Rögzített fém fogszabályozó készülékek

Az önligírozó (lágy erőkkel ható) fém fogszabályozó - a "modern klasszikus"

Szép mosoly, rekord idő alatt! Bárki aki vállalja a fogszabályozó kezelése során a készülék “láthatóságát”, az számos előnyöket élvezhet. A legfontosabb előnyök közé tartozik a gyors, látható eredmény, rövidebb kezelési idő és a bracket kisebb mérete által biztosított komfort érzet, mely más, paramétereiben nagyobb, esztétikus bracket esetében kevésbé biztosított. Nem utolsó sorban fontos megemlíteni, hogy számos komplexszebb esetnél csak ez a típusú készülék nyújt tökéletes végeredményt, mert több lehetőséget biztosít a bonyolultabb mechanikák alkalmazására.


Miért érdemes a lágy erőkkel ható készüléket választani?

  • önligírozó – lágy erőkkel mozgat --> kíméletes
  • ellenáll a szennyeződéseknek
  • prémium minőségű fém brackettek
  • könnyen tisztítható
  • könnyen nyitható


A hagyományos fogszabályozókhoz képest ezeket a biológiai erőkkel dolgozó készülékeket úgy fejlesztették ki, hogy működésük a sokkal kisebb súrlódás elvén alapuljon. Ennek segítségével a kötőelemek és az ívek közötti súrlódás lecsökken, ennek köszönhetően a fogak sokkal kisebb erőkkel mozgathatók, akár felnőtt korban is.

Az ívek rögzítésre beépített záraknak köszönhetően a terhelő erő akár sokszorosan kisebb lehet, mint a hagyományos „gumis” rendszerek esetében.


Esztétikus rögzített fogszabályozót szeretne?


Az esztétikus készülékeknél a front-régióban, azaz az esztétikailag leginkább látható fogfelszínekre zafír-breketteket ragasztunk. Ezzel a fémes megoldásnál kevésbé feltűnő rögzített fogszabályozót hordhat a paciens, ha adott esetben nagyobb mozgatásra van szükség, mint amire a láthatatlan fogszabályozás lehetőséget nyújt.

Az esztétikai szempontból beszélhetünk 3-3, vagy 5-5 verziókról, ami leegyszerűsítve annyit tesz, hogy (3-3) a szemfogakig, vagy (5-5) a 2. kisőrlőig alkalmazunk zafír brekettet. Ez utóbbi esetben fém tappancs kizárólag a nagyőrlőkre kerül, melyek már a látható esztétikai zónán jellemzően kívül esnek.

Ezekről a fenti - esztétikus készülékekről szóló - linkre kattintva láthat az oldalon bemutató modelleket is, ahol a felső állcsonton 5-5, az alsón pedig 3-3-ig kerültek esztétikus brekettek alkalmazásra.


Gyakran ismételt kérdések


Az első konzultációs időpont alkalmával minden esetben rögzítésre kerülnek az allergiás panaszok, így a fogszabályozó szakorvos is figyelembe veszi a készülékek ajánlásánál a fémallergiát. Rendelőnkben több féle teljesen fémmentes készüléket kínálunk Pácienseinknek, így a fémallergiások is nyugodt szívvel vághatnak bele a kezelésbe.

A rögzített fogszabályozó készülék felragasztása teljes mértékben fájdalommentes. A felhelyezés során a fogak felszíne letisztításra kerül, majd minimális ragasztóanyaggal, pontos megfelelő pozícióba illesztés után felragasztásra kerülnek a tappancsok (bracketek), melyeket speciális lámpával való megvilágítással stabilizálunk. Ezek után kerül behelyezésre az ív, amely összefogja a bracketeket.

A fogszabályozó készülék felhelyezés után szokatlan érzést kelthet, de pár nap után teljesen természetes válik viseletük. Előfordulhat pár napos fogérzékenység, az íny, nyelv és ajkak irritációja, melyet több folyadék fogyasztásával mérsékelhetünk. A kifejezetten erre a célra készített viasz fogszabályozóra felhelyezése is enyhítheti a kezdeti kellemetlen tüneteket.

A fogszabályozó készülék és a bracketek ragasztására használt ragasztó sem károsítja a fogakat. A fogak tisztítására kiemelkedő figyelmet szükséges fordítani a fogak nehezebben tisztíthatósága miatt, de ehhez speciális fogszabályozó készülékekhez készített eszközök nyújtanak segítséget.

A fogszabályozó készülék nem gyorsítja, azonban a bracketek körül könnyeben lerakódhat a lepedék, ami ha nincs körültekintően, rendszeresen tisztítva fogszuvasodáshoz vezethet.

A bracketek körül könnyeben megül a lepedék, így ennek a területnek a tisztítása kiemelkedően fontos. Számos kifejezetten fogszabályozáskor használható fogtisztító eszköz alkalmazható, mint például az egyedi, ragasztott fogszabályozóhoz kialakított fogkefe, fogköztisztító kefe, egycsomós fogkefe, elektromos fogkefe. Ezek használatáról szakorvosunk és higiénikusaink nyújtanak teljes körű tájékoztatást.

A kezelési tervben foglaltak a fogak általánosan vett mozgási idejével kalkulálnak, azonban minden páciens más, így az életkor, aktiválások sűrűsége, csontszerkezet, leesett bracketek is befolyásolhatják a kezelés időtartalmát.

Ilyen esetben minél hamarabb célszerű értesíteni a fogszabályozó szakorvost és időpontot egyeztetni a probléma kezelésére. Ha a leesett bracket nem kerül időben visszaragasztásra, a fog elkezdhet visszamozdulni az eredeti, fogszabályozás előtti helyzetébe.

A retenciós készülék funkciója, hogy a fogakat helyben tartsa a fogszabályozás után, ameddig az állcsont, az íny és a lágyrészek alkalmazkodnak a fogak új helyzetéhez, megelőzve azok eredeti helyzetbe való visszamozdulását. 

Rögzített fogszabályozó esetében 1-2 évig szükséges a retenciós készülék hordása.

A fogszabályozó készülék nem akadályoz a sportolásban, de külső rögzített készülék esetében a küzdő-és csapatsportok űzésénél célszerű fogszabályozó készülékhez készített fogvédőt használni.

Jelentkezzen be fogszabályozás konzultációnkra!


Köszönjük megkeresését!