Fogfehérítés

A fogak elszíneződése egy természetes, de nem visszafordíthatatlan folyamat. A fogzománc felülete könnyen magába zárja a színes ételek, italok és dohányzás által hagyott nyomokat. 

Napjainkban a szép mosoly,  több munkakörben már elvárássá vált, a fehérebb fogsor az emberek önbizalmát is növeli, ha magabiztosan mosolyoghat, ragyogó fogai ápolt, önmagára igényes külsőt kölcsönöznek viselőjének.

MIlyen kezelések szükségesek a fogfehérítést megelőzően?

A fogfehérítést megelőzően javasolt egy általános fogászati szűrésen részt venni, melynek során felmérjük a fogak állapotát. Amennyiben a konzultáció alkalmával a specialistánk szuvas fogat talál, vagy pl. töméscserét javasol, úgy ezeket a kezeléseket érdemes elvégeztetni a fogfehérítés megelőzően.

Melyek a fogfehérítés alapvető típusai?

 • 6% PEROXIDTARTALMÚ (kozmetikai) RENDELŐI FOGFEHÉRÍTÉS**
 • OTTHONI FOGFEHÉRÍTÉS
 • BELSŐ FOGFEHÉRÍTÉS – Gyökérkezelt fogak esetében***


Nézze meg akciós ajánlatunkat! DENTOPrémium, Önnek.


**Megjegyzés: 2012 októbere óta új EU-s szabályozás lépett életbe a peroxid tartalmú fogfehérítő anyagok alkalmazásával kapcsolatban. Ennek értelmében kozmetikai kezelésként maximum 6%-os hidrogen-peroxid tartalmú anyag használata megengedett. Fogorvosok – indokolt esetekben – továbbra is alkalmazhatnak ennél erősebb fehérítő hatású anyagot.


***A gyökérkezelt fogak fehérítése ugyan olyan rutin eljárásnak minősül, mint a sima fogfehérítés. Az általában több alkalmas kezelés során a fogorvos a fogbélbe juttatja a fogfehérítő anyagot, mely belülről fejti ki fehérítő hatását.


5 pont arról, hogy miért javasoljuk a rendelői professzionális fogfehérítést

1. A kezelést szakember végzi, az előírt protokollt betartva, a megfelelő biztonság mellett.

2. Figyelemmel vagyunk az Ön idejére. A fogfehérítés maximum 1 órát vesz igénybe.

3. Hatása hosszan tart.

4. Nem jut a fehérítő anyagból még kis mennyiségben sem a szervezetébe.

5. Nincs szükség lenyomatvételre, modern technológiát alkalmazunk.


Beyond POLUS LED-fogfehérítő eszközünk sikeresen kombinálja a halogén és a LED-technológiát, és magas intenzitású hidegfénnyel működik, ezáltal hatékonyabb és kíméletesebb, mint a normál LED-lámpás társai.


Miért is előnyös Önnek a hidegfényes rendelői fogfehérítés?


1. Mert a technológia katalizálja a fogfehérítő anyagot, fokozza a hatékonyságot, így átlagosan 6-8 árnyalattal fehérebb fogak érhetőek el csupán kb. 1 óra leforgása alatt.

2. Az általunk alkalmazott technológia a piacon elérhető legfejlettebb fényszűrő technológiával rendelkezik, ezáltal a kezelés teljes mértékben mentes a fogakat és nyálkahártyát károsító UV és infravörös sugaraktól.

3. Tehát a fogbél, azaz a fogideg sem károsodik, nincs morfológiai változás!

4. A fehérítő folyadék vízbázisú, nem érintkezik az ínyével, nem károsítja a fogzománcot.

5. Nálunk nem éri fogait hőterhelés (a lámpa fénye miatt), mint az alternativ fehérítő rendszereknél, melynek eredménye fokozza a paciens kezelés közbeni komfortérzetét, és csökkenti a fogérzékenység kialakulásának kockázatát!


A rendelői fogfehérítés 4 egyszerű lépése


 1. Első lépésben, a fogfehérítést megelőzően, minden esetben egy teljes körű fogtisztítást végzünk (fogkő eltávolítás);
 2. Ezt követően felhelyezésre kerül az íny és nyálkahártya védő anyag;
 3. Harmadik lépésként a fogak felszínére felkerül a zselés állagú fogfehérítő anyag, melyet kék fényű lámpával alkalmanként max. 15 percig világítunk meg;
 4. A zselé eltávolítása után, új zselét helyezünk fel a fogra, amit szintén újabb max. 15 percig aktiváljuk. (A teljes fehérítési folyamat időtartama 3x15 perc, ami az alapos tisztításokkal, az aktiválandó fehérítő gél és az előírt védelmi eszközök felhelyezésével hosszabbodik meg, mindezt az Ön biztonsága érdekében.)


Miben tér el az otthoni fogfehérítés az eddig bemutatottaktól?

Otthoni fogfehérítéshez először lenyomat alapján, egy, a fogakra pontosan illeszkedő sín készül a fogtechnikus által. Ebbe a sínbe fogfehérítő gélt kell tölteni, majd felhelyezni a fogakra. Az otthoni fogfehérítést többször meg kell ismételni, hogy a kívánt hatást elérhessük vele, így ez időigényesebb, kevésbé kontrollált és alacsonyabb hatékonyságú eljárás a fogak fehérítésére.


Hogyan őrízhetem meg a fogaim fehérségét a beavatkozást követően?


Fogfehérítés utáni teendők

Az elért eredmény tartóssága függ az életmódtól, mivel bizonyos ételekben, italokban lévő pigment anyagok, idővel a fogak visszaszíneződését okozhatják. Ezt elkerülendő javasolt az színmegtartó kezeléshez, egyéni fogfehérítő sín elkészítése.


Javasoljuk, hogy a kezelést követő min. 48 órán át

 • ne fogyasszon erősen színező ételeket (pl: cékla, piros gyümölcsök, citrus félék, szójaszósz, curry stb.,)
 • kerülje továbbá az erősen színező italokat is (pl – vörösbor, szénsavas üdítők, cola, kávé, fekete tea)
 • és mellőzze a dohányzást.


Mit gondolunk a fogfehérítéses "házi praktikákról"?

Az interneten többféle otthoni praktika is olvasható az elszíneződött, sárga fogak fehérítésére. Ezek közül a leggyakoribb a szódabikarbónás dörzsölés és a citromos fogfehérítés. Egyiket sem javasoljuk, mert a fogzománcon a mechanikai (szódabikarbóna) vagy a savas (citrom) hatások visszafordíthatatlan sérüléseket okozhatnak. A sérült zománc után pedig egyenes út vezet a fogérzékenységhez, majd a fogak szuvasodásához.

A rendelőnkben végzett, vagy az általunk ajánlott otthoni fogfehérítési eljárások biztonságosak, nem okoznak maradandó károsodást, klinikai vizsgálatok bizonyítják hatékonyságukat.


Rendelkezik-e a (kontrollált, szakember által végzett) fogfehérítés bármilyen mellékhatással?

A fogak fehérítését követően néhány esetben felléphet fogérzékenység, ezt az átmeneti állapotot is igyekszünk minimalizálni, azonban ez a kellemetlenség nem a fogak károsodását jelenti.

Kiegészítő kezelésként ajánljuk a Tooth Mousse gél kúra szerű használatát.


Megválaszoljuk a 4 leggyakrabban hangoztatott tévhitet a fogfehérítésekkel kapcsolatban!


1. A fogfehérítés roncsolja a fogakat.

Ezt tekinthetjük a fogfehérítéssel kapcsolatos első és legelterjedtebb tévhitnek. A híresztelésekkel ellentétben, a fogfehérítés nem káros a fogakra, hiszen a fogfehérítési eljárás csupán kivilágosítja az elszíneződéseket, a zománc belső szerkezetében nem idéz elő változásokat. A kezelés során a fehérítő gél a megvilágítás hatására lebomlik, az így felszabaduló oxigén pedig a fogzománc mikrobarázdáiban, nem pedig a fog belsejében hat, így roncsoló hatása nincs.


2. A fogfehérítés fölösleges, mert a fogak fehérségének és egészségének megőrzéséhez elegendő a rendszeres fogmosás.

Az általános hit ellenére a fogak egészségének megőrzéséhez nem elegendő a rendszeres fogmosás, mivel a hagyományos fogkefe nem alkalmas arra, hogy minden lerakódást és elszíneződést tökéletesen el tudjunk távolítani.

A fogmosás hatékonyságát növelheti a fogselyem és a fogköztisztító kefék használata, azonban még ezek se nyújtanak 100%-os eredményt.

A lerakódott fogkő a baktériumok szaporodásának táptalaja, ha ezt figyelmen kívül hagyjuk és elhanyagoljuk, akkor számos fogínybetegség és egyéb szövődmény forrása lehet.


3. A fogkrémek ugyanúgy fehérítik a fogainkat.

A drogériák polcain számtalan fogfehérítő hatású fogkrém található. A reklámok azt ígérik, hogy pár hét használatot követően ragyagóan fehér, ún. Hollywood-i mosoly lesz az eredmény.

A helyzet ezzel szemben az, hogy a fogfehérítő fogkrémek hatékonysága kétséges, és jobb, ha senki nem vár tőlük csodát. A napi szennyeződéseket nagyon szépen eltávolítják, de érdemben fehérebb fogakat nem eredményeznek. Ráadásul a bennük található mikroszemcsékkel vigyáznunk kell, mert a fogzománcot is károsíthatják.


4. A házi praktikák sokkal kíméletesebbek és egészségesebbek, mint a speciális fogfehérítés.

Ugyan erről már korábban írtunk, fontosnak tartjuk ezt a témát újra kiemelni. Az interneten olvasható praktikák veszélyt jelentenek a fogakra nézve. A dörzsölés és a savas közeg visszafordíthatatlan sérülést képesek okozni a fogzománcon. A közvetlen várható következmény pedig fogérzékenység, majd fogszuvasodás lehet. A saját érdekében kerülje az effajta kezdetben olcsóbbnak és egyszerűbbnek tűnő, de potenciálisan jelentős későbbi költségeket okozó kontrollálatlan kezeléseket.További kérdései vannak? Gyakran ismételt kérdések és válaszaink


A fájdalom kérdése szinte az összes fogászati beavatkozásnál felmerül, így a fogfehérítésnél is. Ettől azonban nem kell tartania, ha az általunk használt technológiával végezteti el a fehérítést.

A fogászati fogfehérítés során egy úgynevezett fehérítő gélt használ a fogorvos, ami fény hatására lebomlik, és az így felszabaduló oxigén végzi el a „munkát” a fogak felszínén. A beavatkozás tehát semmilyen fájdalommal nem jár, azt viszont fontos kihangsúlyozni, hogy egyéni érzékenységek ritkán előfordulhatnak.

Akinek fokozottan érzékenyek a fogai, annak érdemes már a kezelés előtt felkészülnie – erre speciális gélek állnak rendelkezésre –, illetve a fehérítés után is kialakulhat hidegre-melegre történő érzékenység, de ez is jól kezelhető. Minden esetben jelezze fogérzékenységét orvosának, hogy a megfelelő megoldást találjuk meg közösen az Ön számára.

Jó egészségi állapotú, fogínybetegségben nem szenvedő páciensnek. 

Akik nincsenek megelégedve a fogaik eredeti színével.

 • UV fény, fényterápiára érzékeny pácienseknek
 • Fogínygyulladásban, fogágybetegségben szenvedő pácienseknek
 • Melanómával rendelkező pácienseknek
 • Erősen kopott fogak és fognyak esetén
 • Akik a következő gyűjtőnévvel szereplő fényérzékeny gyógyszereket szednek: Chlorthiazide, Hydrochlorothiazide, Naprozyn, Oxaprozin, Nabumetone, Piroxicam, Doxicycline, Ciprofloxacin, Oflaxoacin, Psolarens, Democlocyline, Norfolxoci, Sparfloxacin, Sulindac, Tetracycline, St. John’s Wart Isotretinoin, Tretinoin

Tapasztalataink szerint a rendelői fehérítési eljárással látványos eredményt lehet elérni. A kezelés fájdalommentes, esetenként enyhe fogérzékenység léphet fel. A 16 árnyalatból álló fogfehérítési skálán 6-7 fokozatot tud fehéríteni, így nyugodtan kijelenthetjük, hogy ma a piacon található leghatékonyabb fogfehérítő kezeléseket tudja a DENTOP-ban igénybe venni.

Alapvetően az életmódtól függ. Amennyiben jó a szájhigiéniája és nem fogyaszt sok színezőanyagot tartalmazó ételt-italt (tea, cola, kávé, dohányzás, stb.) az eredmény akár években mérhető. Aki mégis napjában többször fogyaszt ilyen termékeket, náluk sincs gond, mert évente egy 2-3 napos otthoni sínes fehérítéssel kielégíthetően fenntartható az eredmény.

A kezelést fél évnél gyakrabban semmiképp nem javasoljuk megismételni. Általában az a tapasztalat, hogy évente érdemes megismételni, vagy otthoni sínes fehérítéssel a kívánt állapotot megőrizni, hogy a megfelelő fehérség hosszabb távon fenntartható legyen legyen.

Nem, ezért van szükség egy precíz kezelési terv elkészítésére, melyben pontosan meghatározzuk a kezelések sorrendjét. A fogfehérítés után lehetőség van a régi tömések, pótlások cseréjére, így egységes, szép fogszín és mosoly érhető el.

Igen. Amennyiben van fogkő a fogak felszínén, akkor azt a fogfehérítés előtt feltétlenül el kell távolítani. Ennek alapvető okat, hogy a fogkő nem fehéríthető, ezért a fehérítés hatékonysága drasztikusan lecsökken, amennyiben a kezelés előtti fogfelszín nem teljesen tiszta és egészséges.


Kérjen időpontot fogfehérítési specialistáinkhoz, Pacienseinket minden esetben személyes higiéniai tanácsadással látjuk el!


Köszönjük megkeresését!

Orvosaink akiknek ez a szakterülete:

Kiss Gábor

"Fogászatunkon csak a legjobb elég jó. Minőségi ellátást biztosítunk, személyre szabottan, Önt, mint Embert középpontba állítva."

További információ
Kiss Gábor Praxismenedzser, dentálhigiénikus