Fogszabályozás

A tökéletes mosolyért, felnőtt korban is!

Manapság mindenki szép mosolyra vágyik, mely a magabiztos megjelenés zálogává vált. A fogszabályozás a modern technikának köszönhetően kortól függetlenül bárki számára elérhető. Legyen szó akár rögzített, akár a sínes fogszabályozó készülekekről!

Mikor szükséges fogszabályozó?

A fogszabályozó kezelésre nem csak esztétikai okok miatt kerülhet sor: fogszabályzóval kisgyermekeknél gyakran rossz szokások szüntethetőek meg, az állcsontfejlődés is befolyásolható segítségével. Felnőtteknél sem csupán az esztétikai korrekciók teszik indokolttá, hanem szükség lehet rá fogpótlások készítése előtt, állkapocsizületi problémák miatt, vagy fogágybetegek kezelésének is része lehet.

A fogszabályozással tehát nem csak a szabályos mosoly helyreállítására törekszünk, hanem a megfelelő harapási forma, a funkcionalitás kialakítására is.


Csak gyerekkortól érdemes?

Célszerű már kisgyermekkorban meglátogatni a fogszabályozó szakorvost, hiszen ekkor kezdődik a vegyesfogazat időszaka. Itt még idejében észrevehetőek a rossz szokások, többnyire kivehető készülékekkel is elérhető a kívánt eredmény. Előfordul, hogy gyermekek kezelésénél logopédus kollégával dolgozunk együtt a tökéletes végeredmény elérése érdekében.

Ugyanakkor felnőtt korban sem kell lemondani a fogszabályozásról: a modern készülékeknek köszönhetően állcsontfejlődés után is elvégezhető a fogszabályozó kezelés.


Gyermekek fogszabályozásáról itt olvashat részletesen


Lépésről lépésre

Rendelőnkben az első találkozás alkalmával felmérjük a fogazat állapotát, lenyomatot veszünk az állcsontokról, fotókat készítünk, speciális röntgenfelvételekre adunk beutalót, és megbeszéljük páciensünkkel igényeit, hogy miért szeretne fogszabályozót.

A második találkozásnál a lenyomatok alapján készített minták, röntgenek és fotók elemzését követően többféle kezelési alternatívát és árkalkulációt adunk át páciensünknek, ami tartalmazza a fogszabályozás teljes időtartamát magába foglaló részletes tervet.

Rendelőnkben alkalmazzuk a fogszabályozó készülékek valamennyi típusát, legyen az kivehető; rögzített – ezen belül: fém, esztétikus vagy láthatatlan, kivehető sínes megoldás.Damon Q és Damon Clear ragasztott (rögzített) fogszabályozók

Damon System – Lágy (értsd: biológiai) erőkkel működő fogszabályozó rendszerek

A hagyományos fogszabályozókhoz képest a Damon készülékeket úgy fejlesztették ki, hogy működésük a sokkal kisebb súrlódás elvén alapuljon. Ennek segítségével a kötőelemek (brekettek és tubusok - lásd alább a magyarázatot ezen kifejezésekhez) és az ívek közötti súrlódás lecsökken, ennek köszönhetően a fogak sokkal kisebb erőkkel mozgathatók, akár felnőtt korban is. Gyorsabb is a kezelés, mint a normál, rögzített készülékkel.


A nagy oldalirányú tágító képességnek köszönhetően nagyfokú torlódásokaat is foghúzás nélkül lehet megoldani, szép esztétikai eredményekkel.


Felnőtt korban foghúzás és állcsontműtét nélkül ez készülék és a hozzá tartozó alkalmazási eljárás az esetek 90-95%-ban eredményesen alkalmazható.


Damon fogszabályozó készülékek előnyei:

Önligírozó, speciálisan felépített készülékek, beépített ív rögzítő zárakkal

 • Rövidebb kezelési idő
 • Kevesebb aktiválási alkalom (átlagos 4 hét helyett 6-8 hét)
 • A fogakat gyorsabban mozgató High-tech ívek
 • Legkomfortosabb fogszabályozó készülékek
 • A biológiai erők alkalmazásának köszönhetően fog- és csontbarát
 • Finom erőknek köszönhetően a fogágy is jobban reagál a kezelésre, elsősorban a gumi rögzítő elemek hiánya miatt
 • Könnyebb tisztán tartani, mint a hagyományos készülékeket


Miből áll a rögzített fogszabályozó készülék?

A rögzített fogszabályozó készülékek fő alkotóelemei az alábbiak: 


 • brekettek (fogakra ragasztott tappancsok) - ezek kerülnek a metszőfogakra, szemfogakra és a kisőrlőkre.
 • tubusok - melyek a breketteknél nagyobb méretű tappancsok, a nagyőrlőkre rögzülnek. 
 • gyűrűk - nagyőrlőknél alkalmazható a tubus helyett, de tubussal könnyebb a fog tisztán tartása, valamint kényelmesebb viseletet is biztosítanak a tubusok.
 • ívek - a breketteket és a tubusokat az ív köti össze, melyet több alkalommal cserélnek a fogszabályozó kezelés során.


Mi a hatásmechanizmus?

Az ív mentén a breketteken és a tubusokon át mozgatjuk a fogakat. Vékony ívekkel (kisebb erők alkalmazásával) kezdődik a kezelés, majd egyre vastagabbakra cserélődnek - végig szabályozott fogszakorvosi kontroll mellett, ahogy az ívek által közvetített erő fokozódik.


Egyszerre történik a felragasztásuk alul és felül?

Jellemzően nem. A ragasztás 1-2 hét különbséggel történhet alulra és felülre, hogy könnyebb legyen a készülékhez való alkalmazkodás. Persze nincs kizárva az sem, hogy egyszerre kerülnek rögzítésre mind az alsó, mind pedig a felső fogívre.


Mennyi idő alatt lehet megszokni a készüléket?

Az alkalmazott készülékhez jellemzően 3-5 nap, vagy rosszabb esetben 1 hét leforgása alatt hozzá lehet szokni. A kezelés folyamán az un. aktiválások (kontroll, ívcserék, stb.) a kezelés első 8-10 hónapjában 2 havonta történnek, ezt követően pedig havonta.


A levétel, vagy más néven, eltávolítás is külön történik?

Nem. A levétel egyszerre történik a kezelés aktív fázisának befejeztével.

Szemléltető példa front-régióban (3-3) esztétikus brekettek alkalmazására

Ragasztott fogszabályozó készülékek - Gyakran feltett kérdések

Az első konzultációs időpont alkalmával minden esetben rögzítésre kerülnek az allergiás panaszok, így a fogszabályozó szakorvos is figyelembe veszi a készülékek ajánlásánál a fémallergiát. Rendelőnkben több féle teljesen fémmentes készüléket kínálunk Pácienseinknek, így a fémallergiások is nyugodt szívvel vághatnak bele a kezelésbe.

A rögzített fogszabályozó készülék felragasztása teljes mértékben fájdalommentes. A felhelyezés során a fogak felszíne letisztításra kerül, majd minimális ragasztóanyaggal, pontos megfelelő pozícióba illesztés után felragasztásra kerülnek a tappancsok (bracketek), melyeket speciális lámpával való megvilágítással stabilizálunk. Ezek után kerül behelyezésre az ív, amely összefogja a bracketeket.

A fogszabályozó készülék felhelyezés után szokatlan érzést kelthet, de pár nap után teljesen természetes válik viseletük. Előfordulhat pár napos fogérzékenység, az íny, nyelv és ajkak irritációja, melyet több folyadék fogyasztásával mérsékelhetünk. A kifejezetten erre a célra készített viasz fogszabályozóra felhelyezése is enyhítheti a kezdeti kellemetlen tüneteket.

A fogszabályozó készülék és a brackettek ragasztására használt ragasztó sem károsítja a fogakat. A fogak tisztítására kiemelkedő figyelmet szükséges fordítani a fogak nehezebben tisztíthatósága miatt, de ehhez speciális fogszabályozó készülékekhez készített eszközök nyújtanak segítséget.

A kezelési tervben foglaltak a fogak általánosan vett mozgási idejével kalkulálnak, azonban minden páciens más, így az életkor, aktiválások sűrűsége, csontszerkezet, leesett brackettek is befolyásolhatják a kezelés időtartalmát.

A retenciós készülék funkciója, hogy a fogakat helyben tartsa a fogszabályozás után, ameddig az állcsont, az íny és a lágyrészek alkalmazkodnak a fogak új helyzetéhez, megelőzve azok eredeti helyzetbe való visszamozdulását. 

Rögzített fogszabályozó esetében 1-2 évig szükséges a retenciós készülék hordása.

Rögzített készülékeink megszokását segítő viaszt mi most ingyen adjuk!

...mert kell egy kis extra gondoskodás!

Jellemzően a fogszabályozás kezdeti szakaszában előnyös, segíti a brekettek/tappancsok viselésének megszokását, csökkenti az esetlegesen fellépő nyálkahártya-irritációt. Megesik ugyanis, hogy a fogszabályozó felhelyezését követően a brekettel érintkező lágyszövetek sérülést szenved(het)nek el a mechanikai irritációtól. Egyszerűen egy kis golyót gyúrva a viaszból, be kell kenni vele a tappancsot a kívánt hatás eléréséhez. A viasz számos ízben kapható.


Forduljon hozzánk bizalommal, ismerje meg a fogszabályozás változatos világát! Visszaadjuk önbizalmát! Jelentkezzen be fogszabályozás konzultációnkra!

Köszönjük megkeresését!

Orvosaink akiknek ez a szakterülete:

Dr. Pém Barbara

"...mert valóban a mosoly a legerőteljesebb az arc összes gesztusai közül. Segítek, hogy bátran mosolyoghass!"

További információ
Dr. Pém Barbara Fogszabályozás szakorvosa, rögzített megoldások specialistája