ezáltal a teszt alkalmas a COVID-19 fertőzések kimutatására.

Forrás



Milyen tesztmódszerek vannak és melyik mikortól jelez?

Ismerjük a teszt korlátait, előnyeit/hátrányait, és mindent összevetve ennek használatát komoly biztonság-fokozó intézkedésnek gondoljuk. Meglátásunk szerint a rendelőn belüli forgó rendszerű tesztelés alkalmas a kockázatok további mérséklésére, természetesen kiegészítve az eljárásrendben előírt PPE-használattal (fokozott higiéniai protokoll szerinti egyéni védőeszközök), valamint egyéb intézkedéseinkkel, amelyekről a Betegbiztonsági Protokollban számoltunk be.