Védekezés a koronavírus ellen: a helyes kézmosás technikája, valamint hasznos tudnivalók

Az elmúlt hetekben a COVID-19 koronavírus, mely Kínából indult, egyre több országban ütötte fel a fejét, napjainkra már Észak-Olaszországban is azonosítottak egy gócpontot, valamint (többek között) Ausztriában is regisztráltak koronavírus-fertőzött betegeket. Kérjük olvassa át a tájékoztatónkat!


A legfontosabb megelőző tevékenység a megfelelő kézhigiéné. 

A Semmelweis Egyetem által összeállított oktatóvideó részletesen elmagyarázza a megfelelőnek tekinthető kézmosás lépésiet. Kézmosást követően javasolt rendszeresen 60-95% alkohol tartalmú szerrel fertőtleníteni a kezünket és ne nyúljunk az arcunkhoz nem kellően fertőtlenített kézzel.


A gyakran használt felületekre (telefon, kilincs, számítógépes billentyűzet és egér, érintőképernyők) javasolt felületfertőtlenítő szert használni napi több alkalommal. Példaként javasoljuk a Sterilium Gel Pure Etanol alapú kézfertőtlenítőt, valamint a Microbac Tissue felületfertőtlenítő törlőkendőt, azonban megfelelő a kéz- és felületfertőtlenítésre minden olyan fertőtlenítőszer, ami széleskörű hatással rendelkezik baktériumok, gombák és a burokkal rendelkező vírusok ellen is, természetesen az adott szeren előírt behatási időt szigorúan betartva.


Fontos tudni, hogy a panaszmentes paciensek koronavírus szűrésére jelenleg nincs lehetőség!


Szeretnénk megkérni kedves Pacienseinket, hogy aki az elmúlt 21 napban járt a koronavírus miatt korlátozás alá eső területek bármelyikén, azt mindenképpen jelezze telefonon recepciós kollégánknak. Emellett kérjük minden érintett Paciensünket, kísérje kiemelt figyelemmel saját állapotát, és amennyiben betegség tüneteit észleli magán, keresse fel háziorvosát telefonon, és kövesse az utasításait a teljes felgyógyulásig.


Betegen senki ne menjen dolgozni, és ne keressen fel személyesen egészségügyi szolgáltatót se! A megbetegedés hirtelen kezdettel, lázzal és/vagy köhögéssel és/vagy torokfájással és/vagy nehézlégzéssel jár.


Amennyiben tehát hirtelen kialakult légúti tünetei (1-2 nap alatt!) vannak (torokfájás, láz, köhögés, nehezített légzés) haladéktalanul jelezze azt telefonon háziorvosának, ne menjen el személyesen a rendelőbe! Javasolt a tömegközlekedés kerülése ilyen esetben. Igyekezzen sebészi szájmaszkot használni, és az emberektől 1,5-2m távolságot tartani (ahol csak tud).


Fontos tudnivalók a járvánnyal kapcsolatban! 

  • Ha a háziorvosa nem elérhető, hívja a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) ingyenesen hívható zöld számát: 06 80 277-455 vagy a 06 80 277-456!
  • A koronavírus gyanús betegek a kötelező járványügyi szabályozás alapján nem mehetnek közvetlenül semmilyen egészségügyi szolgáltatóhoz, sem a DENTOP Fogászati Rendelőbe, sem egyéb privát ellátóhoz, ill. háziorvosi rendelőbe!
  • A járványügyi hatóságok (NNK, volt ÁNTSZ) által kiadott, kötelező érvényű eljárásrend alapján az ilyen betegek ellátása, ill. az ellátó rendszerbe való becsatlakoztatása háziorvosi feladatkör! Egy plusz szolgáltató felkeresésével a kórokozó szóródásának és terjedésének esélye jelentőse növekszik!


A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK, volt ÁNTSZ) honlapján további friss információk találhatók: 

https://www.nnk.gov.hu


A mindenkori aktuális helyzetről tájékozódjon az alábbi linken: 

https://www.nnk.gov.hu/index.php/lakossagi-tajekoztatok/koronavirus