Egyéni harapásregisztrálás

Egyéni harapás beállítása kiterjedtebb fogművek készítésénél

http://www.kavo.com/en/articulation/facebow-kavo-arcusarcusevo

...mert a fogpótlás lehet kényelmes is.

A készülő fogpótlás formája nem független a szemben lévő (antagonista) oldaltól, legyen szó akár felső, akár alsó pótlás készítéséről. A két oldal ugyanis a szájban rendszeresen érintkezik. Az egyéni harapás beállításának lényege abban áll, hogy a két állcsont egymáshoz viszonyított helyzetét az egyén arcmagasságához állítjuk meg, meghatározva ezzel az állcsont és a fogak egyéni "lefutását", nem pedig sablon alapján készül el egy viaszharapás alapján.

Milyen típusú fogpótlások készítésekor lehet szükség egyéni harapásregisztrálásra?

Általánosan elmondható, hogy minél kiterjedtebb egy fogpótlás, annál fontosabb a harapás egyéni beállítása. Abban az esetben, ha csak 1-2 fogat érint a pótlás, például egy szóló korona, vagy kisebb tagszámú híd készül, úgy elegendő lehet a hagyományos harapásregisztrálás, melyet viaszharapás-vételnek is neveznek. A sok saját fog ugyanis tökéletesen leképezi a fogtechnikus számára azt a helyzetet, amire az új koronát el kell készítenie. 

Vannak persze kivételek, ahol az egyéni harapasi forma, vagy pl. a front fogak állása eltér az átlagostól, ott már 1-2 fog pótlása esetén is hasznos a szájban levő információt pontosan átadni a fogtechnikusnak. Ez kizárólag arcíves regisztrációval lehetséges.

Amennyiben több fog egyidejű pótlása a feladat, mint például hosszabb hidak, vagy kivehető fogpótlások, implantátumon rögzített fogpótlások – mindenképp szükség van a megfelelő egyéni harapásregisztrálásra.

Ízületi problémája van, vagy arra hajlamos?

Ma a rágóizületi problémák sajnos a lakosság nagy részét érintik. Ennek mértéke az enyhe kattogástól a kiterjedt fájdalomhoz társuló mozgáskorlátozottságig terjedhet.

Az okok között pszichés tényezőket (stressz, szorongás stb.) is számon tartanak, de a probléma okozója egy olyan fogpótlás is lehet, mely megváltoztathatja a fogak és az ízület mozgáspályáját.

Kiterjedt fogpótlások készítésénél tehát, főleg ha a Paciens ízületi gondokra hajlamos, célszerű arcíves harapásregisztrációval kiegészíteni a kezelést. Az eljárás azt szolgálja, hogy az egyes páciensek egyedi adottságai átvihetők egy artikulátornak nevezett szerkezetre (lásd lent). A fogtechnikus ebben az artikulátorban készíti el a fogműveket, fogpótlásokat, melynek célja a begipszelt minták összeillesztése, és azok mozgásának szimulálása.

A fogtechnikus artikulátor segítségével határozza meg a készülő fogmű helyzetét. Ha nincs egyéni érték, akkor középértéken állítják be, ami olyan, mintha mindenki harapását azonosnak, mondhatni átlagosnak tekintenék. Természetesen így is megfelelő rutinnal elkészíthető a kényelmes fogpótlás, azonban a fogászati technológia is folyamatosan fejlődik, a kerámia pótlások illeszkedésének tökéletesnek kell lennie.

A modern egyéni harapásregisztrálás lehetőségének megteremtése komoly eszköz beruházást jelentett mind a rendelő, mind a fogtechnikai laboratórium részéről.

Fontos megjegyezni, hogy alapvetően nem önálló, külön szolgáltatásról van szó, hanem az szervesen kapcsolódik a kiterjedtebb fogpótlások készítéséhez annak érdekében, hogy minőségileg jobb pótlásokat adhassunk át ügyfeleinknek.

Kérjen időpontot még ma!

Köszönjük jelentkezését!

Orvosaink akiknek ez a szakterülete: