Mikroszkópos gyökérkezelés

A mikroszkópos gyökérkezelés a mai gyökérkezelési technológiák közül a legprecízebb és legmodernebb fogmegtartó eljárások közé tartozik.


Azáltal, hogy az orvos nagyítás alatt lát bele a gyökércsatornába, egészen annak mélyéig, nem marad vissza gyulladt rész, törmelék vagy baktériummal szennyezett felület. Ez a sikeres gyökérkezelés egyik legfőbb feltétele. 


A mikroszkópos gyökérkezelés legnagyobb előnyeként említhető a fogászati mikroszkóp nagyító funkciója, ugyanis a fogorvos többszörös (akár 30x-os) nagyításban látja a fogat és a gyökércsatornákat. Ezáltal a szabad szemmel, hagyományos gyökérkezelés során nem látható területek is feltérképezhetők és kezelhetőek, mint pl. a rejtett gyökércsatornák, így nagymértékben növekszik a kezelés sikervalószínűsége és hatékonysága. Akár kézi, akár gépi gyökércsatorna tisztító módszerről beszélünk és sokkal precízebben végezhető el a gyökércsatornák tömése is.

Fontos kiemelni, hogy a nagyításban végzett kezelés miatt kevesebb foganyagot kell eltávolítani. MInél több foganyag megtartására van lehetőség, annál tovább válik megtarthatóvá az érintett fog.

Közvetlen megvilágítás előnye: a mikroszkóp fejbe épített speciális LED fényforrás a kezelendő felületet közvetlenül világítja meg. Ez a direkt megvilágítás az orvos számára kiváló rálátást biztosít a kezelési felületre. 

Amennyiben a hagyományos gyökérkezelés után nem szűnik meg a fájdalom és a fog továbbra is panaszt okoz, abban az esetben előfordulhat, hogy a szabad szemmel nem látható gyökércsatornák nem kerültek feltárásra és tisztításra, fertőtlenítésre. A mikroszkópos nagyítás segítségével a görbe, rejtett gyökércsatornák megtalálhatóvá és tisztíthatóvá válnak.


Milyen esetben nyújthat megoldást a mikroszkópos gyökérkezelés?

 • Betörött gyökérkezelő műszerek eltávolításakor
 • Régi gyökértömés eltávolításakor
 • Ha a gyökércsatorna nagyon szűk vagy görbe és kézi gyökérkezeléssel nem tisztítható
 • Ha a gyökércsatornában lévő szövet szabad szemmel nem látható

Mikroszkópos gyökérkezelés előnyei

 • A mikroszkóppal végzett gyökérkezelések sikerességi aránya sokkal magasabb
 • Segíti a pontos diagnózis felállítását, a biztonságosabb lesz a kezelés
 • A gyökérkezelés akár 30x-os nagyításban is végezhető, ezáltal
 • A kezelés sikeres kimenetele nagy mértékben növekszik
 • Az eljárással hosszútávon megőrizhetővé válik a fog, akár egész életen át
 • A foganyag veszteség minimálissá válik (minél több az ép foganyag, várhatóan annál hosszabb ideig lesznek fogai megőrizhetőek!)
 • A korábban már gyökérkezelt fogak megmenthetővé válhatnak, elkerülve a foghúzást
 • A fog törésének vagy repedésének lehetősége minimalizálható
 • Minden rejtett csatorna feltárható, így nagyobb esély van a baktériumok elpuszítására
 • A kezelt felületek, felszínek is alaposan ellenőrizhetőek sokszoros nagyítás alatt
 • A kezelés menetét egy speciális monitoron nyomon követheti mind az orvos mind a páciens

Mikroszkópos gyökérkezelés lépésről lépésre

1. Röntgen felvételek, szükség esetén CT felvétel készítése a fogról – gyökércsatornák feltérképezése

2. Érzéstelenítés, a kezelés teljes fájdalommentessége érdekében

3. A fog teljes izolálása - kofferdam gumi felhelyezése – a baktérium mentes közeg kialakításához

4. A fog feltárása minimális foganyag fúrással, a gyökércsatornák eléréséhez

5. Gyökérrendszer tisztítása, fertőtlenítése vagy régi gyökértömés eltávolítása. Szükség esetén a fog gyógyszeres lezárása ideiglenes töméssel.

6. Gyökerek hosszának bemérése speciális elektromos eszközzel.

7. Gyökércsatorna lezárása – Gyökértömés

8. Fedőtömés, inlay, onlay vagy korona készítése

Nézze meg további gyakori kérdések listáját!

A kezelés, ugyan úgy, mint a hagyományos gyökérkezelés esetében érzéstelenítéssel zajlik, így teljesen fájdalommentes.

A gyökérkezelést követő 2-3 hétben előfordulhat fog érzékenység vagy fájdalom, de ez teljesen természetesnek tekinthető.

100%-os eredményt biztosító kezelés nem létezik, mivel számos tényező befolyásolja a gyógyulási folyamatot. A mikroszkópos gyökérkezelés azonban 99%-os sikerességi aránnyal kiemelkedő eredményt nyújt a hagyományos gyökérkezeléssel szemben.

Esetlegesen a magasabb időigénye miatt. A kofferdám (száj elé helyezett gumilepedő) alkalmazása pedig gyökérkezeléseknél általános, nem jelent különbséget itt a mikroszkóp használata.

A mikroszkópos gyökérkezelés egyike a legprecízebb fogászati beavatkozásoknak. Logikusan időigényesebb eljárás, mint egy hagyományos gyökérkezelés, emiatt egy alkalom akár 1,5-2 óra hosszat is igénybe vehet. Megjegyeznénk azonban, hogy általában 2 (ritka esetben 3 alkalom) alatt kész a mikroszkópos, magas precizitású gyökérkezelés. Régebben akár 5-7 alkalommal is gyógyszert cseréltek a fogban.

A kofferdam gumi felhelyezése előtt a kezelt oldallal ellentétesen egy vicces nevű “ráharapókát” helyezünk be a páciens szájába (amennyiben igényli) amire rá tud harapni, így a kezelés időtartama alatt az ízület, illetve a rágóizmok minimális terhelésnek vannak kitéve.

 • A mikroszkópos gyökérkezeléshez nagyértékű berendezésre van igény, mely jelentős beruházás a fogászat oldaláról - szemben azokkal a fogászatokkal, ahol ez a nagyobb hatékonyságű kezeléstípus nem érhető el.
 • Speciális eszköz, műszer- és anyagigény jellemzi a kezelést (high-tech gyökércsúcs lokátor, limitált számban használható nikkel-titán műszerek, gépi tűk, speciális gyógyszerek stb.)
 • A mikroszkóppal és modern technikákkal végzett gyökérkezelés időigényesebb, mint a hagyományos módon kivitelezett terápia esetében.
 • Specialista szaktudással rendelkező klinikai endodontus végzi a beavatkozást.

Az ár vonatkozásában arra felhívnánk a figyelmet, hogy amennyiben nem sikerül a gyökérkezelés, az érintett fogat el kell távolítani. Egy kihúzott fog pótlása implantátummal a mikroszkópos gyökérkezelésnél lényegesen költségesebb beavatkozás is lehet (esetleges csontpótlás + fogbeültetés + felépítmény + korona). Ráadásul a kezelés időigénye -a hosszas, egymásra épülő gyógyulási időknek köszönhetően- is várhatóan hosszabb. A kihúzott fog híddal is pótolható, de ebben az esetben a hiányzó fog melletti gyakran ép fogakat le kell csiszolni. 

Meglátásunk szerint tehát minden eszközzel meg kell próbálni megmenteni a saját fogakat!

A mikroszkóp használata során ugyanis a Paciens/Ön a kezelőszékben fekve pihen, a kezelőorvosa pedig az eddig megszokottól eltérően, ülve, egyenes gerinccel végzi a beavatkozást. Ezzel megszűnik a kényelmetlen, esetenként bezártságra emlékeztető érzés, ugyanakkor pontos, esztétikus, az Ön foga védelme érdekében történő kezelésben lesz része.

Jelentkezzen be gyökérkezelő specialistáinkhoz! Várjunk Önt a XI. kerületi fogászati rendelőnkben!


Köszönjük jelentkezését!Tájékoztatás:

Rendelőnkben a mikroszkópos gyökérkezelés LABOMED PRIMA DNT fogászati mikroszkóp segítségével történik. Bizonyított, megbízható berendezés pacienseink sikeres kezeléseiért.