Regeneratív parodontológiai műtét

Csontpótlás, regeneratív műtétek

A fogágybetegségnek léteznek olyan formái, amelyek a csont kráterszerű pusztulásával járnak. Ebben az esetben beszélünk vertikális csonttasak kialakulásáról. Többgyökerű fogak gyökerei között is elpusztulhat a csont. Bizonyos esetekben lehetőség van ilyen probléma esetén is arra, hogy helyreállítsuk, azaz regeneráljuk a fogágyat. Ezt a célt szolgálják a regeneratív műtétek. 

A regeneráció során az elpusztult szövetek az eredetivel azonos típusú és funkcionalitású szövettel pótlódnak. A tudomány mai állása szerint ezen beavatkozás még csak korlátozott mértékben, és csak bizonyos esetekben kivitelezhető.

A beavatkozásról röviden

A beavatkozás helyi érzéstelenítésben végezhető. Célja, hogy a fogak körül elpusztult csont visszaépüljön, illetve a meglazult fogak újból megrögzüljenek, gyulladásmentesség fenntartása mellett.

Mire jó ez a technika?

A regeneratív technikával sokszor olyan fogak megmentése válik elérhetővé, amelyek hagyományos íny alatti tisztítás után nem szilárdulnának meg kellőképpen, mert hiányzik körülöttük az elégséges mennyiségű csont. Sok esetben a kialakult csonthiány nem teszi lehetővé a fogbeültetést, bizonyos esetekben ilyenkor is alkalmazható a regeneratív technika. A fogínyt érintő problémák orvoslása esetén is eredménnyel alkalmazható az eljárás, leginkább az előrehaladott fogágybetegség miatt meggyengült fogak megmentése érdekében végzik a beavatkozást.

Mikor végezhető regeneratív műtét?

Olyan esetben, amikor/ha:

 •  a Paciens szájhigiénéje kifogástalan,
 • a fogágybetegség inaktív stádiumban van
 • jó a páciens általános egészségi állapota
 • a páciens nem dohányzik
 • amennyiben a csontdefektus csonttal valamelyest körülhatárolt, valamint
 • ha az oki terápia sikeres volt, a gyulladás jelei nem mutatkoznak

Hogyan zajlik egy regeneratív műtét?

 1. A beavatkozás első lépéseként alaposan érzéstelenítünk minden olyan területet, amelyre a műtét kiterjedhet.
 2. Az érzéstelenség beállta után az ínyszélnél ejtjük meg az első metszést, amit szükség esetén függőleges metszésekkel egészítünk ki.
 3. Óvatosan leválasztjuk egy tompa műszerrel az ínyt alapjáról.
 4. Áttisztítjuk a szabaddá váló gyökérfelszíneket, majd lesimítjuk, hogy a gyógyulás sikerét rontó baktériumokat eltávolíthassuk.
 5. Amennyiben indokolt, regeneratív anyagot (pl. a videóban bemutatott Emdogaint) felvisszük a gyökérfelszínre, illetve a csontkrátert csontpótló anyaggal töltjük fel.
 6. Ez után történik a membrán behelyezése, amit rögzítünk környezetéhez.
 7. Befejezésül visszafektetjük az ínyt és szorosan zárjuk varratokkal.

A műtét kb. egy-másfél órát vesz igénybe, de időtartama nagyban függ az érintett műtéti terület nagyságától.

Mi is ez a regeneratív anyag?

Mire kell számítani a műtétet követően? Mik a szükséges teendők?

 • A műtét után - minden szájsebészeti beavatkozáshoz hasonlóan - nem tanácsos étkezni addig, amíg az érzéstelenség tart.
 • A műtétet követő napokban jelentkezhet enyhe, legfeljebb közepes fájdalom, amelyre igény szerint fájdalomcsillapítót szedhet (ezt fel is írjuk Önnek).
 • A műtéti területet óvatosan, de alaposan kell fogkefével, fogköztisztító kefével tisztítani.
 • Fogmosást követően klórhexidin tartalmú öblögetőt szükséges alkalmazni.
 • A műtétet követő első héten az orvos utasítása szerinti gyakorisággal kell jönni kontrollra jönni rendelőnkbe, ellenőrzés és átöblítés céljából (fontos ellenőrizni, hogy a membrán a helyén van-e).
 • A varratszedés a műtétet követően egy héttel történik.
 • A műtétet követően is szükséges az orvosi kontroll, ennek gyakoriságáról a kezelőorvosa tájékoztatja Önt.
 • A nem felszívódó membránt 4-6 hétig benntartjuk, majd második műtéttel (melynek időtartama az elsőnél lényegesen rövidebb) eltávolítjuk.
 • 6 hét után havonta, később háromhavonta szükséges további kontrollvizsgálat.
 • A teljes gyógyulás 9-12 hónapot vesz igénybe, ekkor röntgenfelvétellel ellenőrizzük a műtét sikerét.

A regeneratív beavatkozások nagy precizitást és gyakorlatot igénylő műtéti technikák. Fogászatunkon az Ön maximális biztonsága érdekében magasan képzett, rutinos, valamint kiemelkedően empatikus orvosok és asszisztensek közreműködésével hajtjuk végre ezen műtéteket!

Jelentkezzen be szakorvosunkhoz!

Köszönjük jelentkezését!

Orvosaink akiknek ez a szakterülete: