Implantátum beültetés

Implantátum, a modern fogpótlás

A DENTOP rendelőjében a fogbeültetést maximális biztonság garantálása mellett végezzük az előkészítő lépésektől egészen az esztétikus, implantátumokra készült korona felhelyezéséig, majd a paciens megfelelő gyógyulásának nyomon követéséig.


Implantátum kedvezményeiket itt találja! AKCIÓ

Kedvezményes implantológus szakorvosi konzultáció keretében ismerje meg az ezen fogpótlás adta, személyesen Önre szabott lehetőségeket.


A fogimplantátum, közismertebb nevén a műgyökér egy titánból készült csavar, amely az állcsontba helyezve foggyökérként funkcionál különböző fogpótlásokhoz. A foghiány helyére beültetett implantátum tartja a későbbiekben a koronát, vagy a több implantátumra rögzülő hidat.

A fogorvosok azért is kedvelik a fogászati implantátumokat, mert lehetővé teszi a természetes foghoz hasonló tulajdonságokkal rendelkező fogpótlás kialakítását.

Az implantátum behelyezés után rögzül az állkapocsban, így önmagában is alkalmas szóló foghiányok pótlására a szomszédos fogak lecsiszolása nélkül. A protézishez képest sokkal inkább ellenáll  a rágó-erő által kifejtett nyomásnak, tisztább tőle a beszéd, amit a műfogsor nagymértékben torzít.

Nem okoz szuvasodást, és majdnem minden korosztálynak megoldást jelenthet.

A szakirodalom és a hosszas tapasztalatok azt mutatják, hogy az implantáció sikeressége eléri a 98%-ot. Előfordulhatnak azonban olyan tényezők, amelyek kedvezőtlenül befolyásolják az implantáció sikerét, mint például a paciens általános egészségügyi állapota, krónikus alkoholizmus, dohányzás, rossz szájhigiénia, a paciens együttműködési hajlandóságának hiánya, avagy a csontminőséggel kapcsolatos problémák.

Hogy miért az implantátum a legjobb megoldás? Olvassa el blogbejegyzésünket!

A DENTOP-nál elkötelezettek vagyunk a csúcstechnika alkalmazása, a magas szintű szakmai elhivatottság és a barátságos, félelemoldó kommunikáció mellett. Bármi kérdése merül fel, forduljon szakembereinkhez bizalommal!

Miért válassza a fogbeültetést? Sok érv szól mellette...

 • nincs szükség a szomszédos ép fogak lecsiszolására, mint híd alkalmazása esetén
 • a fogbeültetés bármely életkorban elvégezhető, kb. 30 perces beavatkozással
 • a fogbeültetés fájdalommentes, jellemzően 3-6 hónap alatt újra magabiztosan rághat, mosolyoghat 
 • a modern titán implantátum beépül az állcsontjába, szükség esetén csontpótlás is alkalmazható
 • elkerülhető vele az állcsont leépülése, ugyanis az új fog a rágóerő átvitelével továbbra is edzi az állcsontot, az ínyt, így azok hosszú távon is egészségesek maradnak
 • több fog, vagy akár a teljes fogazat hiánya esetén is kiváltható a kivehető műfogsor
 • fogpótlása akár évtizedeik stabil, megbízható és észrevétlen marad.

Svájci és svéd fog implantátum – stabil beágyazódás & élettartam garancia

Rendelőnkben a svájci csúcsminőségű Straumann implantátumokkal, és a Neobiotech* dél-korai, kiváló minőségű termékeivel is dolgozunk. Implantátumaink szinte minden helyzetre megoldást nyújtanak, és megfelelnek a legszigorúbb nemzetközi előírásoknak. Válassza a ma elérhető legideálisabb fogpótlási megoldást!*A Neobiotech egy dél-koreai cég, amely fogászati implantátumokat és azokhoz kapcsolódó eszközöket gyárt és forgalmaz világszerte. Az implantátumokat a legmagasabb minőségi szabványoknak megfelelően állítják elő, és széles körű kutatás-fejlesztési tevékenységet végeznek annak érdekében, hogy a lehető legjobb termékeket hozzák létre.

Bár minden fogászati implantátum cégnek megvannak a maga előnyei és hátrányai, a Neobiotech erős termékportfóliója, kutatási és fejlesztési tevékenységei, valamint minőségi szabványai miatt érdemes lehet a termékeiket fontolóra venni. Azonban fontos megjegyezni, hogy minden páciens egyedi, és a megfelelő implantátum kiválasztása számos tényezőtől függ, beleértve az állapotát, az orvosi előzményeit és a fogászati problémáit. Ezért mindig érdemes konzultálni fogorvosával, hogy megtudja, melyik implantátum lenne a legjobb az Ön számára. 


Mennyi idő után kezdehető el a fogpótlás készítése?

A műgyökér behelyezése után kb. 3-6 hónapra van szükség a csontosodáshoz, utána készülhet a műgyökérre korona.

Az implantátum felszabadítása pár héttel a fogpótlás készítését megelőzően történik. Ekkor egy ínyformázó csavar kerül az implantátumba, mely alakítja az ínyt a majdani korona kontúrjához.

A minőségi felületképzésű imlantátumaink esetében jellemző, hogy a beültetést követően, akár már a 18. héten kerülnek átadásra a komplett pótlások, beleértve a technikai munkák időigényét is. 

Csak egy fogat pótolhatunk implantátummal?

Nem. Természetesen több egymás melleti fog pótlására is van lehetőség. Ilyenkor jellemzően hidat alkalmazunk, ahogy a lenti képen is látható.

Egy hiányzó fog pótlása esetén implantátummal megóvhatóak a szomszédos fogak!

Ugyanis hagyományos eljárással a szomszédos fogak lecsiszolása jelentős foganyagveszteséggel jár, valamint a híd nem közvetít rágóerőt az állcsontra, ami csontveszteséghez vezethet. 

Több fog pótlása implantátummal, stabilan. Kérjen ajánlatot!

Hogyan zajlik a műtét? Mi az implantációs fogpótlás 3 fázisa?

A fogbeültetés tervezésének első lépéseként az implantológus pontos tervet készít(tet) 3D CT segítségével. A fogászati CT-t speciálisan implantációs alkalmazásra fejlesztettek ki. Segítségével lehetőség van tizedmilliméter pontossággal meghatározni, hogy az implantálni kívánt területre, milyen/mekkora implantátum kerüljön. Ezen a ponton derül ki az is, hogy szükség van-e a Paciensnek csontpótlásra, elősegítendő a műgyökér megfelelő stabilitással történő rögzülését.

1. fázis: Az implantátum-beültetés helyi érzéstelenítésben történik, a műtét fájdalommentes. 

 1. Zsibbasztó zselé alkalmazásával, helyileg érzéstelenítve kerül beadásra az érzéstelenítő injekció, az implantátum célterületére.
 2. Miután az injekció kifejti hatását, az implantológusunk feltárja az állcsontgerincet, ahová a következő lépésekben beültetésre kerül az implantátum.
 3. Következő lépésben a szakorvos kialakítja a műgyökér befogadásához megfelelő méretű üreget/csontfészket az implantátum számára. Ennek megfelelő méretét az orvos az implantációs tervezés során határozza meg a műtétet megelőzően.
 4. Behelyezésre kerül speciális, adott implantációs rendszerhez tartozó csavarhúzókkal az implantátum, majd egy zárócsavarral lefedik.
 5. Az ínyt az orvos összevarrja, így az implantátum teljes terjedelmében az íny védelmében van (íny alatt), így zavartalanul gyógyul.
 6. Kontrollröntgen készül, melyen az implantációs beavatkozás tervszerűségét, megfelelőségét azonnal ellenőrizzük.
 7. A varratok eltávolítására jellemzően a beavatkozást követő 1 hét múlva kerül sor.
 8. A beültetett implantátumok 3-6 hónapig gyógyulnak (a gyógyulási idő egyéni paraméterek, és az alkalmazott műgyökér felületkezelésének is függvénye), az implantátum felülete integrálódik a környező csontszövetbe, azaz becsontosodik. Fontos, hogy az implantátumot nem a csavarmenet rögzíti!

Utópanaszok előfordulhatnak, arcduzzanat, ritka esetben zsibbadás, véraláfutás az arcon. Ezek általában pár nap után elmúlnak.

2. fázis: Ínyformázás

A gyógyulási időt követően az implantátum körül újraformázzuk az ínyt, mivel az időközben teljesen ránőtt az implantátumra. Ez egy kis metszéssel történik, ezzel lesz újra látható az implantátum zárócsavarja és behelyezésre kerül a gyógyulási csavar. Ez már szabad szemmel láthatóvá válik a szájüregben.

Az ínyt a megfelelő helyeken az ínyformázó csavar köré varrjuk, és két hétig gyógyulni hagyjuk (erre az időszakra szintén érvényesek a műtét utáni teendők). Az ínyformázó csavar helyzetét szintén röntgen-felvétellel ellenőrizzük.

3. fázis: Protetikai munka, azaz az implantátumra rögzülő korona elkészítése

A második fázisban előírt két hetet követően kezdjük el az esztétikus fogmű (koronák/hidak/fogsor) előkészítését. Lenyomatot veszünk, ami alapján a fogtechnikus elkészíti a fogművet. Specialistánk Önnel egyeztetve határozza meg az új fogmű színét, illetve a fog(ak) formáját.

Mi az a csontpótlás?

A beültetés alapfeltétele a megfelelő mennyiségű és minőségű csont megléte. Amennyiben a vizsgálatok során kiderül, hogy a rendelkezésre álló csont nem elegendő, akkor csontpótlást kell végeznünk. Csontpótlás történhet saját csonttal, vagy különböző csontpótló készítmények felhasználásával. A műtét helyi érzéstelenítésben történik, szájsebész szakorvosunk végzi a csontpótló műtéteket, ez gyakran a felső állcsonton az őrlő régióban arcüregemeléssel is együtt járhat.

A csontpótlásról részletesen itt is olvashat, részletesen bemutatva az alkalmazható eljárásokat, illetve a műtét utáni teendőket is.

A csontpótló műtétek mind helyi érzéstelenítésben történnek, fájdalommentesek. Tudni kell, hogy utópanaszok előfordulhatnak, ilyenek lehetnek az arc duzzanata, véraláfutás megjelenése az arcon. A gyógyulási idő könnyebbé tehető az arcon hideg borogatás alkalmazásával, magas párnán alvással, pár napig fájdalomcsillapító, esetlegesen antibiotikum szedése javasolt.

Dr. Mikecs Barbarával készült interjúnkat itt olvashatja az implantálás folyamatáról.

Hogyan történik az arcüregemelés?

Többféle műtétre is van lehetőség, melyek közös célja, hogy a műtét során felemeljék az arcüreg nyálkahártyáját, és csontpótló anyagot juttassanak erre a területre, hogy a beültetendő implantátumnak megfelelő hely álljon rendelkezésre. Ha a csontpótlással egy időben nem végezhető el az implantáció, akkor megközelítőleg fél évet kell várni, hogy sor kerülhessen az implantátum behelyezésre.

Az arcüregemelésről részletesen itt olvashat, mint a csontpótláshoz adott esetben szükséges kiegészítő/előkészítő beavatkozás.

Az implantátumokra készülhet szóló korona, de pillérként szolgálhatnak implantátumon rögzülő hídhoz, vagy a kivehető fogpótlásokat is stabilizálhatjuk vele, például az alsó állcsonton két implantátumot egy stéggel kötünk össze, amely stabilizálja a kivehető fogpótlást.

A fogpótlás készítése hasonlóan, mint a hagyományos fogakra készülő fogpótlások esetében lenyomat alapján történik, több technikai tartozék felhasználásával, hiszen a fogtechnikusnak információt kell kapnia az implantátum tengelyállásáról, szájban elfoglalt pontos helyzetéről. 

Hogyan érhető el gyorsabb csontosodás, gyógyulás? Itt jön a képbe az innováció!

Nem szeretne 3-6 hónapot várni a gyógyulásra? Válassza a Straumann Roxolid SLActive implantátumait, melyek egyedi, innovatív felületképzése segíti a gyors csont-integrációt, ezzel a gyógyulási idő akár 2 hónapra is csökkenthető. Nézze meg a bemutató, tájékoztató videót!

Tekintse meg hagyományos módon, illetve az implantátummal történő pótlást bemutató videónkat:

Mi a fogászati lézer szerepe a fogbeültetésnél?

Az implantátum műtéti beületését követően fokozottan ügyelünk arra, hogy a beágyazódás sikeres legyen, a műtét helye szépen begyógyuljon.

Rendelőnkben minden fog implantátum beültetése mellé javasoljuk a 3 alkalmas lézeres biostimulációt. A lézer segítségével gyorsabb a gyógyulás és a műtéti terület esztétikája is szebb, a lézer alkalmazása elősegíti a regenerációt és megakadályozza a korai időszakban történő bakteriális fertőzést. => Lézerfogászati kezeléseinkről itt olvashat bővebben.Beleegyező nyilatkozat letöltése

Implantatum_beleegyezo_2019

A beleegyező nyilatkozat a műtétet megelőzően szükséges, a konzultációnak nem kötelező eleme. A közzététel célja, hogy Ön nyugodt körülmények között is átolvashassa, akár kitöltve magával is hozhatja rendelőnkbe.


Jelentkezzen be most implantológiai konzultációnkra!

Köszönjük jelentkezését!

Orvosaink akiknek ez a szakterülete:

Dr. Hegyes Ákos

"Pácienseimmel oldottan közvetlenül tudjuk megbeszélni a sebészeti kezelés menetét és a kezelés utáni teendőket."

További információ
Dr. Hegyes Ákos Fogorvos, Dento-alveoláris sebész szakorvos
Dr. Sulyok Lili

"A sebészeti kezelések hangulatát sokszor humorral, jókedvvel igyekszem oldottabbá tenni, ezzel is megteremtve a nyugodt légkört."

További információ
Dr. Sulyok Lili Fogorvos, Dento-alveoláris sebész szakorvos